Delen vinden we super lief

brabantia touchbin huishoudelijke taken

Tot vandaag golden er ongeschreven regels in ons huishouden en grijpen we in op het moment dat het moet. Op de één of andere manier weten ze die huisregels collectief te vergeten. Er heerste tot voor kort orde, rust en reinheid. De mooie quote “bemin uw naaste gelijk uzelf’ probeer ik zoveel mogelijk over te brengen.

Sinds kort slaan en schoppen ze elkaar de pan uit en wordt er wat af gegild. Het lijkt wel in de lucht te hangen, want ook mede-moeders hoor ik hier over. Tijd voor ‘pas op de plaats’ Een goed gesprek helpt voor even en tien tellen later vliegen ze elkaar weer in de haren. Tijd voor actie…we schreven de huisregels op en geven je onze tips & tricks!

huisregels ajax

De maat is vol

“We doen elkaar geen pijn, geven geen kopstoot & duwen elkaar niet omver” is mijn mantra. Toch lijken de ongeschreven huisregels aan dovemansoren gericht en draaien ze soms door, als kleine ‘hooligans‘.Om vervolgens wel weer weer poeslief op de bank te zitten. Inmiddels heeft de oudste een kras op z’n hoofd, Lucas een grote blauwe plek en Yvette zit vol schaafwonden. Wat zullen ze wel niet denken als buitenstaanders naar onze gehavende kids kijken …. Tijd voor huisregels, de maat is vol!

Praktische regels

De praktische en ongeschreven regels zitten er ingebakken;

“Schoenen uit als je binnenkomt, jas op de kapstok, opruimen na het spelen, geen kleren op de grond gooien, en “niet de met deuren slaan” En ook; aangekleed aan de ontbijttafel is een vaste regel bij het ochtendritueel, of altijd samen als gezin aan tafel eten met de TV uit!

Dit zijn een aantal herkenbare voorbeelden als ik het bij mijn colelga’;s navraag of ze huisregels hebben. De huisregel “niet slaan en schoppen” was vanzelfsprekend, net als ‘elkaar de ogen uitkrabben‘, of de uitspraak “ik wil” mijden.

Gezinsgeboden

We hebben thuis nooit regels hoeven vastleggen. Toch ben ik voornemens om eens wat op te gaan schrijven. Gewoon om ergens naar te kunnen verwijzen en er een ‘incentive‘ aan te kunnen koppelen indien nodig. Samen met de kids heb ik de ‘gezinsgeboden’ opgesteld. Ik ben gewoon gaan vragen wat ze belangrijk vinden, fijn van elkaar vinden, maar ook de vervelende eigenschappen.

Tips & Tricks bij het opstellen van de huiselijke geboden

  • Het lijstje met geboden (huisregels klinkt zo zwaar) hebben we samen met de kinderen (het hele gezin) gemaakt zodat de regels eerlijk zijn en draagvlak creëert. Als je er voor gaat zitten, leg dan vooral uit waarom je de regel belangrijk vindt en geef je kind de ruimte hier op te reageren. Het is wel handig als ze alles begrijpen en er ook achter staan. Ze kwamen zelfs met dingen waar ik niet eens zelf aan heb gedacht.
  • Maak het geen ellenlange lijst is mijn advies. Een overzichtelijk aantal van 3-5 dingen is voldoende, waarin alleen regels over de dingen die je het belangrijkst vindt, zijn opgesteld. Bij te veel regels kunnen kinderen het niet goed onthouden en schiet je aan het doel voorbij. Bovendien lukt het jou als ouder dan ook niet meer om consequent te zijn. Ik heb het gehouden bij de kanjerregels die ze ook op school hanteren. Een uitgebreidere lijst heb ik als backup. Die staat hieronder:
huisregels
Kleine boef

De basisregels uit de Kanjertraining

  • We vertrouwen elkaar
  • We helpen elkaar
  • Niemand speelt de baas
  • Niemand lacht uit
  • Niemand doet zielig
We vertrouwen elkaar

Deze vijf duidelijke regels bieden voor iedereen houvast en versterken gewenst gedrag. En op school zorgt het voor een fijne, veilige omgeving, waar kinderen met plezier naar toegaan.

Uiteindelijk proberen we negatief gedrag zo veel mogelijk te negeren en positief gedrag juist te belonen. Al is dit soms best lastig, dat geef ik onmiddellijk toe. Soms willen ze met hun gezeur, jengelen, schelden, tong uitsteken, of gekke bekken trekken een reactie ontlokken en dan is negeren het beste advies. Het opvoeden blijft een uitdaging….. Dag in dag uit!

Ons lijstje met huisregels

Ik wil mijn kinderen leren om zoveel mogelijk rechtvaardig en vergevingsgezind met elkaar om te gaan. En dan vooral behulpzaam te zijn zonder zichzelf te vergeten. Onderstaande ‘langere tekst hangt bij ons op de spiegel:, waarbij de kids me hebben geholpen…

In onze familie VERTROUWEN we elkaar en hebben we plezier. We HELPEN ELKAAR en maken ook weleens fouten. We werken graag samen en NIEMAND speelt de BAAS. Ook zeggen we sorry en beginnen dan weer opnieuw. We delen ons speelgoed en doen vrolijk mee. Soms worden we daarbij boos. en dan vergeven we elkaar. We praten met een lach. maar LACHEN elkaar nooit UIT. We horen bij elkaar, luisteren naar elkaar en vertellen elkaar de waarheid. NIEMAND doet ZIELIG, en we houden altijd onze handen thuis.

Signed and sealed

De kindjes voegden hier aan toe; “Dus mama dit is niet goed als we dat doen: jengelen, slaan, pesten, duwen, uitlachen, wegschoppen , afpakken, gillen en stop is ook echt STOP….” Precies! Reageer ik trots! “Signed and sealed” door de kindjes.”

huisregels kanjertraining positief

Regels voor ons als ouders

Papa, mama, opa & oma krijgen natuurlijk dezelfde huisregels opgelegd met een paar toevoegingen. We hebben de kids deze zelf laten opstellen en hier komt het; We moeten beter luisteren en niet zo vaak op onze telefoon of iPad zitten. Het signaal was vooral dat we vaker met de kids moesten spelen. Helemaal ok, daar ben ik voor in!

huisregels kanjertraining positief

Geef aandacht en complimenten

En vergeet niet dat huisregels alleen werken als je ook op een warme en liefdevolle manier met je kind omgaat. Bijvoorbeeld door te praten met je kind, belangstelling te tonen en te knuffelen. Je kindje zal zich echt beter gedragen als je af toe een compliment geeft. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je je jas hebt opgehangen en je schoenen netjes in de gang liggen” Ik vervolg vaak nog “Daarmee helpt je mama heel goed” De trotse blik op hun koppies zegt genoeg.

Beloningssysteem

Het feit dat de regels besproken worden en dat ze nu fysiek bij ons aan de muur hangen, is vaak al de grootse winst. Een simpele verwijzing als ze ontsporen, is dan vaak al voldoende. Een beloningssysteem zou niet moeten hoeven, maar ach we zijn ook niet roomser dan de paus… Beloningen voor goed gedrag geef ik zeker weten. Soms ik echt met mijn handen in het haar!

huisregels

En vooral voor oma op de dinsdag en donderdag is het een fijne leidraad. We verrassen de kinderen graag bij goed, lief gedrag, maar dan wel onverwacht en iets in de trant van” jij mag vandaag iets later opblijven”, of “we gaan vanmiddag samen op pad” En ik geef toe dat het wel helpt nu we het hebben opgeschreven. Het hangt er voor de sier en af en toe springen ze uit de ban, maar ach het zijn kids!

nationale complimentendag

Iets meegeven met huisregels

Wat ik nog graag wil meegeven is dat het het beste werkt als de regels positief benoemd worden. Zoals je hierboven kunt lezen, beschrijven we geen ongewenst, maar juist gewenst gedrag. Hersenen slaan het woordje NIET namelijk niet op! Als je word gevraagd niet te denken aan een rode lamp…dan zie je een rode lamp in je gedachte.

Of denk niet aan een groene olifant dan zie je toch die roze olifant voor je. Bij het formuleren was dat best een uitdaging, maar we did it! En nu maar hopen dat deze stormachtige weken snel voorbij zijn. Rust reinheid regelmaat helpt daar overigens wel bij!

vrede en harmonie binnen het gezin

Gerelateerde blog: Vrede in huis bewaren op deze simpele manier; Harmonie in huis

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief