Delen vinden we super lief

schoenen veters strikken Koel4Kids

Het ene diploma na het andere wordt al gehaald op jonge leeftijd. Het ridder diploma, buitenspeel diploma, zindelijkheids diploma… noem maar op. Maar het ‘Veters Strikken Diploma’ is toch echt wel ‘the real deal’ en het maakt het leven van een moeder heel wat relaxter! Ik geef toe dat alle schoenen die onze kinderen dragen, klittenband hebben. Een echte ‘life’ en ‘time saver’ met drie kids.

Schoenen met veters

Maarja… nu ben ik verliefd geworden op een paar schoenen met veters. Werk aan de winkel voor deze mama! Ik lees dat kinderen het veters strikken vaak leren in groep 2. Ik ben benieuwd of dat bij jullie ook zo is! Ik ben gelijk aan mijn spoedcursus ‘Veters strikken’ begonnen. Mijn dochter Yvette neem ik er gelijk in mee, al bestel ik voor haar nu nog wel een paar knalgele laarzen met rits, gewoon voor de zekerheid. Ze is immers nog maar 4 jaar oud.

Boys versus Girls

Als ik verder zoek naar info over deze mijlpaal in de kleuterjaren van mijn kids, lees ik dat meisjes eerder veters kunnen strikken dan jongens! Gemiddelde kan een meisje zelfstandig veters strikken rond de 4-5 jarige leeftijd. Bij jongens is dit gemiddeld 5-6 jaar. Deze leeftijden zijn dan ook ideaal om te starten met oefenen. ‘Actie in de taxi’ dus voor deze mama….

Koel4Kids het beste voor je kind

Zo leer ik mijn kids veters strikken.

In de ochtend is het bij ons thuis een gevalletje ‘rennen en vliegen“. Ze kleden zich inmiddels zelf aan en de klittenband schoenen zijn snel door hen zelf aangetrokken. Ideaal, maar schoenen met veters zijn ook wel heel tof! En op een gegeven moment moeten ze toch echt zelf veters kunnen strikken. Hij komt er straks niet meer mee weg als hij de enige uit zijn klas geen veters kan strikken.

veters strikken Koel4kids

En dat is mijn eer te na. Het belangrijkste is dat je kindje er klaar voor is om veters strikken. Mijn oudste (6) is graag in de weer met zijn LEGO en met al het geknutsel, spelletjes spelen, geknip en hutten bouwen, is zijn motoriek er klaar voor. Het zal ongetwijfeld veel oefenen worden, want het blijft een uitdaging om het te leren.

Bij Yvette(4) twijfel ik, maar als ik toch eenmaal bezig ben met een cursus ‘veters strikken’ geven, pakken we het goed aan! En deze leergierige meid is ongetwijfeld een snelle leerling en een volleerd “veter strik expert”. En als het nog niet lukt geen drama, we hebben tijd zat.

Veters strikken als een pro

 • Met twee handjes pak je de veters vast
 • De veters leg je over elkaar heen
 • Haal één veter onder de andere veter door
 • Trek beide veters aan en maak een plat knoopje
 • Met de rechter veter maak je een lus en leg de andere veter eromheen
 • Trek de linker, andere veter onder de lus door
 • Met je rechterhand pak je de linker lus vast
 • pak de lussen vast en trek eraan

Et voilà de veters zijn gestrikt. Wat zal je kindje trots zijn als het voor het eerst lukt! Let op! Ben je linkshandig dan gelden er andere instructies!

Oefentips
teun leopard koel4kids veters strikken

 • Er zijn grote veterschoenen / oefenschoentjes / oefen plankjes te koop waarop je goed kunnen oefenen. Je eigen volwassen schoenen zijn hier overigens ook ideaal voor. Deze veters zijn langer en makkelijker vast te houden. Kinderschoenen met kortere veters is dan de vervolgstap.
 • Dé ideale tip vond ik het gebruiken van 2 gekleurde veters. Hierdoor ziet je kindje goed het verschil tussen de veters en maak je het overzichtelijker.
 • Ook leuk om te doen;
  • laat je kindje een eierdoos versieren en maak in de dopjes gaatjes voor de veters. Hiermee kunnen ze eindeloos oefenen.
  • Een stuk karton voldoet ook om het te leren
 • Je kunt het beste achter je kindje zitten bij het leren veter strikken. Iets in spiegelbeeld leren is lastig. Ik denk dan ook gelijk aan mijn aerobic lessen, waarbij ik steeds de verkeerde kant opging.
 • Het leren strikken is het beste als ze zitten op de grond.. ​
 • Als je eenmaal goed zit,  laat je het stap voor stap rustig zien en vertel hierbij vooral wat je doet. Oefening baart kunst.
 • Laat kinderen vooral niet te lang aan een stuk oefenen met strikken. Het is beter om iedere avond bijvoorbeeld 2 of 3 keer een knoop te leren maken en het dan voor gezien te houden. 
  Koel4kids Olivette veters strikken
 • Gebruik een versje of liedje tijdens het veter strikken. Dit maakt het leuker en luchtiger. Het is niet erg als ze het niet gelijk onder de knie hebben. Houdt het vooral luchtig. Mijn jochie kan soms snel de handdoek in de ring gooien. Ik stimuleer hem dan ook graag om het te blijven proberen. “Maar mam, het lukt niet” dan vervolg ik “Nee je kunt het nog niet”.
 • Neem de tijd. Voor een kindje zijn het heel veel stappen. En oefening baart kunst. Als je het te snel wil aanleren, raken ze verward.
 • “Practice makes perfect!” En het leukste is misschien om je kindje een strikdiploma te geven!
 • Handige tip: schoenen met zowel een veter & ritssluiting is ook ideaal. Zo kun je goed oefenen met strikken maar hoeft je kindje de veters niet steeds los te maken om de schoenen aan en uit trekken!

Ik ga echt voor de ‘real deal’ en heb fantastische stoere schoenen gekocht.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende leuke lifehacks te vinden die het leren strikken leuker maken. Pinterest staat er overigens ook vol mee. Hierboven gave we de DIY eierdoos-tip al aan, en ook een kartonnen blad waar je veters in rijgt ,is ideaal. Onderstaande versjes werken ook goed. Die gebruik ik eigenlijk standaard!

 • Versje 1  ‘veters strikken’

Eerst de knoop:
Maak een kruis, net een tent
Daar doorheen het losse end
En trek aan! 

En dan de strik:
Maak een rondje, net een hoofdje
Geef dat hoofd een warme das
Stop de das in de jas
Duw er nog een hoofdje bij
En trek aan

Versje 2 ‘veters strikken”

schmink, schoenen

Deze versie is echt super leuk! Succes gegarandeerd!

(Naam invullen=Olivier) ging zijn veters strikken
hij was helemaal niet bang
Hij had twee mooie veters
ze waren beiden even lang

De ene noemde hij Rode Jan
de ander noemde hij Coleen
Rode Jan vond Coleentje lief
en draaide zomaar om haar heen

Rode Jan maakte toen een boogje
en Coleen ging er lief omheen
zij deed nu ook hetzelfde
en ging zomaar door Jan zijn lusje heen

en zonder dat ze in de knoop waren geraakt
had Olivier de mooiste strik gemaakt!

Lifehack video

En waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? De Amerikaanse Ashley Lillard filmde haar zoontje die zijn veters heel handig strikt! Intussen is de onderstaande veterstrik hack al bijna anderhalf miljoen keer bekeken. Leuk om eens te proberen….

Heel veel succes en plezier met het oefenen! Het is en blijft toch weer een mijlpaal in het leven als ouder en je kindje. En laat je me het weten als je er iets aan hebt gehad? Dat vinden we leuk! Mijn zoontje heeft inmiddels zijn veterstrik diploma. Kan die mooi naast zijn buitenspeel diploma komen te hangen.

Gerelateerde blog: Kinderschoenen! Help hoe, wat waar, welke? Waar moet je op letten.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief