Delen vinden we super lief

speelgoed opruimweken opruimenUit recent onderzoek* is gebleken dat Nederlandse ouders en kinderen maximaal tien minuten per dag besteden aan het opruimen van speelgoed. Dan doe ik toch echt iets fout! Misschien toch maar eens minderen met dat ‘ge-opruim‘ van me.

Het is ook onbegonnen werk, want als je je omdraait is de vloer alweer bezaaid met zooi. De opruimweken die Intertoys in het leven heeft geroepen, spreken me dan ook zeer aan. Ze geven tips & tricks om het goed en efficiënt aan te pakken.

Grootse opruiming

Waar ik me dan wel in herken is het ‘opruimen‘. Uit het onderzoek is gebleken dat eén op de zeven gezinnen een grote opruiming van speelgoed organiseert in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis. Wij zijn inderdaad één van de zeven ouders. De grote opruimactie is ingezet, met af en toe wat tegenspraak van de kids.

De vloer ligt thuis vaak bezaaid met speelgoed waar niet echt meer mee wordt gepeeld . Ook puilen de kasten uit. We hebben recent orde op zaken gebracht door de helft te doneren aan goede doelen, deels van het speelgoed te verkopen op marktplaats en een paar speelgoeditems door te geven aan vrienden.

Speelgoed Opruimweken

Om ouders te helpen met het stimuleren van de grote opruiming is Intertoys de Speelgoed Opruimweken gestart. Hiermee haken ze in op de opruimtrend dat, onder meer aangezwengeld is door de Japanse bestseller auteur Marie Kondo.speelgoed opruimweken

En laten we wel wezen, wij als ouder zitten er vaak bovenop dat het huis en hun kamer ordelijk en netjes is. Ik zie aan mijn kinderen dat ze in een opgeruimde kamer weer ander speelgoed herontdekken en de rust vinden om er mee te spelen.

  • Opruimen geblazen

En langzaamaan beginnen ze het opruimen ook zelf aan te leren. Wie vindt het nu niet fijn dat hun speel- of slaapkamer is opgeruimd!

En op het moment dat ik alles aan het uitzoeken ben, wordt ik omringd door de drie bandito’s. Ze herontdekken hun eigen speelgoed weer en spelen met hele andere dingen. Ik kan het iedere ouder aanraden om de speelgoedkisten in te duiken en om te gaan opruimen!

80% maakt verlanglijstje voor Sinterklaas; 40% voor Kerst

Om het opruimgedrag van Nederlandse gezinnen in kaart te brengen heeft Intertoys onderzoek laten doen onder 1.017 ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar. Het opruimen gebeurt vlak voordat de kinderen naar bed gaan of voordat ze buiten willen gaan spelen.

Slechts 1 op de 7 kinderen uit het onderzoek ruimt uit zichzelf op. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 62% van de ouders weleens aanbieden om samen met hun kinderen op te ruimen. 30% maakt er een spelletje van en 27% van de ouders dreigt wel eens met straf. En tjsa, ik schaar me ook wel onder de 22% die een beloning in het vooruitzicht stelt als ze goed opruimen.

Eenvoudiger verlanglijstjes makenspelen playmobil ontwikkeling

70% van de ouders zien dat er minder met speelgoed wordt gespeeld dat uit het zicht ligt. En bij een grote opruiming wordt alles weer herontdekt en zien ze weer wat ze zoals leuk vinden om mee te spelen. Ook biedt dit voor de meeste ouders een overzicht van wat hun kinderen ook alweer allemaal hebben.

Wat te doen met overbodig speelgoed

Uit het onderzoek blijkt dat 49% van de ouders speelgoed, dat al een jaar niet meer gebruikt is, weg doet. En 75% van de ouders doet weleens speelgoed weg, zonder met de kinderen te overleggen. Tsja ik eigenlijk ook. Anders heb je voor elk stuk speelgoed een discussie en soms moet je gewoon orde op zaken brengen.

hasbro spellen cadeautip opruimen

66% van de ouders verkoopt speelgoed dat overbodig is via Marktplaats of een rommelmarkt. Iets minder dan de helft geeft het (ook) weg aan vrienden/kennissenfamilie of brengt het naar de kringloop.33% gooit weleens speelgoed weg.

Tips & Tricks

Op de website van Intertoys vindt je tips en tricks van twee opruimcoaches dat het opruimen leuker en efficiënter te maken. Ouders krijgen bijvoorbeeld tips over wat ze kunnen doen met speelgoed waar hun kinderen uitgegroeid zijn. Een aanrader als je geen idee hebt hoe je het moet aanpakken!

Ook geven zee op de website advies waar je naartoe kunt met al het overbodige speelgoed. Het is voor je eigen kinderen wellicht niet meer interessant, maar voor heel veel instellingen is het goud waard! En als je je kinderen vertelt dat het goed terecht komt, geef je ze gelijk een belangrijke levensles mee!

Lees ook: Opruimen doe je zo….verplaatsen van rommel naar plaatsen waar het minder zichtbaar is

Bron: * Representatief onderzoek, gedaan onder 1.107 Nederlandse ouders met een kind van 4-12 jaar, uitgevoerd door PanelWizard in november 2018

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!


Delen vinden we super lief