Delen vinden we super lief

Onze wereld staat momenteel nogal op zijn kop door Corona en is aan een hoop veranderingen onderhevig. Dat ontgaat onze kinderen ook niet en dit gaat ook hen niet in de koude kleren zitten. Hoe om te gaan met hun zorgen en deze veranderingen? Dat kan soms knap lastig zijn! Hoe kun je je kinderen geruststellen wanneer je zelf de antwoorden ook niet in pacht hebt? En hoe leg je je kinderen uit wat het corona virus is, oftewel hoe maak je iedereen Corona bewust van als je het zelf ook niet zo goed weet? Wellicht beidt onze blog goede handvatten.

spellen, lobbes, Gezelschapsspellen, lobbes, online bestellen, educatief speelgoed, spelletjes
Homeschooling, heel veel spelletjes spelen en speelgoed uit de kasten trekken

Handige hulpmiddelen

Op de Facebookpagina van NTR vind je talloze laagdrempelige filmpjes aangaande corona en aanverwante filmpjes. Op heldere en laagdrempelige wijze, worden tal van onderwerpen omtrent dit onderwerp aangesneden. Zo wordt er onder andere in verstaanbare kindertaal uitgelegd wat een longontsteking is. Het coronavirus is best abstract voor kinderen. Hoe maak je dit wat tastbaarder en begrijpelijk zonder je kind meteen angst aan te jagen?

coronavirus, familie

* Experimenteel proefje bacteriën

Hoe leg je uit wat bacteriën en virussen zijn aan je kinderen. En waarom is handen wassen zo belangrijk? Er circuleren nu verschillende filmpjes die middels een proefje met zout, afwasmiddel en water, heel duidelijk laten zien waarom het zo belangrijk is om je handen regelmatig goed te wassen. Leuk om samen te doen en daarnaast ook nog eens heel leerzaam!

* Handen wassen liedje k3

K3 heeft het liedje ‘Handjes draaien’ omgeturnd in een heel praktisch instructieliedje hoe je handjes te wassen; ‘Handjes wassen’! Handjes wassen, was nog nooit zo leuk! Dit zijn allen manieren om op luchtige, doch, leerzame wijze, kinderen hierover te informeren.

* Freek Vonk

En voor de kleine avonturier is onderstaand filmpje ideaal om duidelijke uitleg te beiden over het corona virus.

Playmobil

PLAYMOBIL heeft speciaal voor kinderen onderstaande video ontwikkeld waarin op een begrijpelijk manier uitleg wordt gegeven over het coronavirus en de effecten op ieders dagelijks leven. Voor onze kinderen zijn het bekende Playmobil figuren die de belevingswereld van kinderen begrijpen.

Het is voor kinderen onduidelijk, verwarrend en in sommige gevallen zorgelijk. Kinderen zitten met veel veel vragen die in dit filmpje voorbijkomen.

Stel ze gerust waar het kan

Geruststellen zal hem vooral zitten in het feit dat je er voor je kinderen bent en te praten over wat zich afspeelt in hun hoofd. Er zijn waarschijnlijk een hoop dingen die je kunt weerleggen, waardoor hun angst meteen wordt verlicht. Ik merk bij mijn kinderen dat hun ‘fantasie’ en de werkelijkheid nogal eens door elkaar kunnen lopen. Hier kun je heel makkelijk een stokje voor steken door in gesprek te blijven en met hen te praten over wat hen bezig houdt en uitleggen wat je wél weet.

Elma van vliet vragenspellen vraag maar mama, vraag maar, papa

Dit hoeven geen zware, moeilijke of ingewikkelde corona gesprekken te zijn. Speel slechts in op hetgeen zij bespreekbaar maken/ hen bezig houdt, maak het zelf ook niet groter. Zo blijft hun beleving behapbaar. Maar er zijn dingen waar je als ouder het antwoord ook niet op hebt, dat kan het lastig maken.

Hoe dan ook, zeg niet tegen je kinderen dat er niets aan de hand is. Als dat zo was, dan gingen zij wel gewoon naar school en papa en mama gewoon naar hun werk. Zij voelen heus wel aan dat er wel degelijk iets aan de hand is!

school, coronavirus, hubelino, educatief, blokken

De verbluffende wereld van microben

De verbluffende wereld van microben

Dit boek is je gids tot het wonderlijke, microscopische universum van ziektekiemen. Je komt te weten hoe ze leven en wat mensen doen om te verhinderen dat ze zich verspreiden. Waar wacht je nog op? Stap binnen in de wonderlijke wereld van de ziektekiemen. Vergeet alleen niet om eerst je handen te wassen! Jennifer Gardy is een Canadese wetenschapster gespecialiseerd in moleculaire biologie, biochemie en bio-informatica. Ze heeft lesgegeven aan de universiteit van Brits-Columbia en is onderzoekster geweest in een centrum voor ziektebestrijding. Tegenwoordig werkt ze voor de Bill & Melinda Gates Foundation. Een educatieve, fijne manier om kinderen uit te leggen wat virussen en bacteriën precies zijn!

De verbluffende wereld van Microben 9789044759389 | Jennifer Gardy | NUR 210 | €14,95 | 64 blz | pap 24,9 x 18,9 cm | volledig in kleur

Maak een zorgendoosje

Voor deze zorgen kun je eventueel een doosje in het leven roepen. Schrijf deze op een briefje en stop ze in dat doosje. Daarmee haal je de zorgen letterlijk uit het hoofd en geef je je kind de regie over zijn hoofd en zorgen. Je kunt je kind uitleggen dat hij de baas is over zijn eigen hoofd en dat jullie de zorgen samen de baas kunnen zijn. Dat versterkt het gevoel van verbonden zijn, maar ook het vertrouwen in zichzelf. En het is een mooie manier om in gesprek met je kind te blijven en te weten wat je kind bezig houdt.

zorgendoosje, papa, corona

In onze wereld zijn wij de baas

We hebben geen invloed op welke impact dat nare virus op de rest van de wereld heeft, maar wel welke invloed het op onze wereld heeft. Dus zorg er daarom voor dat het thuis veilig en aangenaam is.

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor warmte en gezelligheid. Leg de focus op thuis, het gezin, onze wereld. Samen zijn we sterk en dat gevoel is belangrijk om angst de baas te blijven. Als er dan toch onverhoopt wat angst heerst, dan kun je dat samen aan!

telegraaf, artikel, ons gezin, zwangerschap
Veel samen zijn in deze gekke tijden waarin corona veel heeft stil gezet

Vermijd het nieuws maar even

Als je merkt dat je kind er gevoelig voor is, laat het nieuws en de actualiteiten dan maar even voor wat ze zijn en zorg ervoor dat papa en mama dit pas kijken wanneer de kinderen op bed liggen. De nieuws- en actualiteitenprogramma’s puilen deze dagen uit van de corona updates. Het kan best voor stress zorgen als kinderen dit de hele dag horen. Zelf houd ik de website Coronabewust.nl nauwlettend in de gaten. omdat ik via hen ook ‘goed kan doen” in de strijd tegen het virus.

daddy times invented4kids

Music is life

Een goede tip is om gebruik te maken van een muziekstream in plaats van de radio, dan word je ook niet ieder uur overvallen door het nieuws. Het Jeugdjournaal besteedde er onlangs ook aandacht aan, wellicht kun je dat inzetten wanneer je kind toch het een en ander wil weten. Het verschilt per kind hoe het hiermee omgaat.

Thuiswerk schema’s

Maar er is ook goed nieuws!

Verzamel de goede berichten en vertel deze wel aan je kinderen! Want er zijn ook positieve berichten. En niet alleen over dat vervelende virus hoor! Het is ook leuk om zelf een krant te maken met alleen maar leuke en positieve nieuwsberichten! Speel bijvoorbeeld in op de poep- en pies fase, succes en lol gegarandeerd!

corona prentenboek

Voorlezen over corona

Ik kwam een lief voorleesboek over Corona tegen in een Facebook groep van mama’s die ik graag met jullie deel: link. Een ander prachtig, informatief prentenboek over Corona is via deze link te bekijken om voor te lezen via de Ipad. Informatief en op een kinderlijke wijze uitgelegd

Samen staan we sterk! Zorg goed jezelf en voor elkaar en blijf positief!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube |Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief