Delen vinden we super lief

spelen kinderen binnen playmobil spelideeënPLAYMOBIL deed onderzoek naar binnenspeelgedrag en ik werd verrast door de resultaten. Van alle ondervraagden brengt 40% van de ouders te weinig speeltijd met kinderen door. En als ik naar mezelf kijk, schaar ik mezelf daar stiekem ook onder. Tijd voor spelideeën waarmee we meer interactie hebben met de kleintjes. We doen voldoende leuks met de kinderen, maar echt samenspelen en meedoen, daar komt het niet heel vaak van.

Samen zijn

Uit het onderzoek kwam naar boven dat 65% van de ouders regelmatig met hun kind(eren) speelt, omdat ze het belangrijk vinden samen tijd door te brengen. Tegelijkertijd vindt 40% van de ouders dat zij op weekdagen weinig tot veel te weinig tijd met hun kinderen doorbrengen. Ik val onder deze categorie. ik breng graag veel tijd met de kinderen door, maar het huishouden en het werk gaat helaas ook gewoon door. Onderstaande spelideeën geven je zeker veel inspiratie.

Gezelschapsspelletjes

Op weekenddagen vindt 33% dat ze te weinig tijd met de kinderen doorbrengen. Ook blijkt uit het onderzoek dat als kinderen alleen spelen, 54% het liefst met speelgoed speelt. Gevolgd door knutselen en kleuren, online filmpjes en series kijken en kinderprogramma’s kijken op tv. En dit uiteraard met mate.

spelen kinderen binnen spelideeënAls kinderen samen met hun ouders spelen, doen zij het liefst gezelschapsspelletjes. Daarnaast zijn ze dol op samen knutselen en kleuren, met speelgoed spelen, stoeien, tenten bouwen en verstoppertje spelen. Het is eigenlijk niet heel verrassend dat kinderen het allerliefst tijd doorbrengen met hun ouders.

Gekkigheid

Ook onze kinderen genieten er van om samen met ons te spelen. Als ik er bij ga zitten, geven ze me gerust gelijk een taakje. Hutten bouwen, lijm aangeven, of mee helpen met lego bouwen, of de playmobil fort in elkaar zetten. Er is ook niets leuker dan samen gek doen, lachen, stoeien, of juist heel serieus en geconcentreerd aan een knutselwerk werken. Ik zie het aan ze dat ze hier in op gaan een er heel erg van genieten.

spelen kinderen binnen spelideeën

En als je er als ouder echt aan overgeeft, zien ze weer een heel andere kant van je als vader of moeder, hierdoor zal de relatie zich op een leuke manier verdiepen. het is keer op keer een succes als ik er echt tijd voor neem om met de kleintjes te gaan spelen.

Verrassende spelideeën voor een binnenspeeldag:

 1. Maak met touw een web door het vast te knopen aan stoelpoten, deurknoppen en  kastdeuren, het is dan leuk om er om de beurt doorheen te komen zonder het touw aan te raken.
 2. Verstop tien knuffels/playmobilpoppetjes/pollepels/snoepjes of andere voorwerpen en begin maar met zoeken.
 3. Bouw een boot van de bank en ga op een spannend avontuur
 4. Met de vormpjes van AH koekjes bakken en versier mooie doosjes om ze in te doen.
 5. Maak een schoenenwinkel met alle schoenen uit het hele huis.
 6. Zoek allemaal drie dingen uit huis die niks meer waard zijn en weg kunnen (dan is meteen je huis een beetje opgeruimd) en maak dan van de hele verzameling een groot kunstwerk.
 7. Bedenk samen met één van je kinderen een poppenkastspel voor (je) andere kind(eren).
 8. Plak een sticker op alle voorwerpen in het huis die …(beginnen met de letter b, rijmen op…, dingen die je heel mooi vindt).spelen kinderen binnen spelideeën puzzel
 9. Verzamel alle dieren en beesten (playmobil, barbies, poppen, knuffels enz) en zet ze bij elkaar als publiek voor de dans- of zangvoorstelling die jullie samen bedenken.
 10. Je kunt elkaar helemaal inbouwen met alle kussen, dekens en attributen die voorhanden zijn.
 11. Maak met washi-tape een kunstwerk op de muur.
 12. Laat je kinderen iets kleien en laat het ze van elkaar raden wat het is
 13. Op een heilgroet vel papier elkaars lichaam omtrekken en uit gekleurd papier kleding uitknippen
 14. Pak het boek de lumies erbij en speel het verhaal na
 15. Pak eens alle puzzels uit de kast en maak er een wedstrijdje puzzel maken van.

Meet deze spelideeën kom je vast een heel eind. Het zorgt voor uren speelplezier. Hoof ik me ook niet meer schuldig te voelen als moeder. Maar ach ze komen echt niet veel te kort hoor!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief