Delen vinden we super lief

Onze koningswens is uitgekomen met een gezond ‘Koningspaar’ en een 3e Benjamin als kers op de taart! Toch heb ik hiermee géén ideale gezinssamenstelling met een 8e plek op de geluks-ranglijst! Maar mijn rijkeluiswens is toch uitgekomen? Hoe zit dit? Ik ben er ingedoken!koningspaar, koningswens, rijkeluiswens, keizerspaar

Ons koningspaar

Gefeliciteerd!

Toen we bekend maakten dat we een dochter verwachten ‘back in the days” werden we vaak gefeliciteerd met het uitkomen van de ‘koningswens’. Gezinsmatig hadden we met een dochter alles gekregen dat ons hartje begeerd: twee gezonde kindjes, een zoon én dochter! Een koningspaar is een mooie benaming die ik gelijk overnam om de ‘ideale’ gezinssituatie van twee kinderen te beschrijven. Ons geluk kon niet op! koningspaar, koningswens, rijkeluiswens, keizerspaar

Broer en zus

Onze ‘koningsdroom’ kwam dus uit met een gezinssamenstelling dat uit zowel een zoon en dochter bestaat. In Frankrijk kennen we de uitdrukking als “souhait de roi, fils et fille.” De ‘rijkeluiswens’ benaming vind ik overigens zelf een negatieve klank hebben, waardoor ik die nooit tot zelden gebruik!

Betekenis

Het wordt gezien als een “wens” omdat de zoon heel vroeger de eigendommen van de vader erft en de dochter door uithuwelijken de bezittingen juist kan vergroten. Tijden zijn inmiddels veranderd, maar de uitdrukking is gebleven. Je hoort overigens ook de uitdrukking “keizerskoppel’ waarbij de oudste een meisje is en het jongste kindje een jongen, mocht de volgorde bij jou andersom zijn!

De beste samenstelling lijkt een desillusie

De koningswens mag dan uitgekomen zijn, het zorgt er niet voor dat je gezin automatisch de beste samenstelling heeft.
Uit Brits onderzoek! blijkt namelijk dat een koningspaar helemaal niet zo ideaal is! Duizenden gezinnen met kinderen tot 16 jaar werden onderzocht en kwamen tot de conclusie dat “het recept voor een harmonieus gezinsleven” juist uit twee dochters bestaat! Er gaan zelfs geluiden dat gezinnen met vier kinderen het gelukkigst zijn, zolang het maar niet allemaal dochters zijn’

Een gezin met 2 dochters heeft de meeste kans op veel gezinsgeluk en harmonie omdat de communicatie bij hen het beste verloopt. Een zoon en een dochter kwam bij dit onderzoek op de tweede plaats uit en is dus helemaal niet het summum. Uit het zelfde onderzoek blijkt overigens dat je bij vier dochters de minste harmonie thuis hebt met gemiddeld vier ruzies per dag!

Sta d’r maar aan om de hele dag scheidsrechter te moeten spelen! Als moeder beheers ik die “moeder skills” overigens steeds beter, al ben ik bang om als werkende moeder niet genoeg tijd te hebben om ieder kind evenveel aandacht te kunnen geven. Met twee zussen thuis was het overigens best zen met drie meiden. Maar het is dus goed dat mijn ouders niet voor het gewenste vierde kindje gingen.koningspaar, koningswens, rijkeluiswens, keizerspaar

Familie van vijf

Elementen voor een keizerlijk leven

Mijn boerenverstand kan ook bedenken dat het geslacht niet zoveel uitmaakt bij de ideale gezinssamenstelling! Het karakter van je kind heeft veel meer het zeggen en le eigen rol als moeder! Onze kids (J,M,J) stimuleren we om een handje in het huishouden te helpen en om respectvol met elkaar om te gaan. Dit geldt echt niet enkel bij meiden, we denken niet zozeer stereotyperend. Ze kunnen bij ons thuis over het algemeen onderling goed met elkaar overweg, met hier en daar een uitspatting.koningspaar, koningswens, rijkeluiswens, keizerspaar

Wat ik thuis zie, is dat verschillende seksen zelden ruziën over speelgoed en zijn eerder voor rede vatbaar. De derde ‘Benjamin’ is nog jong en speelt zowel met Duplo, make-up, auto’s en de l.o.l poppen van z’n zus. Alleen bij het opgroeien merk ik soms verschillende interesses dat wel eens een struikelblok vormt. M’n dochter past zich daardoor net even wat vaker aan en is daardoor ook maar wat graag bij haar vriendinnen.

Bij een jongensgezin maken ze gemiddeld meer lawaai en gaat het er stoerder en lomper aan toe. Mijn zusje is niet voor niets maar een huis met meer ruimte gegaan, ‘back to the roots!’. Hier hebben haar drie jongens ruimte en kunnen ze altijd naar buiten. Maar ook hier is het karakter per kind bepalend! Meiden maken over het algemeen minder lawaai, al kunnen ze ook aardig goed gillen en een attitude opzetten! “The bitch is back” grinniken mijn man en ik dan.

Nummer drie

Op de 3e plek in het rijtje van gunstige gezinssamenstelling staat het hebben van 2 zonen. Ze spelen samen, hebben veel aandacht voor elkaar en worden vaak vrienden voor het leven. Wel blijkt dat ze een mindere familieband met hun ouders hebben, maar daar ben je uiteraard altijd zelf bij.

Persoonlijk

Jongen, meisje, het aantal, het karakter, de volgorde, is er structuur in je gezin, is je relatie in orde, de leeftijd waarop je moeder wordt, ben je de oudste, of het middelste kind? Dit alles is zeer bepalend. En ook de leeftijd tussen de kinderen is van invloed op de harmonie en het geluk in je gezin. Je richt je gezin er op in. Mijn zusje is vaak te vinden bij motorcross, of monsterjam evenementen met drie stoere jongens. Mijn dochter is dan ook dolblij als tante ‘Liedje’ komt, want ze gaat helemaal los op meiden dingen als ze de kans krijgt.

En omgekeerd zijn mijn kids in het paradijs in haar mannen kingdom! Dat is budget technisch overigens ook veel beter. Bij ons thuis kom je in twee werelden: zowel prinsessen als piraten…. En ach.., ik mag dan volgens de boeken geen ideale gezinssituatie hebben, ik ben de koning ten rijk met mijn drie bandito’s en zielsgelukkig dat ik überhaupt moeder ben geworden!

Top tien

Van meest gunstig en harmonieus, naar het minst ideaal:
1. Twee dochters
2. Een zoon en een dochter
3. Twee zonen
4. Drie dochters
5. Drie zonen
6. Vier zonen
7. Twee dochters en een zoon
8. Twee zoons en een dochter
9. Drie zonen en een dochter
10. Drie dochters en een zoon
11. Twee zonen en twee dochters
12. Vier dochters
Bron

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief