Delen vinden we super lief

Elke derde vrijdag van de maand juni is het internationale Flip-Flop Day. De ultieme dag om mijn slippers uit de kast te trekken en de zomer een stukje dichterbij te halen. Als je op social media de hashtag #NationalFlipFlopDay volgt, kun je je hart ophalen. Er gaan er velen met deze “International Flip-Flop Day” aan de haal en de leukste berichten komen voorbij. Laat de zomer maar beginnen!

Flip Flop drager

Mijn man en vierden ons trouwfeest in 2009 in Strand Zuid, nabij Amsterdam Rai. Het thema was St Tropez met een vleugje roze en de gasten kregen bij aankomst slippers voor de fun als giveaway. Ik ben geen fervent Flip-Flop drager, maar word er wel blij van. Ik associeer het gelijk met de summer vibe. Strand, vakantie en ook in de sauna draag ik slippers. Het geeft me het ultieme gevoel van vakantie gevoel. Bij het geluid van de slippers droom ik dan gelijk even weg naar een ver tropisch oord. Flip-flops hebben hun naam ook wel te danken aan het geluid dat ze maken wanneer je ermee rondloopt.

Lees ook: Sauna etiquette voor Dummy’s

sportfestijnAl werk ik vandaag op kantoor, ik ga met net gelakte teennagels en goed verzorgde voeten op slippers naar mijn werk. Met een beetje geluk laat het zonnetje zich flink zien en dan mogen de tenen getoond worden! Geen hakken, pumps of sneakers voor mij vandaag. Nouja sportschoenen draag ik eigenlijk nooit zoals je kon lezen in mijn blog:

Lees ook: Hakken verruilden mijn spitzen, zo was ik toch een beetje een ballerina

Onze vakantie laat nog even op zich wachten dus creëer ik voor mezelf alvast dat heerlijke relaxte gevoel dat slippers mij altijd weer weten te geven. Ik ben alvast in de zomer mood. Flipperdeflop… En wist je waar de international flip-flop day vandaan komt?

Herkomst Flip-Flop day

Flip-Flop Day werd oorspronkelijk bedacht door het Tropical Smoothie Café in de Verenigde Staten. Iedere klant die daar op flip-flops binnen komt, krijgt een gratis smoothie van 24oml op de derde vrijdag van juni. Terwijl de klanten van de gratis Smoothie genieten, zamelt het café geld in voor het goede doel genaamd Camp Sunshine. Dit is een organisatie die ernstig zieke kinderen met hun families de mogelijkheid geeft om samen op kamp te gaan en fijne herinneringen te creëren. Hier kunnen ze zich voor even opladen. Een prachtig initiatief dat ik alleen maar kan supporten. Een Tropical Smoothie Café hebben we jammer genoeg niet in de buurt, daarvoor moet ik de grote oceaan oversteken. Maar van het dragen van flip-flop  laat ik me niet weerhouden.

Ocean Sole kunstwerken

Ocean Sole

Op deze “International Flip-Flop day” zet ik gelijk een heel ander goed initiatief in de spotlight, namelijk Ocean Sole. Flip-flops, ook wel teenslippers genoemd, worden al duizenden jaren over de gehele wereld gedragen. Het materiaal waarvan de slippers gemaakt zijn, is in de loop der jaren wel enorm veranderd. Voorheen werden ze gemaakt van duurzaam hout, of palmbladeren. Tegenwoordig zijn ze van rubber, of plastic gemaakt. Een groot gedeelte van de wereldbevolking – met name in ontwikkelingslanden – loopt op teenslippers van schuimrubber (polyurethaan).

Dit schoeisel is goedkoop in aanschaf, maar niet heel  duurzaam in gebruik. Met een inkomen van gemiddeld € 2,- per dag, zijn teenslippers het enige soort schoeisel dat velen zich kunnen veroorloven. Hierdoor ook een logische keuze. De wereldwijde omzet van teenslippers wordt geschat om maar liefst 15 miljard, dit is meer dan de volledige markt voor sportschoenen.

Flip-Flop Day

Door een onderontwikkeld afvalverwerking-systeem komen deze teenslippers vervolgens weer in de natuur dat uiteindelijk in de oceanen terecht komt. Met enorme negatieve gevolgen voor mens en dier. Wist je dat de Plastic Soep een eiland is van ronddrijvende plastics in de oceaan dat 34 keer de grootte heeft van Nederland. Best schrikbarend!! Ocean Sole ruimt (tien)duizenden kilo’s teenslippers op en verwerkt dit tot de kleurrijke safaribeelden. De beelden worden gemaakt door Keniaanse ambachtslieden die voor hun handwerk een eerlijk inkomen ontvangen. Win-Win in mijn ogen. Te gek dit project

Lees ook: Ocean Sole, Nic&Mic maakt prachtige kunstwerken van Flip flops

En om deze Flip-Flop dag extra te vieren, koop ik mezelf ook een mooi paar duurzame slippers voor in de sauna. Onze vakantie staat voor de deur en ook mijn man trakteer ik op slippers. tsja als je het doet, moet je het ook goed vieren immers …

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube  Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!


Delen vinden we super lief