Delen vinden we super lief

libeert chocolade, sinterklaas, sint, cadeau, chocolade

Nederlanders kiezen in aanloop naar de feestdagen bij de cadeau-inkopen voor kinderen steeds vaker voor tweedehands goed speelgoed blijkt uit onderzoek* van PanelWizard in opdracht van Marktplaats. Uit onderzoek bij ruim duizend Nederlandse ouders, blijkt dat bijna 73% wel eens tweedehands speelgoed koopt als cadeau. En bijna de helft heeft dit in de afgelopen jaren vaker of veel vaker gedaan. Een groeiende trend die ook terug te zien is op Marktplaats. Daar neemt het zoekgedrag naar tweedehands speelgoed in aanloop naar het Sinterklaasfeest de afgelopen jaren met grote sprongen toe, aldus het onderzoek. Ook wij stuinen al goed op marktplaats voor de fijne parels en zijn dus niet de enige!

Gezelschapsspellen, lobbes, online bestellen, educatief speelgoed, spelletjes

Tweedehands speelgoed

Zo werd de speelgoedcategorie al vorig jaar in de sinterklaasperiode 19 miljoen keer meer bekeken dan dezelfde periode het jaar ervoor. Dit jaar verwacht Marktplaats voortzetting van die speelgoedtrend. En door de huidige leveringsproblemen in de speelgoedmarkt zal dat nog wel meer toenemen en zullen ouders de oplossing in tweedehands speelgoed zoeken. 

 • Driekwart Nederlandse ouders koopt wel eens tweedehands speelgoed voor de feestdagen
 • Marktplaats verwacht dit jaar extra stijging vraag tweedehands speelgoed door leveringsproblemen speelgoedmarkt
 • Sinterklaastrends 2021: legoblokjes, Pokémon en houten balansbord
Winnaars Verkiezing Speelgoed en Spellen 2019
Zodra kindjes er klaar mee zijn, verkopen wij het ook op marktplaats

Duurzaam speelgoed

In de afgelopen jaren neemt de vraag naar tweedehands speelgoed in aanloop naar Sinterklaas op Marktplaats steeds verder toe. De grootste stijging is te zien in waardevast speelgoed met een langere levensduur, waaronder Lego, Duplo en houten speelgoed.  Met de traditioneel drukste periode van sinterklaasinkopen op het platform nog in het verschiet, het tweede en derde weekend van november, voorspelt Marktplaats ook deze maand een toename in keuze voor tweedehands speelgoed dat zich de komende jaren zal gaan voortzetten.

Pokemon voor dummies, pokemon go

Vooral tweedehands speelgoed binnen eigen gezin

Ouders die aangeven tweedehands speelgoed als cadeau te kopen, doen dit vooral voor eigen kinderen. Slechts 30% van hen geeft aan dit (ook) wel eens voor kinderen buiten het gezin te doen. Ouders die tweedehands speelgoed cadeau doen of eerder hebben gedaan schatten gemiddeld in dat dit jaar ongeveer een derde van hun totaal gekochte speelgoed tweedehands zal zijn.

uitmarkt, verkoopskills

In één jaar vier miljoen kilo CO2-uitstoot bespaard

Het onderzoek laat zien dat voor mensen die tweedehands speelgoed cadeau geven tijdens de feestdagen, geldbesparing lang niet de enige beweegreden is; 59% noemt kwaliteit en waarde van tweedehands speelgoed als reden, 47% noemt het duurzame aspect. Met het kopen, verkopen of weggeven van tweedehands speelgoed via Marktplaats besparen we samen in één jaar tijd al bijna vier miljoen kilo CO2-uitstoot.

supermarkt , Toychamp Amersfoort PAW Patrol schap

Dat is is ongekend veel en staat gelijk aan 390.890 treinritten tussen Maastricht en Leeuwarden of een besparing van de hoeveelheid plastic van ruim 133 miljard nieuwe legoblokjes. Door speelgoed een tweede of derde leven te geven dragen we samen bij aan een wereld waarin mensen meer delen en minder verspillen.”

Populairste sinterklaascadeaus 2021 – nieuwkomers Wobbel en Pokémon

Met de feestdagen in zicht, worden ook de verlanglijstjes van dit jaar zichtbaar op Marktplaats. Vooral Lego en Duplo zijn dit jaar populair. Nieuwe grote stijgers in de lijst dit jaar zijn de Wobbel, het houten balansbord voor jong en oud, en Pokémon. Van Pokémonknuffels tot spelletjes en figuurtjes, maar vooral de Pokémonkaarten namen een vlucht dit jaar. De favorieten van vorig jaar; knikkerbanen, skelters en de elektrische Drift Trike, komen dit jaar niet meer terug in de lijst.

lego boek, Ga samen aan de slag met deze LEGO 'Bedenk en speel'-box!

De Top 10 populaire sinterklaascadeaus 

(op basis van snelst stijgende zoekwoorden medio september/oktober)

 1. Lego
 2. Duplo
 3. Playmobil
 4. Pokémon
 5. Poppenwagen
 6. Wobbel
 7. Little People Fisher-Price
 8. Barbiehuis
 9. Paw Patrol
 10. Hoverboard
ochtenditueel wobbel360 wobbel balanceboard

Friezen kopen het vaakst tweedehands, grootste groei in Noord-Brabant

De populariteit van tweedehands speelgoed neemt landelijk gezien toe, de vertaling ervan binnen de Nederlandse provincies laat bijzondere verschillen zien. De Friezen kopen het vaakst tweedehands speelgoed voor hun kinderen, 87% van de inwoners geeft aan wel eens iets tweedehands voor hun kinderen te kopen tijdens de feestdagen. Daarmee steken ze boven het gemiddelde van alle andere provincies van 70% uit.

De grootste groei lijkt in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland. Hier geven inwoners die tweedehands speelgoed cadeau doen, het vaakst aan dat ze de afgelopen jaren (veel) vaker tweedehands hebben gekocht (gemiddeld 54%). toch leu kdei verschillen tussen provincies

En jij koop, of geef jij wel een tweedehands speelgoed?

Top wings speelgoed hasbro

* Verwijzing naar onderzoek: Bij 1075 afgenomen vragenlijsten onder Nederlandse ouders met kinderen van 0 t/m 9 jaar valt met een betrouwbaarheid van 95% te concluderen dat de steekproefuitkomst. maximaal 3,0% kan afwijken van de werkelijke situatie (als alle Nederlanders in de doelgroep ondervraagd zouden zijn). Dit onderzoek is uitgevoerd conform de richtlijnen van ISO 20252 (marktonderzoek)

** Calculatie op basis van het Second Hand Effect Rapport 2020 voor Adevinta Benelux, uitgevoerd door Ethos International.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief