Delen vinden we super lief

De onderzoeken worden me om de oren gegooid; een “vierde kind is het ultieme aantal“, tot aan ” Ouders met vier kinderen zijn het meest gelukkig‘. Ik zal het niet onder stoelen of banken steken; ik zou wel een keukentafel vol wensen. The ‘more the merrier’, roep ik vaak. Er is me niets zoveel waard als mijn gezin, ook wel mijn allergrootste rijkdom dat altijd om nummer 1 staat. En tsja, ik klaag ook echt wel eens, maar mijn kinderen zijn mijn alles. Maar of het verstandig is om een vierde kindje aan ons gezin toe te voegen….!?

gezinnen met vier kinderen het gelukkigst

Standaard gezinnen versus vier kinderen

Het lijkt er in mijn omgeving haast op dat een gezin met vier kinderen een standaard begint te worden! Het nieuwe ‘drie kinderen’, of ik begeef me gewoon in deze contreien. Volgen het CBS is het aantal kinderen juist dalende (1,6 per vrouw). Ik ben dol op de reuring en de gezelligheid die het met zich meebrengt, al kan ik me voorstellen dat jij denkt” OMG, ben je gek geworden ouzo, ik vind eentje al een uitdaging!” 

Moederschap staat iets voor niets gelijk aan een 2,4 fulltime baan. En als ik de onderzoeken moet geloven, moet ik het er gewoon op wagen en de anticonceptie bannen. De gelukkigste ouders hebben namelijk minimaal vier kinderen….

gezinnen met vier kinderen het gelukkigst

Het onderzoek

Toen ik de kop van het onderzoeksartikel voor het eerst las, dacht ik eerst dat het een grap was. Hoe kun je nu het meest gelukkig zijn met vier kinderen? Dat is toch complete chaos? Ik vind het bij drie kids al aanpoten en jongleren. Maar nee hoor, ze hebben het wetenschappelijk aangetoond in het onderzoek dat is verricht op de Edith Cowan University in Australië, Perth. Hoe kan dit in vredesnaam waar zijn ?! Uit nieuwsgierigheid ben ik verder gaan lezen…..

Het tegenovergestelde bleek waar

Dr. Bronwyn Harman, een docent in de School of Psychology and Social Science, interviewde honderden ouders uit verschillende gezinstypen en geaardheden, over veerkracht, sociale steun, levensvreugde en zelfrespect. In vijf jaar tijd kreeg ze een beeld wat voor soort gezinnen het meest tevreden zijn. Ze verwachtte dat ouders met meer kinderen minder blij zouden zijn, maar ze ondervond verrassend genoeg het tegenovergestelde. Gezinnen met vier kinderen of meer, waren zichtbaar het meest gelukkig.

Oefening baart kunst

Volgens de onderzoekers is het geluk voor een groot deel te verklaren doordat de ouders meer gewend zijn aan de chaos, stress en het circus die het drukke gezinsleven met zich mee brengt. Bij drie kinderen ken je inmiddels wel de meeste slagen van de zweep en is die dikke huid al aangemaakt. En het vierde kindje is dan de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’. “Oefening baart kunst” zegt men vaak en dat geldt ook voor het ouderschap. Bij de 4e gaat het met twee vingers in je neus.

Voordelen van een gezin met vier kinderen

Ook zie ik dat je bij meer kinderen, zelfstandige kinderen opvoed die je automatisch veel meer verantwoordelijkheden meegeeft. En met de broertjes en/of zusjes vervelen ze zich nooit en hebben ze altijd een maatje in de buurt. Je zorgt er ook nog eens voor dat er geen kind met het middelste kind syndroom bij je thuis rondloopt.

Moeite om kinderen te kunnen krijgen

Uit het onderzoek bleek ook dat het geluk van ouders vaak samen hangt met hoeveel moeite het heeft gekost om het gezin te stichten. De ouders gaven in het onderzoek aan dat ze altijd al een groot gezin wilden hebben en dat het gepland was. Ook is het een levensstijl waar bewust voor is gekozen, vertelde Harman aan The Sydney Morning Herald.

Ook mooi om te benoemen is dat ouders die zich als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of queer (LGBTQ) identificeerden, op één na hoogste scoorden op het gebied van levenstevredenheid. (slechts 0,25% verschil) “Door het hebben van grote gezinnen creëren ze sociale ondersteuning binnen het gezin hebben”, aldus dr. Harman. Voor alleenstaande vaders waren de resultaten minder rooskleurig. Zij zijn het minst gelukkig met hun gezin.

populairste namen babynamen 2018

Vreugde bij vier kinderen

Hoewel grotere gezinnen chaotischer en duurder zijn dan kleinere gezinnen, laat haar onderzoek zien dat deze problemen worden gecompenseerd door de hoeveelheid vreugde die de vele kinderen met zich mee brengt. Kinderen brengen zo ontzettend veel blijdschap met zich mee en brengt ook veel positiviteit. Met de kanttekening dat er dan wel balans in het gezin moet zijn.

Het moraal van het verhaal

Maar begin vooral niet aan vierkinderen of meer, omdat je streeft naar het ultieme geluk. Het hebben van vier kinderen ‘an sich’ is niet zaligmakend, Het geldt enkel voor gezinnen die er bewust voor hebben gekozen. Dus gooi je anticonceptie niet gelijk in de prullenbak als je er niet eerst goed over na hebt gedacht. Het hebben van kids blijft altijd ‘a hell of a job’ , al krijg je er zo nog zo veel voor terug….

leeftijd zwangerschap moeder

Rollercoaster ready?

Nu ik de prachtige leeftijd van 40 jaar heb mogen bereiken is het wellicht verstandig om niet meer aan gezinsuitbreiding te denken. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen, wordt daarmee te veel opgeschroefd. “Tel je zegeningen wordt ook vaak gezegd. En “zit je er op te wachten om weer roofbouw aan je lijf te plegen en om de achtbaan in te stappen?” Want laten we wel wezen dat het krijgen van vier kinderen een aanslag is op je lichaam en ook nog eens gepaard gaat met heel veel emoties.

stamboom

De hormonen gieren soms nog wel door mijn lijf. Vooral ieder jaar tijdens de negenmaandenbeurs. Maar laten we reëel zijn en ook aan onze eega denken. Een zwangerschap en kindje, eist ook zijn tol op je relatie en seksleven. Bij ons hoeft er voorlopig in ieder geval geen zwangerschapstest aangeschaft te worden. Time will tell of ik er definitief klaar mee ben…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief