Delen vinden we super lief

My Timing CardsHoe houden jullie thuis de schermtijd binnen de perken? Bij ons zijn de kinderen en beeldschermen aan elkaar verknocht. Als ze de IPad niet kunnen vinden, gaan ze als zombies op struiktocht. Tot mijn spijt wordt er (te)veel tijd gespendeerd achter een televisie, tablet en smartphone.

We hebben nog geen spelcomputer, maar na de Marioparty zal dat niet lang meer op zich laten wachten! Maar hoe kun je dit als ouder beperken, zonder dat er een scherm-conflict uit voortkomt ? Ik zie het namelijk heel graag anders!

Represailles

Als ouder kom ik vaak met represailles en daar heb ik helemaal geen zin in! Ik zie ze liever buiten spelen, op ontdekkingstocht gaan en met mate achter hun favoriete scherm kruipen. Het is enorm verslavend en de consequenties zijn groot als je kindje te veel achter een scherm zit.

Maar geen zorgen, er is een oplossing! De ontwerpster van de ‘My Timing Cards’ dacht hier namelijk hetzelfde over! Tijdens het Show Up event raakten we aan de praat en ben bij thuiskomst gelijk aan de slag gaan met de My Timing Cards. En extra leuk! We mogen een set incl. timer weggeven!

Dé oplossing: My Timing Cards

De My Timing Cards’ zijn ontworpen om ‘schermtijd’ uit te kunnen delen. In het pakket zitten 24 tijdskaarten (8 x 15 minuten, 8 x 30 minuten en 8 x 60 minuten) & 4 bonuskaarten. Deze kaarten bieden duidelijkheid, stimuleren eigen verantwoordelijkheid en zorgen voor een balans in het beeldschermgebruik. Bij ons thuis geen overbodige luxe. De kinderen worden steeds inventiever met de schermpjes en kruipen s’ochtends steeds vroeger uit hun bed om papa’s Ipad te confisqueren. Die tijd is nu over!

Het principe is eenvoudig:

  • Bepaal hoeveel beeldschermtijd je voor je kindje o.k vindt (per dag of per week). Een uur per dag vind ik persoonlijk voldoende, maar dat kan per kind en per leeftijd verschillen.
  • Samen met de kindjes hebben we bijgeleverde contract getekend en zijn de kaartjes uitgedeeld. Olivier (5) begrijpt het beter dan Yvette, maar het principe krijgt ze vanzelf in de gaten.
  • Tip: bestel bij meer kids een extra contract en maak er een momentje van waarbij je het principe uitlegt.(slechts 1€ per contract op de website van Mytimingscards.nl
  • Deel de kaarten uit aan je kindje (dit kan per week, of per dag, wat voor jullie fijn is)
  • Laat je kindje zelf kiezen wanneer het de kaart in wil zetten!
  • Vergeet niet om de timer te zetten als ze achter een schermpje zitten!
  • Op is op! En nee, geef ze geen ruimte om te onderhandelen voor meer tijd!

Richtlijnen van de Stichting Opvoeden:

Bij het lezen van de richtlijnen van schermtijd moet ik bekennen dat het schaamrood op mijn wangen stond. Het komt vaak voor dat mijn 2 jarige bandito meekijkt op de TV.

Een filmpje wordt er ook vaak (mee) gekeken en vaak kijken de 2 oudste kids langer dan een uur TV. Vooral nu de dagen langer en grauwer zijn, spelen kinderen vaker binnen. Om ze dan rond etenstijd rustig te krijgen, grijpen we vaak naar een schermpje. Ook voor mij als moeder zijn de My Timing Cards een reality check!

  • Richtlijnen

Tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen
2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot max 30 minuten per dag
4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
6 – 8 jaar: max 1 uur per dag, verdeeld over periodes van max 30 minuten
8 – 10 jaar: max 1 à 1½ uur schermtijd per dag
10 – 12 jaar: max 2 uur schermtijd per dag
12 jaar en ouder: max 3 uur schermtijd per dag

Help, wat nu

En tsja als er niet op het schermpje gespeeld mag worden, wat moet er dan gedaan worden? Kinderen zijn echt inventiever dan je denkt. Voor je het weet, bouwen ze bij ons de mooiste, tofste hutten en gaan ze er op uit. Ik kan er echt van genieten als ik ze in de weer zie gaan. Vooral met de wetenschap dat buitenspelen heel goed is voor de ogen.

Conclusie

Het was even puzzelen, maar ik merk dat de kinderen bewuster bezig zijn met ‘hoe lang ze achter het schermpje zitten’. Voorheen ging er gerust een uur voorbij en zaten ze veel te lang achter hun schermpje. Ze scrolden er op los zonder een echt doel te hebben. Dat is nu wel anders. Ze kiezen nu bewust voor een half uur film kijken, of een spelletje spelen.

De timer is makkelijk in te stellen en zet je ook weer eenvoudig uit. Je hoort wel een diépe zucht, of onééhh, als de timer afgaat, maar ze weten dat het stoppen betekent.

Er is duidelijkheid en het feit dat ze zelf de tijd kan bepalen, geeft een stukje zelfstandigheid en minder gezeur en ruzie.. De kaartjes zijn van stevig karton en op de achterkant staan leuke bezigheden. Discussies over de schermtijd behoren tot het verleden! We vinden het een aanrader!

My Timing Cards

Lees ook: Risico’s laten nemen durft papa niet, het zijn mietjes als het om hun kroost gaat, blijkt uit onderzoek

Winactie

Ben je enthousiast geworden en zou je ook graag de My timing cards incl. timer uitproberen? Doe dan mee met onze winactie. We mogen een set t.w.v 15€ weggeven

Je zult merken dat je kinderen er rust mee krijgen en ook duidelijkheid betreft de schermtijd. Laat ons onder dit bericht of onder de facebook winactie post weten dat je hier kans op zou willen maken en je gaat mee in de loting. Aankomende zondag maken we de winnaar bekend!

Veel succes!


Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief