Delen vinden we super lief

vrede en harmonieHet is vandaag de Internationale Dag van de Vrede. In deze roerige tijden en alle nare ontwikkelingen op de wereld, een dag om extra bij stil te staan. Vrede is niet vanzelfsprekend en het is zo waardevol! Vrede is een groot goed. Het is belangrijk om elkaar te willen begrijpen, elkaars verschillen te accepteren, elkaar leren kennen, helpen, ondersteunen en het beste met elkaar voor hebben. Leuk geschreven en het klopt, maar helaas is de realiteit vaak anders. Broers en zussen vechten elkaar soms de pan uit. Collega’s kunnen elkaar niet uitstaan en buren/familie ruzies steken overal de kop op.

Tips & Tricks

Het goede voorbeeld begint vooral bij onszelf, heel dichtbij en het begint allemaal met een glimlach. We worden elke dag beïnvloed door de media en onze omgeving, maar ik probeer zo veel mogelijk dicht bij mezelf te blijven. In deze blog ga ik in op de vrede bij ons thuis dat voor harmonie in het gezin zorgt. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar deze tips helpen je erbij… Als mama-expert en ervaring deskundige zijn dit mijn tips om de vrede thuis te bewaren. Het is niet walhalla dat begrijp ik, haal eruit wat voor jou werkt! En als er dingen missen hoor ik dat natuurlijk ook graag.

1. Vrede thuis bewaren door positiviteitvrede en harmonie

We beginnen bij ons thuis. Met drie kleintjes al een uitdaging om de rust en vrede te bewaren. Ik doe mijn best als moeder om deze ukkies goede normen & waarden mee te geven. We geven bij ons thuis vooral aandacht aan wat positief is in de wereld. Bij 3 en vierjarigen merk ik dat ze heel snel kunnen ontploffen. Maar ook bij volwassen zijn de lontjes kort, maken we te snel aannames en vullen we onze gedachten, of ideeën vaak te snel in. Hele kleine miscommunicaties kunnen vervolgens leiden tot grote emoties en ruzies. Ik zie het bij mijn kinderen, op werkplekken, in mijn directe omgeving en bij ons thuis.

Dat is niets vergeleken bij de grote oorlogen die aan de gang zijn. Maar het kan heel klein beginnen. Door alles positief te benaderen heb je al de helft gewonnen. Als de kinderen iets vragen is het opgewekt en aardig en niet op de commandeer toon. We proberen alles zoveel mogelijk met een lach en grap te benaderen.

2. Andere Mind-Setvrede en harmonie

Andere gedachten leidt tot ander gedrag. Kinderen kunnen vaak ergens in blijven hangen. Ik probeer dit te doorbreken door ze naar iets leuks van die dag te vragen, om ze te laten vertellen over die mooie tekening, of interactie te hebben over de schooldag. De Ipad probeer ik te voorkomen. Eerlijk is eerlijk; Dit is erg moeilijk! Vooral als de oorlog is uitgebroken en er drie huilende kinderen om me heen hangen. Ik probeer rustig te blijven en tot tien te tellen. Deze week hadden mijn kinderen er de “P” in en begonnen ze in koor te gillen en huilen toen we thuis arriveerde met de auto.

Door ze op andere gedachten te brengen gaf ik ze gelijk taakjes. Kom Olivier even bij Dolly aanbellen om de bloemetjes te brengen, Yvette helpt jij met de vuilnisbak? Dan kunnen jullie straks iets langer opblijven. Het is maar een voorbeeld uit de praktijk, maar het werkte.  Ze stopten gelijk met huilen.

3. Stop het gedrag door kids uit elkaar te halenvrede en harmonie

Een andere Mind-set (punt 2) zorgt snel tot ander gedrag, maar vaak is het dan al te laat en was de bom al ontploft. Ik probeer het voor te zijn en grijp in voordat de situatie uit de hand loopt. Ïk stop het gedrag door de kinderen uit elkaar te houden. De trap is een goede plek waar ze kunnen “afkoelen”en ook hun eigen kamer is een optie als ik de kinderen even uit elkaar wil halen. Mijn dochter kan dan heel rustig op zichzelf spelen en Olivier zet ik in een hoek met zijn piraten speelgoed.

Hoe minder woorden ik er aan vuil maakt, des te beter. De kinderen blijven dan rustig en accepteren al snel de nieuwe situatie. Soms is elkaar missen ook goed voor de broer-zus band. Het zijn toch 2 compleet verschillende karaktertjes die beiden hun eigen aandacht nodig hebben.

4. Wees consequent

Eenmaal “op de trap” is “op de trap”, “nee is nee” & “naar bed”, is ook echt “naar bed! Laat je kind de regels niet bepalen, of de grenzen bepalen. Door duidelijk en consequent te zijn heb je en houd je overwicht. Kinderen spelen met je flexibiliteit. En als je ze 1 vinger geeft, nemen ze heel snel je hele hand! Als jij consequent blijft en de lijn niet verschuift, zullen ze te zijner tijd niet meer proberen de lijn te verschuiven. Voor kinderen is het dan duidelijk en voorkom je ruzies en woordenwisselingen. Ruzies leiden tot onbalans en onrust bij je thuis.

Qua consequentie hanteren we steevast de “rust, regelmaat en reinheid” Onze kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dit betreft het slaapritueel, opvangdagen, borrelmomenten met de gastouders, aan tafel eten, het aankleden s’ochtends etc. Ik zeg ook heel vaak dat ik van mijn kindjes houd en dat ik ze waardeer. Als mijn dochter dan zegt “Mama je bent mijn beste vriendin” dan smelt ik …

5. Steun elkaarvrede en harmonie

Steun elkaar in het consequent zijn om de rust en vrede te bewaren. Zorg ervoor dat de kinderen jullie als ouder niet uit gaan spelen. Nee is nee. Door op 1 lijn te zitten weten kinderen waar ze aan toe zijn en zullen conflict situaties voorkomen worden. Kay en ik zitten op 1 lijn. We steunen elkaar en zorgen voor de familie balans dat voor harmonie zorgt. We doen vooral veel samen als gezin en trekken 1 lijn. Dit gaat echt niet vanzelf want soms zitten we lijnrecht tegenover elkaar. Het zij zo, soms moet je wat inleveren bij de onderhandelingen ;-D

6. Leerzaam

In conflict situaties leren kinderen ontzettend veel en nemen ze alle informatie op. Als je zelf ontploft realiseer je je dat niet, maar je bent een spiegel voor je kindje. Ik heb het zelf ervaren doordat Olivier me recht in mijn gezicht zei; “En nu kappen anders ga je naar de trap” Hij nam exact mijn woorden over. Oeps. Ik ben er nu echt achter dat belonen beter werkt dan straffen. We houden het zoveel mogelijk positief. Ik heb ingezien dat ik in plaats van boos op ze te worden, ze beter kan vertellen dat iets niet mag. Ik wil ze heel graag iets te laten leren van hun gedrag. Ik krijg niet altijd antwoord van mijn kinderen, maar om de rust terug te krijgen, stel ik vaak de vragen:

“Wat deed je nou? Waarom deed je dat, Zouden papa en mama dat leuk vinden? Hoe zou jij het vinden als ik dat bij je deed? Hoe had je het beter kunnen doen” etc

7. Familie regels

Ik zag het onlangs in het magazine “Ouders van nu” dat een columnist de “kanjer regels” van school op een krijtbord had geschreven. Dat vond ik heel tof! In benarde situaties kun je er dan aan refereren. Het is er bij ons nog niet van gekomen, maar staat zeker op mijn lijstje. Je kunt hiervoor een schoolbord/ wand gebruiken en dit een prominente plaats in je huis geven. Je zou de regels samen kunnen opstellen, maar de volgende regels voldoen geheel mijn insziens:

• We vertrouwen elkaar
• We helpen elkaar
• Niemand speelt de baas
• Niemand lacht uit
• Niemand doet zielig

Je kunt deze familie regels ook aanvullen met bedtijden, Ipad-tijd, volgorde badkamer gebruik, etc Een belangrijke toevoeging voor bij ons is;
“We doen elkaar geen pijn”. Met 2 kleuters soms een uitdaging met hun geduw, getrek en gestoot. Familie regels werken dus ga er snel mee in de weer.

vrede en harmonie

8. Samen

Om de vrede te bewaren zorg ik dat de kindjes allemaal individueel hun eigen “mama-time” hebben en de volledige aandacht. De ene keer neem ik ze mee met boodschappen, de andere keer pak ik er een puzzel bij met Yvette, of ga ik alleen met Olivier fietsen. Papa doet hetzelfde. Je ziet ze stralen en vliegensvlug hun schoentjes aandoen en klaarstaan als we ze vragen : “Ga je alleen met mij mee schat” Tijdens deze unieke momenten heb ik de leukste gesprekken met mijn kinderen waarbij ze openhartig praten over de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Daarnaast vinden mijn kinderen het fantastisch als ze mogen helpen met klusjes in de huishouding. Ze helpen met koken, klein snijwerk, tafel dekken, etc.

Trots dat ze zijn en ze bemoeien zich dan niet met hun broer-zus(je) Het samen bezig zijn is leuk, we kletsen wat en de aandacht is positief. Dit werkt ook bij boodschappen doen. Ze mogen een toetje uitkiezen, fruit en groenten in de zak doen, alles op de kassa-band leggen. Hierdoor voelen ze zich belangrijk en gaan ze niet rellen. Ik zie ze dan ook samenwerken en een team vormen. Als ze overleggen hoe ze iets aan zullen pakken, smelt mijn hart. Ze zijn nog maar 3 & 4 jaar en dan al zo in onderhandeling….

9. Denk eerst na

Een mooie quote waar ik naar probeer te leven is de volgende:

“THINK Before you speak”
T–  Is it True
H– Is it Helpful
 I–  Is it inspiring
N– Is it necessary
K– Is it Kind “

Ik leer mijn kinderen zoveel mogelijk om door te vragen, voordat ze boos of geïrriteerd worden. Als ik de dag doorneem met mijn 4-jarige probeer ik zijn interpretaties vrede en harmonievan de dag en opmerkingen van klasgenootjes te evalueren. Hij trekt zich grapjes of conflicten in de klas vaak persoonlijk aan. En vaak ziet hij het helemaal verkeerd. Dit probeer ik hem in te laten zien. Door ze eerst na te laten denken voor ze iets zeggen, kun je conflicten voorkomen. Maar hé het blijven kinderen. Kinderen tasten altijd hun grenzen af. En als je dan toch je nieuwe grenzen aftast, waarom zou je dan niet kijken of de oude grenzen ook te verschuiven zijn in jouw voordeel? Achja het blijven kinderen….

En ik geef ze niet eens ongelijk… ik doe als volwassene soms hetzelfde 😀

De vrede begint bij ons thuis en we hopen hiermee zaadjes te planten voor meer vrede om ons heen, in onze buurt, stad en dat het zich als een olievlek verspreidt. Ik hoop dat je iets aan bovenstaande tips & tricks hebt. Bij ons thuis werkt het de ene dag wel om de harmonie te bewaren. De andere dag zit ik mezelf op te vreten. We doen ons best ennn… het is een fase!! Mis je tips en heb je het ultieme advies omde rsut en vrede te bewaren bij jullie thuis!? Heel graag je reactie, we kunnen niet genoeg tips hebben!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief