Delen vinden we super lief

Ik gaf het al aan in mijn vorige blog; Zo blij, maar o,zo onzeker en bloednerveus om het te vertellen op mijn werk dat ik zwanger ben. Verliep het bij jullie goed? Er is bij mij een ontzettende last van m’n schouders afgegleden nu ik het verteld heb. Wel geef ik je graag een paar tips en tricks en ook hoe het niet moet…

Hoe en wanneer op je werk vertellen dat je zwanger bent

Wat is bijvoorbeeld de ideale tijd om je baas te vertellen dat je zwanger bent? Uit eigen ervaring geef ik graag tips hoe je het positief en productief kunt vertellen. Er is geen juiste tijdstip om het te vertellen dat voor iedereen gelijk is. Het is iets geheel persoonlijks. Want hoe voel je je, wat voor een werk doe je en hoe kind-vriendelijk is je baas of werkgever? Wat, of wanneer je het ook bekend wil maken, vertel het je baas als allereerste. Als je je collega in vertrouwen neemt en het per ongeluk bij de koffietafel besproken wordt, kun je in een onverwachte, ongemakkelijke situatie komen. Je kunt ook beter niet wachten tot je buik een grote bol laat zien en ze gaan raden. Hierbij mijn tips:

1. De beste tijd

Veel vrouwen wachten tot het einde van het 1e trimester, ofwel week 12 aangezien de kans op een miskraam dan relatief laag is. Ikzelf heb gewacht tot na de combinatietest die ik in week 13 had. De resultaten waren goed, waardoor ik het nieuws graag deelde.

2. Hoe voel je jezwangerschapstest testen

Als je de hele dag naar het toilet rent en je je hondsberoerd voelt, is het wellicht beter om het snel te vertellen, dan dat je je continu ziek meldt. De conclusie zal immers snel worden gemaakt. Mijn 1e trimester was niet om over naar huis te schrijven, maar ik wilde me enorm bewijzen. Dit resulteerde wel in vroege avonden op bed, omdat ik overdag aan het knallen was. Daarnaast hadden we een kerstborrel en een bedrijfsuitje met bubbels, zalm en carpaccio. Ik heb me er uit weten te kletsen, maar zorg ervoor dat je je hier fijn bij voelt.

buik, app, Zo vertel je het op je werk dat je zwanger bent

3. Functionerings gesprek

Ben je bang dat je beoordeling of salaris onderhandeling wordt beïnvloed, wacht dan tot na deze gesprekken. Of als er een groots project afgerond moet worden waar je op beoordeeld wordt, rond deze dan af. Ik had zelf enorm de drang om mezelf te bewijzen door advertorials en een evenement eerst goed op poten te zetten. Gewoon voor mijn eigen gevoel.

4. Roddelende collega’s

Het advies dat ik kreeg om eerst met de HR vertrouwenspersoon te praten, hielp mij enorm. Een onwijs lieve vrouw die alle zorgen bij me wegnam. Mijn contract loopt toch af in juli en daar maakte ik me wel zorgen om. Ik heb mezelf wel bewezen, maar niets is zeker in deze tijd. Daarna ben ik gelijk naar mijn manager gegaan. Dit kon hij enorm waarderen en dit voelde ook goed. Met hem vertelden we het team samen. Een superstomme fout van me, was dat ik een afspraak had na mijn announcement en mijn directe collega waarmee ik dagelijks werk en tegenover zit, het niet persoonlijk heb kunnen vertellen. Hier heb ik wel even enorm van gebaald. Ze hoorde het dus in de wandelgangen, grrr.

5. Het moment

Ik wilde het heel graag op de maandagochtend team-meeting vertellen. Daarentegen was het toen zo’n hectische ochtend en gingen er veel projecten mis of liepen trajecten vertraging op, dat mijn nieuws niet goed zou vallen. Om teleurstellende reacties te voorkomen wachtte ik een dag. Wacht echter niet te lang, want je wordt steeds zenuwachtiger.

6. Familie-vriendelijk bedrijf

Ik werk in een te gek bedrijf, maar het blijft uiteraard een bedrijf dat aan zichzelf moet denken. Als eigen onderneemster in het verleden begrijp ik dat goed. Is je baas of bedrijf absoluut niet family-georiënteerd? Overweeg dan om te wachten tot de 20-weken echo. Je kunt jezelf dan bewijzen, of een project goed afronden. (als het dan niet al zichtbaar is!) Als je het vermoeden hebt dat je baas het wel leuk zal opvangen, vertel het dan wel zo vroeg mogelijk. Het is leuk om meelevende collega’s te hebben en mocht het even tegenzitten dan heb je begrijpende blikken.

overtijd, van de trap afvallen, kinderen, serieus, trap, gewond, ongeval, zwanger, buik

7. Het voorbereiden van de ‘announcement’

Als je weet wanneer je het wilt vertellen, kun je het voorbereiden. Mijn advies; “Oefen het en wees vooral heel blij”. ga jezelf dan ook zeker niet excuseren, zwanger zijn is iets moois, daar het je geen excuses voor aan te bieden.

8. Ken je rechten

Zwangerschapsverlof bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en is een wettelijk vastgelegd recht.
In andere Europese landen kan het verschillen zoals in Zweden. In Nederland is het altijd 16 weken, onafhankelijk van het aantal kinderen dat je verwacht of al hebt. Daarnaast worden ook de vaders niet vergeten. Haal het personeels-handboek dat lag te verstoffen maar weer uit de kast en spit het door. Een goede tip dat bij mij werkte is de afspraak met human resources. Zij wisten mij de gang van zaken uit te leggen, dat helemaal nieuw voor me was.

9. Werkzaamheden aanpassen

Als je in een zeer stressfull en intensieve baan werkzaam bent, is het raadzaam om je verantwoordelijkheden te laten aanpassen. Kun je tijdelijk van baan veranderen? Denk hierover na. Als je collega’s hebt die al eerder zwanger zijn geweest en in dezelfde rol actief zijn, kan het raadzaam zijn hen in vertrouwen te nemen.

Gerelateerde blog: Zwanger en het CORONAVIRUS. De impact is groot

10. Plan

Wie gaat je werk overnemen als je met verlof gaat? Je baas of manager zou paniekerig kunnen reageren over de werkdruk of hoeveelheid projecten. Je kunt deze zorg wegnemen door met een plan van aanpak te komen. Ik heb het geluk dat me hulp is aangeboden om een vervanger/interimmer te regelen. Daarnaast zal ik mijn LinkedIn inzetten om een plaatsvervanger te zoeken voor de 16 weken. Ik had een scala aan ideeën klaarliggen. Want toch heb ik het gevoel om mijn collega in de steek te laten. De werkdruk is aanzienlijk, maar ik zorg dat ik alles goed overdraag.

11. Wees realistisch

Je kunt nog zo graag die ene beurs willen doen tijdens je verlof, of doorwerken tot je uitgerekende datum. Denk altijd aan je zelf. Is het mogelijk om tijdelijk met 1 salaris rond te komen, kun je tijdelijk ouderschap verlof opnemen? Denk hier over na. Ikzelf krijg energie van mijn baan en wil graag weer aan de slag na mijn verlof, maar ben wel heel realistisch. Dit is nummer drie. Hoe graag ik weer gelijk aan de slag wil, het moet uiteraard wel meezitten.

themadag, werkplezier, dag van het werkplezier, difrax, marketing, marketeer,
Zwanger een prijs in ontvangst nemen, niemand had het door, maar wat voelde ik mij beroerd! Ontneem jezelf nooit het werkplezier en vertel het zo snel mogelijk!

12. Je baas vertellen

Na een aantal handvatten, een paar extra tips en tricks om het smooth te laten verlopen

  • Geen tijdsdruk
    Vertel het niet als je van de ene meeting in de andere meeting gepland bent. Of vijf minuten voor je baas de deur achter zich wil sluiten. Neem de tijd en plan een meeting in. Ik vroeg aan mijn manager of hij even 10 minuutjes voor me had. En begon met; ‘No worries, ik ga niet weg, maar wel voor een paar maandjes, want ik ben zwanger” Wel met een trillende stem, want oef wat was ik zenuwachtig.
  • Positief
    Benadruk het positieve en begin niet met excuses. Laat zien dat je er over hebt nagedacht en dat het mixen van privé en werk perfect zal verlopen.
  • Wees flexibel en niet koppig
    Ze kunnen op je werk anders reageren dan verwacht. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en schiet niet in de verdediging. Hormonen kunnen rare reacties opwekken. Laat het op je in werken en kom er later op terug.

Wat was ik blij toen ik het had vertelt. Mijn collega’s waren zo intens blij voor me waar ik even van ontdaan was. Ik kan nu onbezorgd en happy zwanger zijn. En dat terwijl ik nog steeds knallend mijn best doe, want ‘I love my job’.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief