Delen vinden we super lief

Willen jullie ook zo graag een kindje en wil het zwanger worden (nog)niet lukken? Na het analyseren van duizenden spermacellen, hebben Zwitserse onderzoekers onderzocht wat de beste tijd én het beste moment is om een kindje te verwekken. Er is nu namelijk meer bekend over welk moment van de dag én welk tijdstip van het jaar je het beste de liefde kunt bedrijven. Met nieuwsgierigheid heb ik de resultaten bekeken. Als eerste tip! Zet je wekker maar vroeg!…

Sperma onder de loep

De Universiteit van Zürich in Zwitserland heeft recent een onderzoek uitgevoerd om te bepalen welke tijd van de dag de kwaliteit van sperma het meest optimaal was. Het blijkt dat sperma een eigen interne 24-uurs klok heeft en dat in de vroege uren van de ochtend het meest actief is. Hier ging uiteraard gedegen onderzoekswerk aan vooraf. De wetenschappers analyseerden de sperma monsters van 7.068 mannen, tussen 25 en 40 jaar oud, die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Bij hen lukt het zwanger worden niet en  De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Chronobiology International.

  • Biologische klok

In het onderzoek werd specifiek de spermaconcentratie, het totaal aantal spermacellen, beweeglijkheid van het sperma en de morfologie onderzocht en geanalyseerd. Dat de spermacellen een eigen 24/7 biologische klok hebben, verklaard al een groot deel.

Vanuit dit punt hebben de zwitsers kunnen concluderen dat spermacellen vóór 7:30 uur in de ochtend het beste in staat zijn om de eicel te bereiken.

De sperma monsters die de onderzoekers vóór 7:30 hadden afgenomen, hadden de gezondste vorm en grootte,” aldus Brigitte Leeners, onderzoeksprofessor en hoofd van het onderzoek. Het geeft ook aan dat de kwaliteit van het sperma afhangt van de biologische klok en het tijdstip in het jaar.

  • Zwanger worden & Tijdstip in het jaar

In mei leggen alle vogels een ei en ook dit blijkt dit voor de mensheid de ideale periode om zich te vermenigvuldigen. Enerzijds blijkt dat je het beste in de ochtend kunt vrijen om zwanger te raken. Anderzijds hebben de wetenschappers vastgesteld dat het voorjaar, met name de maand ‘mei’ de maand is om een eicel te bevruchten.

sperma vruchtbaarheid zwanger worden

In het onderzoek hebben ze in het voorjaar een sterke toename van de hoeveelheid spermacellen waargenomen. In de zomer daarentegen, werden significante dalingen in dezelfde variabele waargenomen”, aldus Brigitte Leeners. Vooral in maart, april en mei zijn de maanden waarin de kwaliteit van het sperma het beste is.

  • Alarmerend

Ook zijn er alarmerende ontdekkingen gedaan. Het sperma van de westerlingen blijft namelijk sterk achter uit te gaan! Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in 2017 in het tijdschrift Human Reproduction Update.

In veertig jaar zou het aantal spermacellen zelfs met bijna 60% zijn gedaald.  Dit is een zeer zorgwekkend verschijnsel dat kan worden gekoppeld aan hormoonontregelaars, die als zeer schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd.

Cijfers onvruchtbaarheid

Zwanger worden is echt niet zo ‘normaal’ als je denkt. Ik heb dan ook nooit gezegd; ik neem kinderen. je krijgt namelijk kinderen. Tot mijn spijt weet ik dit uit ervaring. Bij ongeveer één op de zes stellen blijkt het niet mogelijk om binnen een jaar spontaan zwanger te raken. Als dit het geval is, is het raadzaam om je allebei te laten onderzoeken.

Bij ongeveer 1/3 ligt de oorzaak van onvruchtbaarheid bij de man (vaak omdat het het sperma niet van hoge kwaliteit is).
Bij een zelfde percentage ligt de oorzaak bij de vrouw (bijvoorbeeld door niet functionerende eileiders). Tevens is er in bijna 1/3e van de gevallen sprake van een dubbele oorzaak, waarbij zowel de man als de vrouw onvruchtbaar of minder vruchtbaar blijkt te zijn.

Ook is er bij één op de tien gevallen geen oorzaak te vinden van de onvruchtbaarheid. Dit betekent dat 10 % van de onvruchtbare stellen niet weet wat er mis is omdat er geen aanwijsbare oorzaak gevonden is. Heel verdrietig en onzeker voor veel stellen

  • Deskundig advies bij Zwanger worden

Terwijl vruchtbaarheidsdeskundigen over de hele wereld blij zijn met de bevindingen van de studie, waarschuwen ze ook! Het verzamelde bewijsmateriaal kan namelijk tegenstrijdig zijn. En koppels die graag zwanger willen worden adviseren ze om altijd deskundig advies in te winnen.

Voor alle wens-ouders, morgen dus heel vroeg de wekker zetten… sweet dreams…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief