Delen vinden we super lief

Heb je je oog op een nieuwe woning laten vallen of ga je binnenkort je woning verkopen, verbouwen of verhuizen? De woningmarkt is momenteel erg goed, waar ook veel beleggers hun weg naartoe hebben gevonden. Koopwoningen vliegen als warme broodjes over de toonbank en worden zelfs met vele tienduizenden euro´s overboden. Daarnaast kun je nog meer geld verdienen door je huis zelf te verkopen als makelaar in spé.

Maar durf jij dat wel aan? En heb je wel zin in al dat regelwerk dat normaliter een makelaar uit handen neemt? Voor de courtage die je betaalt, neemt de makelaar neemt immers ook veel werk uit handen! Recent had ik het erover met vrienden die hun huis zelf hebben verkocht en ze wisten me veel te vertellen.

makelaar, huis verkopen, makelaar, fauteuil, stoel, huisdierensterren

Wat zijn de voordelen als ik mijn woning zelf verkoop?

Wanneer je je woning zelf verkoopt, kan dat een hoop geld besparen. De courtage van een makelaar is niet mis en bedraagt al snel zo’n 1,5% van de verkoopprijs. Ervan uitgaande dat gemiddelde waarde van een koopwoning momenteel € 311.000,00 bedraagt, levert dat een besparing van liefst € 4.665,00 op. Bij ons huis is dat een nog hoger bedrag qua huiswaarde, waarvan de de 1% courtage, die hier gerekend wordt, liever aan een fijn interieur besteed wordt,

Zelf weet ik alles over ons huis en kan er dan ook alles over vertellen. De doelgroep zal hetzelfde zijn en weet goed te informeren over de woning en alle voordelen op te sommen. (vul in comfortabel, prettig, kindvriendelijke wijk energiezuinig) is en hoe geschikt de omgeving voorhen is (scholen, winkels, uitvalswegen). Dit voordeel en vele anderen heb ik voor je uitgezocht!

verhuizen, dedemsvaart, verhuisbericht bateweg woubrugge

Je beheert je eigen agenda

De afspraken voor een woningbezichtiging gaan rechtstreeks tussen jou en de potentiële koper(-s) waardoor de snel kunt schakelen en de bezichtiging kunt inplannen, Dit kan dan eventueel zelfs ’s avonds of in het weekend.

Een makelaar heeft ook vele andere belangen en klanten die hij moet bedienen. Jij wordt zelf dan ook niet afgeleid door een drukke agenda, telefoontjes en deadlines, maar hebt de volle aandacht voor de potentiële koper(-s). Daarentegen wil een makelaar het huis uiteraard ook verkopen, dus als je een goede keuze maakt, doen ze uiteraard ook hun uiterste best.

homeworktime, agenda, planner, lucht, familieplanner

Vrijheid

Mocht je uiteindelijk toch besluiten om je woning uit de verkoop te halen of toch een andere makelaar in te schakelen, dan ben je niemand iets verplicht en hoef je geen courtage te betalen. Ook ben je niet aan een opzegtermijn gebonden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je te veel aanvragen hebt en je huis te laag hebt aangeboden, of wellicht te hoog hebt gepositioneerd en er niemand reageert.

huiswerkbegeleiding, thuiswerken, werkplek, ergonomisch

Voordelig

Zoals al even aangehaald, bespaar je enorm veel kosten om je huis zelf te verkopen. Ondanks de Dollartekens in je ogen, moet er bij verkoop zonder makelaar wel een stappenplan worden gevolgd en een aantal zaken goed worden geregeld. Globaal gezien, ziet het traject er als volgt uit:

verhuizen of verbouwen, verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

1.Documenten

Verzamel alle benodigde documenten zoals het energielabel en de vragenlijst van de NVM voor verkoop woning, een plattegrond en een lijst van zaken die wel of niet bij de woning horen. Dit overzicht had ik zelf al voorhanden doordat het huis naast ons recent te koop stond. Met enkele aanpassingen had ik de tekst als snel opgemaakt

werkende moeders, Franse puy du fou, Wat zijn jouw blinde vlekken, of heb je die niet?.....

2.Promoten

Om je woning aan te prijzen is zowel een aantrekkelijke verkooptekst belangrijk, als goede foto´s. Voorbeelden van verkoopteksten kun je ook van internet afhalen en aanpassen, of via een tekstschrijver laten schrijven. De tekst heb ik zelf gekopieerd toen een soortgelijk huis in de straat te koop stond. Dat is dus al in orde met enkel aanpassingen door de upgrade van de wijk en onze huidige verbouwing.

Benoem in elk geval als eerste de unieke kenmerken en sterke punten van je woning. Foto´s moeten de interesse en begeerte bij de potentiële koper(-s) opwekken (zie tips voor de presentatie van je woning). Ben je niet de beste fotograaf? Besteed dit dan absoluut uit. Het is een belangrijk onderdeel van je promotie. Je foto’s zijn allesbepalend, aangezien dit de eerste indruk is van je woning.

verhuizen, dedemsvaart, verhuisbericht

Zie het internet, Marktplaats en social media als één grote verkoopetalage. Hoe aantrekkelijker je etalage, hoe meer kopers. Je woning kun je ook via Funda, Jaap.nl of Paraius aanbieden, dit is overigens wel tegen betaling.
Wanneer de hele wereld mag weten dat je woning te koop staat, kun je een te koop bord plaatsen. Soms zijn er echter situaties dat een te koop bord minder wenselijk is. Dat kan bijvoorbeeld bij overlijden of een scheiding zijn. Ook duurdere woningen boven het miljoen worden vaak in de stille verkoop aangeboden.

3.Bezichtigingen

Houd je afspraken goed bij en zorg voor “rust” tijdens de bezichtiging (geen in- en uitvliegende huisgenoten). Breng je huisdier eventueel bij vrienden of buren onder en verstop de kattenbak ten alle tijden. Zorg voor een onuitwisbare eerste indruk (zie tips voor de presentatie van je woning). Als een tijdstip of datum echt niet passend is, plan dan liever een andere datum. Als verkoper hoef je niet over je eigen grenzen heen te gaan. Daarnaast kun je het beste een middag, of dag inplannen zodat je je huis niet non-stop in paraatheid hoeft te brengen. Vooral met kinderen kan het namelijk een uitdaging zijn, laat staan om zelf makelaar te zijn.

blinde vlekken, zwakte, sterke, feedback

4.Onderhandelen

Bepaal van te voren wat de minimale prijs is die je voor je woning wilt ontvangen. Zijn er meerdere biedingen, houd ze goed gescheiden, houd een overzicht bij en speel kandidaten niet tegen elkaar uit. Leg ook, buiten de wettelijk geldende ontbindende voorwaarden, duidelijk andere ontbindende voorwaarden vast, zoals bouwtechnische keuring, verkoop eigen woning koper en financiering. Zoals je kunt lezen komt er aardig wat kijken als je zelf makelaar wilt zijn.

5.Afronden van de koop

Op het moment dat er overeenstemming over de prijs is bereikt, kan de koop worden afgerond en moet er een koopcontract worden opgesteld, bijvoorbeeld die van Vereniging Eigen Huis. Het tekenen van de koopovereenkomst is bindend, alleen de koper mag zonder opgaaf van reden binnen drie dagen de koop ontbinden. De getekende koopovereenkomst wordt naar de notaris opgestuurd alwaar de uiteindelijke overdracht zal plaatsvinden.

honden, rebelse honden, rebelse honden, boek, katten, hond, huisdieren
Breng huisdieren onder bij een ander, of laat ze buiten

6.Tussenstap

Bedenk dat er behalve het volledig zelf regelen van de verkoop van je woning, ook nog een tussenstap is als makelaar zijnde. Er zijn diverse ondernemingen waar je zelf modulair de diensten kunt samenstellen. Je zou ervoor kunnen kiezen zelf fotos te maken en de verkooptektst te schrijven en de bezichtigingen te regelen, maar het onderhandelen en het opstellen van het verkoopcontract uit te besteden.’Dit heeft stiekem wel mijn voorkeur aangezien er nog wel wat bij komt kjiken en je niet voor ongename verassingen wilt komen te staan!

Tot slot nog enkele tips voor het presenteren van je woning (foto en bezichtiging)

Zorg dat de eerste aanblik goed en netjes is. Heb je een voortuin? Maak deze op orde. Verwijder overhangende takken en pas op met losliggende tegeltjes. Verwijder onkruid en ga met de hogedruk reiniger langs de tegels. Is je voordeur en de deurpost schoon? Vooral met kinderen in huis kun je dit over het hoofd zien

keuken, keukenopstelling
Voor foto’s is dit te vol, verberg zoveel mogelijk spullen!

Bij het binnenkomen van de woning is een bijna lege kapstok aan te bevelen. Geurende schoenen heb je natuurlijk opgeborgen. Badkamer, keuken en toilet moeten schoon en fris zijn. Vergeet niet de afvalemmers te legen. Eventuele muffe luchtjes kun je maskeren met een (niet overdreven sterke) interieurspray of een lekker geurende bos bloemen.

Opgeruimd staat netjes

Snurk, beddengoed, palmbomen, slaapkamer

Zorg voor een vrije doorgang in de woning. Een trap moet vrij zijn, evenals vloeren. Zet kinderspeelgoed of zaken die een doorgang belemmeren weg. Let ook op rondslingerende verlengsnoeren.
Repareer kleine gebreken. Werk voegen, scheuren en krassen bij en verhelp klemmende deuren en druppelende kranen. Onze muren waren door de kinderhandjes wat smoezelig waardoor we de muren nog even gewit hebben. Een snelle en efficiente oplossing om het op te frissen.

Juist een kelder, schuur of garage zijn vaak pluspunten. Laat zien dat er bergruimte is. Een goed moment om eens de bezem door deze ruimtes te halen. Voordat we gingen verkopen, zijn we dan ook goed aan de slag gegaan met opruimen en ordenen.

jaloezieën , badkamer
Rozenblaadjes deden wonderen en zorgden voor een fijne geur in de badkamer

Niets te verbergen

Hetzelfde geldt voor je inbouwkledingkasten. Omdat die achterblijven, zal er zeker een kijkje in worden genomen. Dat was voor ons wel een utidaging, met de speelgoedkast en berging die vol hing met jasjes, schoenen, sportspullen

Een extra goede tip is ook om geen ruimtes af te sluiten, je hebt immers niets te verbergen, toch?
Een VT-wonen huis hoef je niet te bereiken, een huis is tenslotte om in te leven, dus pas op met een te cleane omgeving. Zet overigens wel persoonlijke zaken als foto´s weg en berg de grote canvas foto van je gezin aan de muur op.

En licht doet wonderen. Heb je ergens een donker hoekje? Knip het licht, ook overdag aan. Ook is het verstandig om de kachel aan te zetten op koude dagen.

Tot slot

Door actief mee te helpen bij de verkoop, bespaar je snel duizenden euro’s aan makelaarskosten. Nadat we er in waren gedoken, besloten we om veel zelf te doen en dat we het contractwerk door een ander willen laten doen. Een video kan ik zelf ook maken en hoef ik niet uit te besteden. Iedere duizend euro besparen is toch weer fijne raambekleding in het nieuwe huis.

Succes met de verkoop en het verhuizen en het afsluiten van een nieuwe opstal- en inboedelverzekering!

raamdecoratie, raambekleding, veneta.com, plissé gordijnen, raam

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief