Delen vinden we super lief

De term EUG, of buitenbaarmoederlijke zwangerschap was mij onbekend tot ik er zelf mee werd geconfronteerd. In mijn vorige blog kroop ik uit mijn comfortzone en schreef ik een persoonlijk verhaal over wat ons is overkomen. Vooral omdat meer vrouwen het ervaren en ik er destijds nergens iets over kon vinden of lotgenoten kon vinden ben ik in de pen gekropen. Het verborgen verdriet was sterk, terwijl ik voor de buitenwereld de vrolijke clown was.

“Gerelateerde blog: K.O op de Albert Cuyp, mijn wereld stortte in, daar waar ik mijn kindje verloor
telegraaf, artikel, ons gezin, zwangerschap

Verdriet

Helaas lopen niet alle zwangerschappen zo rooskleurig als zou moeten. Ik ben er het bewijs van en helaas velen met mij. Ik ben nu blessed met drie gezonde kindjes, maar de weg hier naartoe heeft lang geduurd en was intens verdrietig. Dus zit je in een zelfde soort situatie, geef de moed echt niet op! Er zijn velen die er niet over praten en hetzelfde doormaken of hebben ervaren! Je hoeft je echt niet sterker voor te doen voor de buitenwereld, je komt jezelf uiteindelijk echt tegen.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap EUG

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de eicel bevrucht, maar nestelt zich het bevruchte eitje niet in de baarmoeder waar het hoort. Dit kan gebeuren op de route richting de baarmoeder in de eileider, de eierstokken, de baarmoederhals en zelfs in de buikholte. Bij 1% van de zwangerschappen blijkt het een buitenbaarmoederlijke te zijn.

zwanger, zwangerschap, baby, coronavirus

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt medisch afgekort EUG genoemd (Extra = buiten, Uterus = baarmoeder, Graviditeit = zwangerschap) Het eitje is niet levensvatbaar en zal niet meer kunnen genezen tot een gezonde zwangerschap. En als het al buiten je baarmoeder verder groeit, zal het nooit levend ter wereld komen.

Eileiders

wens voor een vierde,k.o op de albert cuyp derde kindje

In de uren na de eisprong kan er een bevruchting plaatsvinden. De bevruchte eicel zet zijn pad voort richting de baarmoeder. De trilharen in de eileiders duwen de bevruchte eicel als het ware voort. Ze rollen de eicel naar voren Het deelproces van de eicel vindt dan al plaats. In de baarmoeder hoort het eitje zich in te nestelen om verder te groeien.

Lastige route

Er gaat echter best vaak wat mis tijdens deze tocht. Als het niet aankomt in de baarmoeder, nestelt het eitje zich elders in. Vaak gebeurt dat in een eileider, waar het niet levensvatbaar is. (EUG) Daarnaast is het heel gevaarlijk, want de eileider kan zelfs barsten zoals bij mij is gebeurd. Met een inwendige bloeding tot gevolg. Als het zich ingenesteld heeft kunnen ze een eileider besparende operatie doen, maar niets is zeker dat een eitje de volgende keer het pad wel voortzet…

Oorzaak

Een (oude) eileider ontsteking kan de oorzaak zijn. Dit wordt vaak veroorzaakt wordt door een chlamydia-infectie. Dit heeft vaak verstopping of verklevingen van de eileiders tot gevolg Hierdoor blijft de eicel ‘hangen en kan  het niet verder. Ook gonorroe of als je operaties hebt ondergaan in de buikholte vergroot de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarnaast worden een spiraaltje en endometriose ook regelmatig genoemd als oorzaak.

haring wat mag je eten als je zwanger bent kaas

Stop met roken

Roken wordt ook als oorzaak genoemd, al vind ik dat niet overal terug in de onderzoeken. Wat bij mij de oorzaak is geweest, geen idee. Ik was destijds 30, dus ook de leeftijdsoorzaak was niet van toepassing. Ik heb geen van bovenstaande oorzaken op mijn medisch rapport staan. Zoals de arts ook mooi omschreef, soms is het ook gewoon dikke pech. Het is in eider geval wel heel verdrietig en pijnlijk.

Symptomen

Als ik over buitenbaarmoederlijke zwangerschappen lees, lees ik ook dat de symptomen enorm kunnen verschillen. Het herkennen ervan is echt enorm lastig. Ik was destijds 10 weken zwanger en realiseerde me achteraf pas dat ik me niet eens echt zwanger voelde. Ik was bijvoorbeeld helemaal niet misselijk, maar had wel pijn en steken in mijn onderbuik. In die tijd las ik overal in de bladen dat dat in het begin normaal is en viel onder de noemer “bandenpijn”.

Niets bleek minder waar. Vaak merk je rond de zesde tot tiende week van je zwangerschap dat er iets gaande is. Misselijkheid, een flauw gevoel,  lichte vaginale bloedingen, of continue naar het toilet moeten.  Mijn steken in mijn onderbuik en de uitstraling naar mijn schouder was achteraf ook een teken dat het niet goed zat.

Vertekenend

De tekenen zijn best vertekenend aangezien het vaak overeenkomt met ‘zwangerschapskwaaltjes” Ik wijs er daarom altijd op dat als je het idee hebt dat je zwangerschap enigszins niet klopt, snel een afspraak te plannen bij een verloskundige. Als je er op tijd bij bent, kan de eileider vaak nog ‘gered’ worden bij een EUG.

Ik heb het zelf niet ervaren maar lees online dat de ingenesteld eicel dan behandeld kan worden door het embryo in te spuiten met een stof (methotrexaat) waardoor het afsterft en daardoor opgenomen wordt door het lichaam.

Testen

Voor het zover is wordt er uiteraard eerst een inwendige echo gemaakt en kan er een kijk operatie op volgen. Het kan dan uitgesloten of bevestig worden of er sprake is van een EUG, of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ik ondervond ook een bloedtest in het ziekenhuis. Hiermee kon de arts de hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG bepalen. Bij een normale zwangerschap zal de hoeveelheid hCG zich snel verdubbelen en heeft het een bepaalde waarde. Uit deze waardes kunnen veel uitlezen en bepalen of het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is of niet.

zwangerschapstest testen

Paniek

De heftigste vorm van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is als de eileider onder druk van het embryo barst. Het groeit maar kan geen kant op. Dit doet ongelooflijk veel pijn en je voelt de grond onder je voeten wegzakken. Ik werd zwak en zakte ineen. Ik wist mezelf te vermannen ,maar door deze shockverschijnselen wist ik mezelf niet te herpakken. Dit komt door de plotselinge bloeddrukdaling. Ze hebben er goed aan gedaan om gelijk een ambulance te bellen, want een interne bloeding kan levensbedreigend zijn als dit te lang duurt.

Op het randje

Op de IC werd het embryo en helaas ook de geknapte eileider tijdens een spoedoperatie verwijderd. Het komt soms voor dat ze een eileider-besparende operatie kunnen verrichten bij een EUG. Mijn bloedverlies zat op het randje waardoor ik net geen bloedtransfusie nodig had. In hele extreme gevallen moet soms ook de eierstok worden verwijderd, maar daar was bij mij geen sprake van.

Snel weer zwanger worden na een EUG

Mijn grootste angst was om weer zwanger te worden. Ik had immers maar 1 eileider, wat als dit weer gebeurd. De oorzaak hebben ze nooit weten te vinden, waardoor je voor een groot raadsel staat.

Dr Google geeft aan dat 30% van de vrouwen die een EUG ondergaan niet meer zwanger durven te worden. Daar schrok ik best van van dat aantal. Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt bijna 60 procent van de vrouwen wel weer zwanger. We bleven dus positief!

Wat als…

Het is wel waar dat als je een EUG, buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt meegemaak,t dat er een kans bestaat dat het weer gebeurd, maar liefst 12 procent. Toen ik het geluk had na een lange tijd weer zwanger te worden, werd ik wel extra in de gaten gehouden door de gynaecoloog. Ik belde gelijk het VU om een inwendige echo te krijgen zodat ik kon zien dat het goed zat en het hartje klopte. Toen dat het geval was mocht ik doorverwezen worden naar  de verloskundige.

Levensvatbaar

Bij de verloskundige zijn de controles minder medisch en kon ik het zwanger zijn beter beleven. Ongerust ben ik altijd gebleven, want wat als ik weer een EUG moest ondergaan. Pas na de 30 weken en ik wist dat mijn kindje levensvatbaar was, durfde ik het aan om te gaan genieten van mijn bolle buik. De trieste clown kon veranderen in een blije vrouw.

Het kost tijd

EUG herstellen bloemen

Soms lees ik ergens dat je “de tijd moet nemen om alles te verwerken van de mislukte zwangerschap”. Natuurlijk is het verdrietig om mee te maken en kost het tijd. Maar het enige dat ik wilde is zwanger zijn en een gezond kindje krijgen. Ik zat er daarom echt niet op te wachten om een paar maanden ‘rust’ te nemen. Ik had echt het gevoel om geen tijd te verliezen. Na een jaar had ik het geluk om zwanger te worden en te blijven. Mijn lichaam had deze tijd gewoon nodig. 

Ik hoop echt dat jij dit leest en het geluk hebt om zwanger te zijn, een kindje gekregen te hebben of er positieve tekenen zijn. Het ervaren van een EUG, buitenbaarmoederlijke zwangerschap is heftig. En ook het verliezen van je kindje in je buik, want ook dat kan gebeuren waar ik ook eerder over schreef:

“Gerelateerde blog: Fonds Gezond Geboren – een must omdat het ook mis kan gaan

Heel veel liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief