Delen vinden we super lief

boerderij feest Fien en Teun kost boerderij Fien en Teun kost Wat kost een kindje nu eigenlijk? Een kind is je grootste rijkdom, maar daar hangt wel een heel groot prijskaartje aan. Van zwangerschap tot aan de studentenkamer kun je rekenen op een ton aan uitgaven per kind. Als daar een studie bij komt kijken kun je dit bedrag sterk verhogen.

En laat ik nu drie van die kleine belhamels op de wereld te hebben gezet. Ik weet nu al dat ik daar op ga leeglopen. Tijd voor actie in de taxi, want wat kost dat veul!!

Koel4kids kinderschoenen kosten kost

Kost het zoveel?

Bij ons 3e kindje die geboren werd, zeiden we al gekscherend dat er weer een rib was verdwenen. Het kost ons namelijk serieus een rib uit ons lijf die kleine kindjes. Er zit toch echt een lek in onze uitgaven bij die drie. Het idiote is ook, dat ik nog eerder geld aan mijn kinderen uit geef, dan aan mijzelf. Niet goed, want je staat als moeder aan het roer van het hele reilen en zeilen. Om optimaal te kunnen functioneren moet je in jezelf investeren, maar daar kan ik een andere blog aan wijden. Ik ben bang dat mijn kinderen het vaak zullen horen; “je eet me nog eens arm”, of “ je kost me een vermogen” “Tsja mama…. Je hebt er zelf voor gekozen”, zullen ze me in hun pubertijd terugblazen. En gelijk hebben ze!

Weerwoordkost een kind

Onze kinderen hebben nu nog geen weerwoord met hun 1, 3 & 4 jaar, maar dat gaat ongetwijfeld komen haha. We hebben er bewust voor gekozen en weten dat de kinderen ons klauwen met geld kostten. Volgens het CBS kost een kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen, bij een zowel hoog als laag inkomen. Dat betekent dat de uitgaven in je gezin variëren per inkomen. Bij een modaal salaris van circa 2000-2500 euro ligt dit op circa 340-425 euro per maand. Dit zijn uitgaven waar ook een deel van de woonlasten, voeding en kleding bij in zitten. Ik denk dat dit wel reëel is in ons gezin. Kinderopvang neem ik daar dan niet in mee, dat is bij ons schrikbarend hoog, maarja daar kies ik voor. Momenteel zitten ze ook nog niet op een sport, maar daar gaat ook snel verandering in komen…

3e verwaarloosde kindkost een kind

Bij 2 kinderen zijn de uitgaven 26% van het inkomen, (dit is geen verdubbeling van de 17% bij 1 kind). Bij 3 kinderen is dit 33% en bij 4 kinderen ligt dit bedrag op 40% van je inkomen. Procentueel wordt dit steeds minder. Ook wel logisch, ik zie ook bij ons dat alle spullen worden hergebruikt en bij Lucas onze 3e kindje hoefden wij niet veel extra’s te kopen. De box, badje en kleding krijgt veelal een 2e leven en bij sommigen zelfs een 3e of 4e leven. Yvette had mazzel als eerste meisje, want haar garderobe werd nieuw aangeschaft. En natuurlijk kan ik het niet laten om ons 3e kindje Lucas zo nu en dan iets nieuws te kopen. Maar betreft speelgoed, fietsjes & accessoires heb ik voldoende en dus geen extra kosten bij de 3e. Ze maken niet voor niets de opmerking dat het 3e kind het “verwaarloosde” kind is, gekkigheid natuurlijk.

Gerelateerde blog: Internationale dag van het middelste kind

Puberkost een kind

Tot 12 jaar kost een kind gemiddeld 50.000 en daarna ben je circa 30.000 kwijt tot ze 18 jaar zijn.  Tijdens de middelbare school worden kinderen (pubers) helaas steeds duurder. Vooral jongens blijken ineens een bijna onstilbare honger te krijgen waardoor hun maaltijden een halve euro per dag duurder zijn dan die van meisjes. Ze eten je koelkast leeg, groeien hard, hebben wensen als een smart Phone, dure abonnement, sportschool en kleding prijzen zijn niet meer in de categorie “Baby prijsjes”. De schoolkosten liggen dan ook hoger, excursies, uitjes, Ipad, ouderbijdrage…. ik word er al benauwd van als ik er aan denk. Ik vraag me soms echt af hoe een alleenstaande moeder dit weet te bolwerken. Diep respect heb ik daar voor. Ik denk dat het veel creativiteit vergt.

Bloeden

Ik heb er nooit voor gekozen om minder te gaan werken, simpelweg omdat mijn baan het niet toeliet. Womeninc laat weten dat 47% van de moeders minder uren gaat werken en thuis de zorgrol op zich neemt. De crèche heeft een mega impact op je uitgaven, waardoor ik deze keuze goed begrijp. Het uurtarief ligt momenteel zelfs op 7,19 per uur. We krijgen hier wel een vergoeding voor, maar het blijft mijn hele salaris inlijven. Maar ach, ze worden ooit 4 jaar en gaan dan naar school. En zodra ze daar van af zijn kun je weer bloeden….. Kinderen kosten je echt een vermogen, maar hé.. je krijgt er zo-veel voor terug!

Offer brengenkost een kind uitgaven

Als het zou moeten zou ik de offer brengen om tijdelijk minder te werken om meer bij de kinderen te zijn. Het gaat echter zo gesmeerd en we zijn happy, dus waarom zouden we aan iets tornen dat stabiel is. Er heerst harmonie. Om straks klaar te zijn voor drie studerende kinderen sparen we 25€ per kind per maand. Als het financieel mee zit storten we meer bij. Opa en oma’s storten af en toe ook een extraatje bij. Dit deden ze maandelijks, maar ook ik begrijp dat bij het 6e kleinkind dat zich aan diende,  deze uitgaven onder de loep zijn genomen. Door het sparen zijn we klaar voor de grote uitgaven zodra ze de 18 jaar naderen. ABN Amro heeft uitgerekend dat een student tussen de 18 en 22 die stevig doorstudeert een extra 30.000 euro kost. De kosten omvat de huur voor een kamer, het levensonderhoud, contributies, boekengeld en het jaarlijkse collegegeld. Dat wordt dus een buffer aanleggen, want ik heb geen geldboom in de achtertuin staan.

Uitzetkost een kindje

Verwacht je nu een kindje en schrik je het lep-lazerus? No worries! Veel producten kun je 2e hand kopen en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Waar je niet onder uit komt bij een baby zijn de luiers. Alleen al aan luiers betaal je bijna 1500 euro per jaar. Aan kleding, verzorging en de babykamer kun je rekenen op zo’n 600 euro per maand. Volgens het Nibud geef je zo’n extra 900 euro uit aan accessoires op jaarbasis. Denk hierbij aan de babyfoon, traphekje, wipstoel, kinderwagen, box & flessen & accessoires. En dan moeten we ons ook bedenken, dat we een oppas nodig gaan hebben, die graag 3,50 euro per uur wil vangen om een avondje te komen zappen.

Ik wist luiers voordelig te kopen door te berekenen wat het kost per luier. Er zijn ook websites waar je de goedkoopste luiers en aanbiedingen kunt volgen. Ik bestelde het vaak in Bulk bij de Wehkamp, dan werd het zelfs thuis bezorgd. Ik ben niet merkvast dus hopte van aanbieding naar aanbieding. Kinderkleding is voordelig te kopen via Marktplaats. Ook zijn er Facebook groepen waar ze goedkope kleertjes aanbieden. Ook zijn er belastingvoordelen te behappen als je een kindje hebt. Voor de precieze details weet je adviseur hier ongetwijfeld meer over.

Bezint eer gij begintsurrogaat ouders voor elkaar kost een kind

Achja, je kunt je er financieel nog zo op voorbereiden, geld zal het hoe dan ook gaan kosten. Ik vind het echt elke cent waard en we bereiden ons als ouders op de toekomst. Ik zou wel een keukentafel vol met kindjes wensen, maar ik wil als ouder een kindje ook alles kunnen bieden. Eerst maar zorgen dat onze drie sweeties goed terecht komen. Ik kan me niet nog een rib veroorloven ;-D

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaatkost ene kindje

 


Delen vinden we super lief