Delen vinden we super lief

Afhankelijk van hoe je je voorbereidt, kan een autoreis met kinderen een vreselijke klus zijn of een leuk avontuur. Deze suggesties en tips zullen je helpen om de reis leuk te houden en jezelf gezond te houden tijdens de trip.

Voor dat je van huis gaat en aan de autoreis gaat beginnen, breng eerst de situatie in beeld hoe de reis moet verlopen. Breng je bestemming in kaart op je smartphone of navigatie, om een realistisch beeld te krijgen van hoe lang de autorit gaat duren.

pitstop, op reis, vakantie

Pitstop

Plan enkele pitstops in. Zoek van tevoren naar een aantal leuke dingen op het web die je kan doen op plekken die lang je route liggen. Zorg er minstens voor dat je tijdens je reis in een park of twee stopt om de kinderen even buiten te laten spelen, zodat jezelf even de benen kan strekken. Neem een aantal dingen mee waar de kinderen spelletjes mee kunnen spelen, wat het altijd goed doet zijn bijvoorbeeld een bal, frisbee of een bellenblaas als vermaak, mocht je in een park terecht komt waar geen speeltoestellen te vinden zijn.

bellenblaas

Gebruik snacks als afleiding.

Houd de handen en mond van de kinderen lekker bezig ‒ zodat je ze niet hoort op de achterbank tijdens het reizen ‒ met een aantal snacks. Verpak wat gezonde knabbels in aparte porties en deel ze gedoseerd uit, om ze zolang mogelijk te spreiden. Het voordeel hiervan is dat je een aantal stops kan overslaan, hierdoor wat kosten door bespaard om onderweg niets te hoeven kopen. Houdt het wel op gezonde snacks zoals, vers fruit, volkoren crackers, noten met gedroogde vruchten, een sandwich, proteïne bar, enz.

pauze vakantie met veel beweging

Gooi er vooral ook een paar “verboden” traktaties in, voor een beetje afleiding wanneer de nood het hoogst is. Je zou kunnen overwegen om maaltijden onderweg te eten en alleen te stoppen om te spelen, in plaats te verwachten dat de kinderen stil blijven zitten in een wegrestaurant.

Probeer een videofilm als afleiding.

In het dagelijkse leven zullen er in menig gezin regeltjes zijn, hoe met “screentime” om te gaan. Maar tijdens de autoreis, is het misschien handig deze regels even opzij te zetten. Sommige auto’s hebben al ingebouwd DVD-entertainment en zo niet zijn er zat losse spelers met twee schermen voor op de achterbank voor een prikkie te krijgen. Zorg voor een aantal leuke kinderfilms en je hebt een aantal uren geen kind aan ze. Je kunt overigens films downloaden vanuit netflix!

puzzelboekje voor onderweg, delta
Het gi-ga-geweldige puzzel- en spelletjesboek 9789044755015 | Lisa Regan

Zorg voor entertainment in welke vorm dan ook. Een leuk puzzelboek zal ook even de aandacht afleiden van de kleine belhamels. Zorg voor wat kleurpotloden dat ze zich even kunnen uitleven of dat ze wat puzzeltjes kunnen maken. Het gi-ga-geweldige puzzel- en spelletjesboek is echt een groot succes bi de kids. Ze vechten er zelfs om op de achterbank tijdens korte trips, ojé… We gaan er een tweede editie bij kopen!

Vakantie doe-boeken

Een andere aanrader voor groep 3 gangers, is het vakantie oefenboek! Ideaal om de leerstof te onderhouden of op te frissen en geschikt als voorbereiding op het volgende schooljaar. Zoonlief ging er gelijk fanatiek mee aan de slag! Hierbij gaat hij deze lange autoreis wel doorkomen. Mijn dochter is blij met haar sticker en kleurboek. Na het zien van Toy Story is ze maar wat blijste haar Toy Story knutsel pakket.

Vakantie oefenblaadjes klaar voor het eerste leerjaar / groep 3 9789044755114 | NUR 228 | €9,95 | 144 blz | pap 24,5 x 16,6 cm | in kleur

Wat het ook altijd goed doet, is een luisterboek op cd van bijvoorbeeld Harry Potter. Het is een van de populairste kinderboeken, waar kinderen aandachtig naar zullen luisteren. Dit is uiteraard niet het enige wat er aan luister kinderboeken te verkrijgen is.

Verwacht het onverwachte.

Wees voorbereid op autoziekte tijdens je autoreis door medicijnen zoals “Primatour” mee te nemen. Gebruik een aangepaste rijstijl als je een kind achter in hebt die last heeft van wagenziekte. Probeer een zo constant mogelijke snelheid te houden. Trek rustig op en haal niet te veel in. Wagenziekte voorkomen, wat kun je doen?

vakantie voorbereidingen

Kinderen die een boek lezen dat ze stil vasthouden, terwijl het evenwichtsorgaan registreert dat ze naar voren gaan in de auto, geven een signaal naar de hersenen die niet met elkaar kloppen. Voor deze kinderen betekent dat, geen puzzelboek of vakantieboek in de auto, maar zoveel mogelijk naar buiten kijken, maar dan wel door de voor- of achteruit.

vakantie

Maximaliseer je pauze.

Alles naar gelang hoe lang de autoreis is, of wat de leeftijd van de kinderen zijn, zul je waarschijnlijk meerdere keren onderweg moeten stoppen. Is het een route die je al kan dromen, omdat je die vaker gereden hebt, heb je waarschijnlijk al je favoriete stoppunten al onderweg uitgezocht.

In plaats om deze haltes te gebruiken om te eten of om je op te frissen, ga ook is op zoek naar een grasveldje in de buurt. Gaat spelletjes spelen met de kinderen, zoals verstoppertje, probeer een beetje te ontspannen door een lichte inspanning. Vooral voor jonge kinderen zal dit even lekker zijn om de benen te strekken.

autorit, vakantiespelletjes

Tussenstop autoreis

En heeft men een hele lange autoreis voor de boeg, blijf dan niet ‘s nachts door rijden. Maar zorg voor een hotel overnachting langs de weg. Neem altijd iets meer waar het kind zich mee kan vermaken in de vorm van een vakantieboek of puzzelboek. Ook, omdat dit soort hotels langs de weg niets te bieden hebben aan entertainment. Wees niet zuinig met pauzes, tijdens je autoreis. Want meer als tien uur zitten in een auto is voor niemand een pretje.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief