Delen vinden we super lief

Een welkome mijlpaal voor iedere ouder is toch wel het moment dat je kind interesse begint te krijgen voor het potje. Ok, ok, het is even een dingetje om je kind echt zindelijk te krijgen, maar de overstap van luier naar potje of grote mensen WC, is voor mij alvast een reden om de vlag af te stoffen.

Tijd voor actie

De zomer nadert en zoonlief is bijna 3. Een ideaal moment om er actief mee aan de slag te gaan. Wat precies de ideale leeftijd is om met de zindelijkheidstraining te beginnen, is echt kind afhankelijk.

Mijn advies is dan ook; “doe wat goed voelt en kijk naar je kindje of hij/zij er klaar voor is om zindelijk te worden.” Zodra ze naar de basisschool gaan, is het tijd voor écht actie en moet de taak succesvol zijn volbracht. Er zijn namelijk basisscholen die kinderen weigeren die nog niet zindelijk zijn. Luiers verschonen hoort immers ook niet in hun takenpakket!

Voorjaar actie

Ik heb bewust gewacht tot het voorjaar arriveerde zodat ik de kleine zonder luier kan laten lopen. Als er een ongelukje gebeurd is het geen werelddrama. Bonustip: Maak het jezelf vooral ook makkelijk!

Zindelijk worden

Speciaal voor dit grote moment in het leven van een peuter, zijn er ideale oefenbroekjes ontwikkeld. Ik had er eerder over gelezen toen ik ze op de website van Zoochini zag toen ik een badcape bestelde. Destijds was zoonlief nog te jong, nu kan ik er dan eindelijk mee aan de slag. “Bye Bye luiers… zwaai zwaai…” Werk aan de winkel.

Wel goed om te weten is dat de oefenbroekjes niet de functie van een luier hebben, oftewel; ze vangen geen gigantische peuterplassen op! Het is echt voor de ‘kleine ongelukjes’. Ze zijn zeker absorberend, maar je kindje voelt de vochtigheid wel. Op die manier helpen de oefenbroekjes bij de zindelijkheidstraining.

zindleijk, zindelijkheidstraining, zoochini

Zoocchini Oefenbroekjes

De luier kan af en de oefenbroekjes kunnen aangetrokken worden. Uiteraard gaat het zindelijk worden gepaard met ongelukjes. Het is dan wel een fijne gedachten dat hier uitwasbare oefenbroekjes voor zijn. De wasmachine draait overuren, maar daarom ben ik ook zo blij dat het er dei zijn in een verpakking! Daarmee kwam ik uit!

Deze oefenbroekjes hebben een dikke laag dubbelzijdig badstof tussen de lagen katoen. Deze onzichtbare absorptielagen zorgen ervoor dat kleine ongelukjes worden opgenomen en niet alles gelijk nat is.

Thema’s

Ik heb gekozen voor een set van drie met het thema oceaan! Wel zo toepasselijk, aangezien we er actief mee aan de slag gaan tijdens onze vakantie. We zijn veel bij de zee en rondom het zwembad waar kleine Lucas dus geen zwemluiers meer aan hoeft. De prints zijn te leuk en zoonlief wil ze daardoor heel graag aan. Zindelijk worden ziet er daardoor ook stoer uit.

Jongens thema: Safari, Jurassic pals, Forest Chums, Boy Ocean
Meiden thema: Safari, Fairy tales, Woodland princesses, Girl Ocean

Ook zijn er design los te bestellen zoals de kikker, of de leuke haai. (€10,99)

Zoochini oefenbroekjes

Het ondergoed van Zoocchini is gemaakt van zacht organic katoen en hierdoor comfortabel voor de fragiele kinderbilletjes. Ze zijn verkrijgbaar in twee verschillende maten: 2-3 jaar en 3-4 jaar en in verschillende thema’s. Mijn dreumes is groot voor zijn leeftijd en daarom koos ik voor de 3-4 jaar versie. De broekjes vallen overigens wel heel ruim lees ik overal terug. Dat klopte ook, maar bij ons zit het goed. De broek werd uitgetrokken, het leuke broekje werd gelijk aangetrokken en trots paradeerde zoonlief er in rond.

Goede richtlijnen qua maten:

2-3 jaar – taille: 42-50 cm – beeningang: 30-36 cm ± 2 jaar, stevig gebouwd | Geschikt vanaf 3 jaar, slank gebouwd
3-4 jaar – taille: 46-59 cm – beeningang: 32-40 cm | Geschikt vanaf ± 3 jaar, stevig gebouwd.

Groot succes

Met succes hebben we de broekjes gelijk ingezet. We hadden een aantal warme dagen achter elkaar en zonder luiers banjerde zoonlief door de tuin. We hadden een paar keer een ‘ongelukje‘, maar we waren er snel bij en het was zo opgeruimd. Hij baalde er van dat zijn favoriete model niet aangetrokken kon worden. S’nachte durf ik het nog niet aan omdat de 2 oudsten ook nog tot hun 5e een slaapluier hadden. Niets mis mee, alles op zijn tijd. Het is echt een aanrader en werkt als een tierelier!

Extra ondersteuning zindelijkheidstraining

Naast de Zoocchini oefenbroekjes hadden we extra ondersteuning zodat het zindelijk worden niet fout zou kunnen gaan! We hebben bijvoorbeeld ook veel voorgelezen uit het boek “De Lumies” en ook de “Magic Potty” stickers helpen goed bij het zindelijk worden. Drie compleet verschillende insteken die elkaar perfect aanvulden!

* De Lumies op het potje

Het boek gaat over de Lumies, Dit zijn een aantal vrolijke, kleurrijke wezentjes onder de grond, die je kinderen van alles willen leren. Deze Lumies editie gaat speciaal over zindelijk worden. Het is gevuld met prachtige illustraties en het is zeer leerzaam voor de kleintjes. Er zit een klein onderbroekje als cadeau bij als incentive.

de lumies zindelijk

* Magic Potty™ zindelijkheidstraining

De Zoocchine broekjes zijn ideaal en het boekje geeft het een verhaal. Nu moet het potje nog aantrekkelijk gemaakt worden tijdens de zindelijkheidstraining. De Magic Potty™ zindelijkheidstraining werkte daarbij heel goed. Hierbij wordt elk plasje in het potje met een leuk plaatje beloond. Het werkt eindelijk heel eenvoudig:

Op de bodem van het potje (platte bodem) plak je een Magische sticker. Door een plasje te doen, tovert het kind het wolkje weg en verschijnt er in het potje een vrolijk zonnetje. Dit trucje tovert gelijk een glimlach op het gezicht van de kleine die het kleine dolgraag nog eens wil doen! Zindelijk worden maak je nu echt leuk. Consumentenadviesprijs € 9,95

magicpotty, zindelijk, zindelijkheid

Tot slot

Zindelijk worden is net als leren veters strikken een heel avontuur en een mijlpaal dat je kunt afvinken als moeder. Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken aangezien het me al twee keer eerder is gelukt. Tot slot geef ik deze zindelijkheidstraining tips mee die ik door schade en viezigheid wijzer ben geworden 😀 Dan heb je echt álles in huis om het snel een succes te laten zijn.

  1. Neem er de tijd voor en trek er een aantal dagen voor uit! Heb geen haast!
  2. Ongelukjes horen er bij. Wordt niet boos en ruim het samen rustig op. “optie” is Lucas zijn favoriete woord op dit moment.
  3. Geef je kindje een leuk boekje erbij en geef het de tijd op het potje.
  4. Zijn ze er nog niet klaar voor, probeer het later gewoon opnieuw
  5. Complimenteer je kindje als het goed gaat en heb een beloning in het vooruitzicht. Dit werkt echt magisch!

Wanneer de klein zindelijk is blijft de vraag, maar we zijn er druk mee inde weer in de weekenden. Tijdens de voorjaarsvakantie ga ik er een wek vol mee bezig, dan moet het haast wel helemaal gelukt zijn. ‘Keep you posted’! via de sociale media kanalen!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief