Delen vinden we super lief

verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

Kinderen hechten sterk aan huis, haard en het vertrouwde dagelijkse leven. Hoe fijn de nieuwe plek ook is, het verhuizen met kinderen heeft een enorme impact op de dagelijkse routine en het gezin. Als je je leven nieuw gaat inrichten vallen alle vertrouwde dingen weg. Het is dan ook cruciaal om de praktische én de emotionele kant goed voor te bereiden.

Hoe je dat het beste aan pakt zetten we in deze blog uiteen. Annelie verhuisde met haar drie kinderen van Woubrugge naar het oosten van Nederland ‘back to her roots’ en geeft haar ultieme 5 tips hoet te verhuizen met kinderen:

De 5 tips hoe je het best kunt verhuizen met kinderen, Annelie vertelt

verhuizen met kinderen

1 Spelen is belangrijk!

Zorg voor goed speelgoed tussen de verhuisdozen in! Je kan het niet voorkomen dat nou net dat ene speeltje in een verhuisdoos zit waar heel lang niet naar omgekeken werd, of dat ze een doos ontdekken die ze weer compleet aan het uitpakken zijn. Laat het toe is mijn advies! Het zien van spelende en lummelende kinderen geeft uiteindelijk rust!

Als je verhuist kun je ook beter niet al het speelgoed dat ze hebben in een keer uit laten pakken. Ze raken het overzicht compleet kwijt dat voor drama’s zorgt… trust me. Ze vinden alles mooi en wie is er uiteindelijk weer aan het opruimen? ’Juist’m, mama of papa!” En zo is er elke dag wel iets ‘nieuws’ uit te pakken voor de kinderen.

2. Maak een feestje van de laatste en de eerste dag van de verhuizing!

We waren als gezin er al wel snel uit hoe we er een feestje van gingen maken! De oudste van 7 heeft zijn favoriete pizzeria uitgekozen om uit eten te gaan op de laatste dag voor de verhuizing en samen met papa geslapen in het grote bed! Dit geeft kinderen altijd een speciaal gevoel, slapen in papa/mama’s bed.

De oudste mocht de volgende dag mee met de vrachtwagen naar het nieuwe huis. De middelste van 4 mocht met de vrachtwagen mee terugbrengen. Mama ging uiteraard ook naar de pizzeria met de andere kids en we gingen logeren bij opa. De eerste echte dag in het huis hebben we ook gevierd met een lekkere Chinese rijsttafel. ‘Pak uit’ zou ik adviseren. De kamers van de kinderen werden gelijk ingericht om ze het gevoel te geven al een eigen plekje te hebben.

pizza, verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

En aangezien we van lekker eten houden, zijn we ook gelijk op zoek gegaan naar een nieuw favoriet restaurant in de nieuwe buurt. Ga hier een paar keer naar toe en verras de kids met dit uitje. En nodig eventueel opa en oma uit zodat het ze al gauw weer een gevoel van een vertrouwd plekje geeft…ennnnn liefde gaat nou eenmaal door de maag.

3. Mama mag ik spelen? Jazeker!

De kinderen gaan naar een nieuwe school. Heel spannend, maar voor wie eigenlijk? Wij volwassenen denken vaak in problemen en kinderen in mogelijkheden en kansen… Kinderen zijn zo flexibel en positief, dat wij volwassenen een beetje kwijt raken naarmate we ouder worden. Ze willen al snel afspreken en dat kon, want spelen gaat toch anders thuis dan op school. Er werd veel gespeeld en geselecteerd, kinderen kiezen hun eigen vrienden. Zelfs de jongste spruit van 2 jaar kreeg al heel snel een beste mattie op de creche!

verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

De oude vriendjes werden ook gemist, jazeker! Het was geen afscheid voor altijd, in de vakanties hebben we afgesproken en dan zie je of oude liefde roest, of niet.. Het spel pakken ze zo weer op alsof ze elkaar de dag ervoor nog hebben gezien… We zijn nog een aantal keer terug gegaan om ze te laten ervaren hoe het was… Nieuwe vrienden kregen een plekje in het hartje van onze jongens…de oude vriendjes werd steeds minder over gesproken. Het is toch een beetje uit het oog uit het hart….zo probeerden we de overloop van de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar ook hierin gaat dit sneller bij kinderen dan volwassenen…

4. Ga nog een keer langs het ‘oude’ huis..

Sinterklaasintocht hebben we in beide dorpen gevierd. Het zou ook de dag zijn waarbij we langs het ‘oude’ huis zouden lopen. De kinderen voelden het direct aan, dit is niet meer van ons, ze durfden zelfs niet meer op het stoepje van de voordeur te komen, grappig zoals dat werkt. Vaak vragen we er nog naar; “Is er iets wat je nog mist van het ‘oude’ huis? De middelste vond zijn ‘oude’ kamer mooi. Nou slaapt hij nog op een slaapkamer wat niet zijn echte kamer wordt in het nieuwe huis, maar we bedenken alvast leuke ideeën voor zijn nieuwe kamer. Het verhuizen heeft impact gemaakt, maar op een goede manier.

verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

We kijken al rond naar de juiste kleur verf en welk thema zou hij willen planeten, of toch jungle? Ze mogen dit allemaal zelf bedenken en we maken een moodboard.

Het wordt immers hun kamer! Voor de rest horen we geen andere dingen die gemist worden na het verhuizen. We zijn ook ruimer gaan wonen, waardoor er hier meer bewegingsvrijheid is. Inmiddels wordt er zelfs niet meer over oude vriendjes gesproken.

5. Laat ze meehelpen met verhuizen

Complimenten aan mijn man met zijn rust en toewijding aan de kinderen! Ze verbouwen op hun manier met hem mee… Mijn man is handig en hij leert ze beetje bij beetje de kneepjes van het vak… De kinderen rennen vaak om hem heen en hij beantwoordt elke vraag van ze, ook al moet hij een klusje even staken. Verhuizen doen we relaxt, we hebben geen haast….nouja

verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

Het levert hem uiteindelijk ook weer tijd op, want ze kunnen vaak weer even uit de voeten met hun spel of eigen knutselproject. Zo ontvang je wel de mooiste moederdag en verjaardagscadeau’s. Al zijn het wel eigen geknutselde loodzware projecten van je kinderen…

verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

Zo zijn we alweer bijna een jaar rond en ligt het verhuizen met kinderen ver achter ons. Er is ondertussen in onze woning veel gebeurd. We zijn gesetteld, geaard, we hebben ons ritme gevonden. De kinderen zijn inmiddels ook al goed ingeburgerd. Met papa en mama gaat het ook goed, alleen duurt dat ietsjes langer dan bij onze flexibele kids…Dat we hier gelukkig zijn is een ding wat zeker is, wat hebben we een geluk gehad met dit huis en wat maken we er een mooi paleisje van…

Hier zullen de roots van de kids groeien

Tot slot

Hopelijk heb je er iets aan ons verhaal gehad over het verhuizen met kinderen. Met de vijf tips kom je al een heel eind en wordt het verhuizen met kinderen relaxter. Daarnaast is het ook verstandig om de periode verstandig te kiezen, al heb je dat niet altijd in de hand. En sta er vooral positief in en benoem zo min mogelijk de obstakels waar de kinderen bij zijn.

verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

Ze hebben ook helpen inpakken en waren erbij betrokken toen alles ingepakt werd. We zorgden voor een stabiele basis, rust en reinheid. En uiteraard is een verhuizing niet alleen spannend en leuk. Over de lastige kanten van het verhuizen mag zeker gesproken worden en namen we serieus. Dit is de plek waar onze kinderen zullen opgroeien en waar we ons thuis hebben gevonden!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook | Youtube|Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief