Delen vinden we super lief

Op enkele uitzonderingen na, wil iedereen op een gegeven moment graag zijn of haar genen doorgeven. De wil om nakomelingen te krijgen hadden de mensen al in de prehistorie en is al zo oud als de mensheid zelf. Het is daarom goed dat er een themadag is omtrent de kinderwens. De dag van de kinderwens is er voor hen waarbij het niet zo makkelijk en logisch is om zwanger te raken.

csi traject kinderwens

Als de lang gekoesterde kinderwens uitblijft, is de wanhoop soms nabij! Keer op keer een negatieve zwangerschapstest is zwaar deprimerend. De dag van de kinderwens is daarom voor jou in het leven geroepen!!

csi traject kinderwens

De OK vrouw

Ongelooflijk indrukwekkend was de documentaire met Halina Reijn. Zo’n uiterst succesvol actrice die veertig jaar oud wordt, en gaat beseffen, ’toen ik geboren werd was mijn moeder nog lang geen veertig’. Daarbij heeft Halina een oudere en jongere zus met beiden een gezin, man en kinderen. Daarentegen heeft Halina een prijzenkast vol met haar successen als actrice. De regisseur Gülsah Dogan heeft dit hele verhaal uiterst knap vastgelegd. Duidelijk waren de verhalen van Halina en haar zussen en de leegte die ze voelt.

darmkrampjes, anti-colic babyfle

Taboe doorbrekend

En hierdoor kon iedereen een duidelijk beeld krijgen wat het is om misschien wel kinderloos te blijven waarmee gelijk een enorm taboe doorbroken werd. Mocht je de documentaire gemist hebben, via deze link is het alsnog te zien. Na deze documentaire zijn er nog vele publicaties gekomen, en niet alleen met vrouwen in de hoofdrol. Fertiliteitsproblemen hebben bijvoorbeeld veel impact op de psyche van mannen.

Wensouders

Maar ook voor homoseksuele mannen is het krijgen van een kind lastig. Het is goed dat er voor mannelijke homostellen een wensouderkliniek is, maar ze zijn er dan nog niet. Zij hebben nog extern hulp nodig van bijvoorbeeld een zus, of goede vriendin. En een zus moeten zij dan wel hebben, en ook moet die zus best veel doen om het stel aan een kind te helpen; niet alle zussen zijn daartoe bereid. En al met al liggen al deze verhalen vast in boeken en documentaires die stuk voor stuk net zo indrukwekkend zijn als de documentaire de ‘OK vrouw’.

csi traject kinderwens
Dag van de kinderwens: „Ik wil liefde geven, voor iets of iemand zorgen, van betekenis zijn, een verschil maken”

Belang ‘Dag van de kinderwens’

Niet lang na het lanceren van de documentaire kwam er een zeer negatieve statistiek naar buiten. In Nederland hebben we namelijk een omslagpunt bereikt. Er zijn meer mensen ongewenst kinderloos dan dat er mensen zijn met kinderen. De reden was omdat er na 2008 een enorme economische malaise was voor de groep die de leeftijd hadden om kinderen te krijgen. Juist de mensen van rond de dertig kregen de rekening van de bankencrisis. Terwijl zij eigenlijk zwanger wilden raken trokken velen weer terug bij hun ouders in. Op de dag van de kinderwens staan we erdoor extra bij stil.

Toename kinderloosheid

Wist je dat het percentage mensen zonder kinderen – gewenst en ongewenst – sinds de Tweede Wereld Oorlog alleen maar toegenomen is? Een veelgenoemde oorzaak is dat vrouwen op latere leeftijd aan kinderen beginnen, terwijl de vruchtbaarheid met het klimmen der jaren afneemt. De gemiddelde leeftijd van een vrouw als het eerste kind wordt geboren, steeg volgens het Centraal Bureau voor Statistiek van 24 jaar in 1970 naar bijna 30 in 2013.

Bij verminderde vruchtbaarheid kunnen artsen veel doen, veel meer als vroeger. Mensen met een kinderwens worden goed geholpen door fertiliteitsartsen. Maar door de optelsom zijn het treurige cijfers. Mensen met ziekte of een handicap, de onvruchtbaarheid, de homostellen, vrijgezellen. En toen daar de financiën bovenop kwamen leverde dat negatieve cijfers op. Het s daarom goed dat er een speciale dag met het thema Dag van de kinderwens is.

Ongewenst kinderloos

De dag van de kinderwens kan niet genoeg publiciteit krijgen. Zoiets als een economische neergang mag eigenlijk geen argument zijn waarom een heel gedeelte van een generatie ongewenst kinderloos blijft. Met zo’n themadag voor mensen met een kinderwens is het mogelijk om daar aandacht aan te geven. Niet voor niets is zwanger raken en een gezin stichten vastgelegd als belangrijk punt in de mensenrechten. En daarom mag niets zo’n basaal punt beletten. Het is dus van belang dat het onderwerp kinderen krijgen aangekaart wordt en blijft zonder enig taboe. En dat hierin alle hulp zal zijn en blijven.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram|TwitterFacebook| Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief