Delen vinden we super lief

Vrouwen worden gemiddeld steeds later moeder! Daarnaast neemt het aantal geboortes steeds verder af! De Nederlandse vrouwen staan zelfs op NR 6 in de top tien ‘Oudste first-time-moms’. Het begint een trend te worden dat het krijgen van kinderen overal ter wereld wordt uitgesteld dat de gemiddelde leeftijd opschroeft.

Nog zoveel te doen
leeftijd zwangerschap moeder

In de jaren 70 was de moeder rond de 25 terwijl we vandaagdedag in Nederland de 30 naderen! De wensenlijst van de huidige generatie vrouwen is groot. De biologische klok tikt nog niet, of er wordt niet over nagedacht. We willen eerst nog een carrière opbouwen, genieten van het leven, reizen en voor je het weet, passeer je de 35.

 • Leeftijd

In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd van vrouwen die hun eerste kind krijgen momenteel op 29,8. Vaders zijn bij de geboorte van het eerste kind van de vrouw gemiddeld 32,7 (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018). En de oudste moeder? Waar zou ze vandaan komen denk je?…. Lees snel verder

Grote veranderingen
gemiddelde leeftijd moederschap

In 1970 was dit in Nederland wel anders! Toen was een vrouw gemiddeld 24,3 jaar oud wanneer ze voor het eerst moeder werd. Ook het aantal kinderen per gezin daalt drastisch en staat nu op 1,6 kind.(Jan. 2018). In 2010 was dit nog 1,8 kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat het opleidingsniveau hierbij een belangrijke rol speelt.

Carrière beïnvloed de leeftijd

Hoogopgeleide vrouwen krijgen gemiddeld pas op hun 34ste het eerste kind, of kiezen er zelfs voor om helemaal geen moeder te worden. De reden hierachter kan verschillend zijn dat ik overigens niet heb kunnen terugvinden in de onderzoeken. Als ik om me heen kijk lijken de volgende redenen me reëel:

Redenen uitstellen moederschap
 leeftijd zwangerschap moeder

De maatschappij van vandaag zit vol onzekerheden. Het vinden van een huis is voor jongeren moeilijker, de kosten en ook hebben ze vaker een flex baan. Logischerwijs stel je het krijgen van kinderen dan uit. Ook zijn er relatief minder jonge vrouwen dan bijvoorbeeld in de jaren 80. En het niet kunnen vinden van de juiste partner, niet zwanger kunnen worden, of geen kinderen op deze wereld willen zetten in de huidige maatschappij speelt een grote rol.

Lees ook: Kost een kind zoveel? Whattt!! Even op een rijtje waar je op kunt rekenen

Generatiekloof

leeftijd zwangerschap moeder

Ook staat deze generatie anders in het leven, waar kinderen (nog niet) bij passen. En het ‘carrière maken’ is hierbij uiteraard ook van belang. Het combineren van werk, carrière en moederschap blijft een heikel punt.

Van uitstel komt dan vaak afstel. In mijn naaste omgeving zie ik ook vaker dat vrouwen (stellen) bewust kinderloos blijven. En helaas ook steeds vaker omdat het lichamelijk niet (meer) lukt, tot groot verdriet van de koppels.

Gerelateerde blog: K.O op de Albert Cuyp, mijn wereld stortte in, daar waar ik mijn kindje verloor

Europa

In de rest van de wereld zie je een soortgelijke beweging. De Zuid-Europese vrouw is zelfs ruimschoots over de dertig als ze haar eerste kind op de wereld zet. De Griekse moeders zijn de oudste moeders en bevallen op 31,2 jarige leeftijd. In Amerika zijn moeders met 26,4 jaar relatief jong.

De jongste moeders zijn vooral in Afrikaanse landen te vinden, waar vrouwen in Angola net 18 zijn als ze voor het eerst bevallen. Wereldwijd zijn er nogal wat verschillen zoals je ziet, waarbij vooral cultuur, rijkdom en levensstijl een grote invloed speelt.

Top 5 landen met de oudste first time moms

gemiddelde leeftijd

 1. Griekenland (31.2)
 2. Australie (30.5)
 3. Zuid Korea, Japan en Italie (30.3)
 4. Zwitserland & Luxemburg (30.2)
 5. Singapore, Spanje, Hong Kong &Ierland (29.8)

Top 5 landen jongste First time moms (leeftijd eerste kindje)

 1. Angola leeftijd eerste kindje 18
  gemiddelde leeftijd
 2. Bangladesh & Niger leeftijd eerste kindje 18.10
 3. Chad (18.20)
 4. Mali (18.60)
 5. Guinea, Oeganda, Mozambique & Malawi leeftijd eerste kindje 18.90

Ideale leeftijd eerste kindje

En dan rijst bij mij wel de vraag wat eigenlijk een ‘goede leeftijd’ is om moeder te worden. En hoe oud was jij bij je eerste kindje ? Ik was zelf 35 al was dit ongewenst op iets latere leeftijd. Met mijn huidige man was de kinderwens als rond 30e uitgesproken, maar liet nog op zich wachten met alle hobbels en manoeuvres.

Ik weet als geen ander dat de kansen op een natuurlijke zwangerschap meer afnemen na je 35e. En ik schrik als ik lees dat 1 op de drie stellen dan te maken krijgen met vruchtbaarheid issues. Al lijkt het in Hollywood nog makkelijk te gaan na je veertigste. …

Celebrity moms

Op Facebook hield ik al eerder een pol en vroeg naar mijn lezers naar de leeftijd waarop ze voor het eerst moeder werden. De leeftijden waarop onze lezers moeder werden, varieerde sterk van 19 tot aan 42. Leuk om te zien hoe het kan verschillen. En als het aan de Celebrity moms in Hollywood ligt, kun je nog ver na je veertigste moeder worden!

Leeftijd eerste kindje van Halle Berry bijvoorbeeld. Zij beviel op haar 47e van haar 2e ‘surprise ’kindje en Janet Jackson spant echt de kroon met haar 50 jaar. Selma Hayek beviel op haar 41e en Celine Dion op haar 42e van een tweeling via IVF. Gwen Steffani was maar liefst 44 toen ze beviel van zoon Appollo en Madonna kreeg haar tweede biologische kind, zoon Rocco, toen ze 42 jaar was.

Gerelateerde blog: Wil je graag zwanger worden? Onderzoek wijst uit wat de beste tijd is om seks te hebben

De ideale leeftijd bestaat mijn inziens niet. Het is maar helemaal hoe je er in staat en hoe je er bij voelt. Op welke leeftijd werd jij moeder? En is dit bevallen? (Leuke woordspeling overigens).

Leuke blogs om te lezen over het moederschap in het buitenland en leeftijd eerste kindje

 • Het moederschap in Curaçao, hoe doen mama’s het in Willemstad. Bettina vertelt
 • Het moederschap in Nederland, hoe doen mama’s het in Amsterdam. Marjolein vertelt
 • Het moederschap in Suriname, hoe doen mama’s het in Paramaribo. Anja vertelt
 • Het moederschap in Boston, hoe doen mama’s het in de Verenigde Staten. Viola vertelt
 • More to come…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!

Bron: NJI  Link


Delen vinden we super lief