Delen vinden we super lief

Drie op de vier Nederlandse ouders denkt dat hun kinderen weten wat ze op hun werk doen. Maar hoe goed kunnen 2-6 jarigen daadwerkelijk begrijpen wat hun vader en/of moeder buitenshuis op kantoor doen? Wij probeerden het uit en er kwamen verrassende antwoorden voorbij bij de bandito’s

Onderzoek

In een klein onderzoek werden er ouders gevraagd om te vertellen wat hun kinderen denken dat ze op hun werk doen. De antwoorden die ze gaven waren geweldig!

“Mijn papa doet het bier in de flessen.” – Technisch engineer bij een bierbrouwerij. “Mijn mama brengt altijd kadootjes rond.” – Koerier. “Papa is botendokter.” – scheeps dieselmonteur. “Mijn mama werkt met oude mensen die weer baby worden.” – zorghulp op PG afdeling. En de lijst ging maar door met mooie omschrijvingen. Volgens onze oudste(6) is papa de hele dag aan het kletsen en m’n dochter zag met eigen ogen dat papa de hele tijd koffie drinkt. 😆

Dagje mee naar kantoor
Illustratie van een moeder die opa's en oma's naar bed brengt en tanden poetst en zoentjes geeft

Het inspireerde me om door te vragen bij mijn kinderen. Vooral de gedachte bij wat papa & mama de hele dag aan het dien zijn. Bij het zien van het juiste bier logo zegt mijn zoontje “papa bier”, ook als er ergens een truck voorbij rijdt. Wat hij verder doet, hebben ze geen idee bij. Dit komt ongetwijfeld op latere leeftijd. En mama houdt van koffiedrinken en uitjes. Ze hebben geen idee wat ik doe en pikken er graag de blog-uitjes uit. Niet wetende dat ik ook een 32-urige kantoor baan heb. Ergens doet het me deugd dat ze er niet veel mee bezig zijn.

Realiteitstoetsing bij kinderen

In het boek “En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden”, bespreken Gitty Feddema & Aletta Wagenaar het onderwerp van fantasie en werkelijkheid in kinderen.

Illustratie van vader die in de koelkast zit en het koud heeft.

“In de kleuterperiode is de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid niet heel eenvoudig te trekken. De oudere peuter en kleuter kunnen heel intens genieten van sprookjes en verhaaltjes. Het denken van de kleuter corrigeert hen nog niet als ze een verhaaltje of sprookje horen. Ook ik lees veel fantasieverhalen, maar het denkvermogen toetst daarbij steeds of wat er in het verhaal gebeurt, ook daadwerkelijk kan gebeuren. Het verschil tussen fictie en de werkelijkheid wordt steeds bekeken.

Deze realiteitstoetsing ontwikkeld zich in de loop der jaren onder invloed van de denkontwikkeling en uiteraard de ervaring die men opdoet. En uiteraard ook de informatie die men verwerkt. Op basis van alle verworven kennis en met behulp van het redeneringsvermogen ben je steeds meer in staat om gebeurtenissen op hun waarheidsgehalte te toetsen.

Illustratie van wat kinderen denken dat mama op haar werk doet

Magisch denken

Dus als je je kleuter vraagt wat voor werk je doet dan zal het antwoord redelijk in de buurt liggen van wat je hem/haar zelf verteld hebt. Maar het magisch denken wat daarbij hoort, kan je je waarschijnlijk niet helemaal voor de geest halen. Maar, wij doen toch een poging!

Illustraties van wat kinderen denken dat papa en mama op hun werk doen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief