Delen vinden we super lief

IMG_1997

Olivier mag naar de basisschool, hooray! We bereiden hem hier op voor, want het zal een hele verandering zijn. Ik til er niet heel zwaar aan, want alles went. Maar omdat het een gevoelig jongetje is, wil ik graag dat hij met een goed gevoel naar de basisschool gaat en blijft gaan. Daarnaast wordt hij gescheiden van zijn zusje en deze ‘best-Friends‘ gaan elkaar overdag missen.

Lang leve dr. Google die me vele tips geeft voor een goede voorbereiding op de basischool en me voor alles behoedt. Behalve de mama-tranen, dat wordt onmogelijk om die tegen te gaan. “Hij wordt zo groohooottt!” Mijn kleine mannetje tussen al die grote kinderen. Ik merk dat ik het stiekem zelf spannender vind dan hij zelf.

Goed en fijn gevoel

Naar de basisschool gaan is leuk en een groot feest. We hebben hem uitgelegd dat de laatste dag bij de kindjes dichterbij komt. Op de deur bij de opvang hangt een stickervel, waar de dagen afgeteld worden. Op de laatste middag wordt hij door zijn vriendjes en leidsters uitgezwaaid en als het ware “de klas uitgeveegd” het is vooral belangrijk om hem een goed gevoel te geven. Als wij er een ding van maken, neemt hij het over en zal hij er juist tegenop zien.

negen maandenbeurs Bulbby Hero

Eigenlijk is het een feestje, hij wordt 4 en groot. We gaan trakteren en maken er een feestelijke, gezellige middag van. We hebben de nieuwe school al bezocht en dit was best spannend. Ik heb het er verder niet veel met Olivier over gehad. Ik denk dat hij het moet ervaren, zonder er teveel poespas van te maken.

Surprise

Grote jongens die voor het eerst naar de basisschool gaan, verdienen een stoere outfit, leuke rugzak, nieuwe schoenen en een broodtrommel. Kleren maken de man, toch? Dus zijn eerste indruk wordt smashing. Zijn nieuwe, gepersonaliseerde rugzak van Bulbby is een groot succes en ook zijn 1e “grote “jongens” outfit (baseball jack met naam) ligt klaar. De broodtrommel heeft hij zelf uitgekozen en zal worden gevuld met fruit en brood met zijn favoriete broodbeleg.

Er wordt ook gevraagd om een gymtas met shirt, broekje en gympen met handige klittenband. Die krijgt hij op zijn verjaardag. Olivier heeft er zin in, dat scheelt enorm. Hij gaat 2 halve dagen wennen en zullen hem gaan brengen en ophalen, oh boy..Tissues paraat

Afscheid

Het afscheid nemen in de klas en hem achterlaten zal mij zwaarder vallen dan voor mijn kleine mannetje. Hij vindt het allemaal bere spannend. Hij is het IMG_7266immers al gewend om 2 dagen op de opvang te zitten en thuis 2 dagen opvang te hebben. Ook gaat hij vaak uit logeren, dus dat zal wel loslopen. Ik ga mij stoer houden, maar laat hem me niet met zijn puppy oogjes aankijken, want dan is het lastig voor me om me te vermannen.

Checklist

Naast het voorbereiden van Olivier op de basisschool, is er ook lijstje met praktische dingen waaraan gedacht moet worden:

□  Zelfstandig aan- en uitkleden

Een basisschool leerkracht heeft geen tijd om alle kleuters uit de klas aan te kleden dus hier hebben we goed op geoefend. De rits en veters is wat lastiger, dus daar heb ik bewust kleding op uitgekozen. Een haak knoop en klittenband schoenen zijn ideaal. Hun jasje kunnen ze al heel goed aantrekken. Uiteraard hoeven ze het allemaal niet 100% zelf te kunnen, maar enige handigheid is wel fijn.

□  Zindelijkheid

Gelukkig was hij dit al met 3 jaar. Mijn zusje is onderwijzeres bij de kleuters en door haar verhalen wist ik dat zindelijkheid heel belangrijk is. Leerkrachten kunnen echt niet de klas met 30 leerlingen verlaten. Scholen gaan er verschillend mee om lees ik overal. Maar als je kindje niet zindelijk is , geef dit dan wel aan. Daarmee doe je de leerkracht een enorme gunst.

□ Middagdutje

Ik mag van geluk spreken dat Olivier nog tot recentelijk een middag dutje deed. Na een druk weekend en
hectische dagen is hij vaak nog wel 3 uur k.o. Vooral in het begin is school indrukwekkend en vermoeiend. We houden hem goed in de gaten en als hij het echt niet trekt laten we hem een keer een middag thuis om te slapen. Time will tell.

□ Lievelingsknuffel

Ik ben al bewust aan het afbouwen met zijn favoriete knuffel. Ook op de crèche ligt ‘hondje’  in zijn mandje en komt te voorschijn met slapen. Tijdens opvangtijden zorgt mama er voor en wordt hij naast me in de auto met gordel en al ingesnoerd. Aap van zusje er ook gelijk naast. Wel zo gezellig voor beide knuffels.

Mama voorbereidingbasischool, knuffels in de opvang bij mama

Kinderen zijn leerplichtig als ze 5 zijn. Dus als hij moe is, kan ik hem gerust een middag thuis houden in overleg met de juf. Op mijn werk weten ze dat ik iets later op kantoor zal zijn, wellicht met ietwat uitgelekte mascara. Het zal wennen worden en zover ik het om me heen hoor, duurt het een aantal weken voor we aan het nieuwe ritme gewend zijn.

Hebben jullie dat ook zo ervaren? En waar liepen jullie tegenaan? Ik ben reuze benieuwd.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube  Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief