Delen vinden we super lief

Lieve papa’s jullie mogen best wel wat vaker in het zonnetje gezet worden. “It’s a man’s world”, we weten het, maar jullie zijn uiteindelijk wel onze steun en toeverlaat, onze wederhelft die ons Ying-Yang laat zijn en de vaderrol met verve op zich neemt. Als het eventjes te veel wordt en ons mama-hoofd overstroomt, zijn jullie degenen die bijspringen. De mannen verdienen echt wel een keer een schouderklopje! En niet enkel op Internationale Mannendag dat in het leven is geroepen door de VN.

vaderrol, papa cadeauboekje elma van vliet

Vraag maar aan je vader

Er zijn van die momenten dat je beter bij papa terecht kunt, die zijn vaderrol zeer serieus neemt. Allereerst bij piemel advies . Dat is niet “My cup of tea“, maar papa kan je daar absoluut bij helpen. En als je keihard zonder regels wil stoeien, ondersteboven door de kamer heen geslingerd wil worden, op papa’s rug als een krokodil door de woonkamer wil banjeren is papa “the right guy!

Ik ben overigens best te porren voor het ‘ruige spelen‘ hoor. Ik ben zeker geen ‘mama-watje‘ en neem zeer zeker aardig wat risico’s! De waterballonnen en achtertuin waterpret is mijn ding en qua acteren, dansen en optreden ben je bij mij aan het juiste adres. Maar de leuke papa’s onder ons weten als geen ander hoe ze er wat mannelijkheid in brengen.

Handige vader

En qua handigheidjes is papa heel goed in het vervangen van batterijen. De nachtlampjes, droomkonijn, de Kiddi SuperStar microfoon en de wekker worden in mum van tijd van nieuwe batterijen voorzien. Als een batterij-vervang professional pakt papa zijn vaderrol en gaat hij in de weer met de schroevendraaier. En de stickerboeken van de AH niet te vergeten! Papa kan stickers plakken als de beste! Mannen verdienen het echt om in de spotlight gezet te worden!

papa cadeauboekje elma van vliet

Papa’s afwezigheid

En dat was een halve eeuw geleden toch wel even wat anders! Vaders hadden geen prominente rol in het gezin, laat staan bij de zwangerschap, cursussen en de bevalling. Tegenwoordig hoor je samen het hartje bij de 1e zwangerschap controle, kan je partner mee naar de check ups en ook is er een rol voor hen weggelegd bij de zwangerschapscursussen. Google maar eens op ‘zwangerschapscursussen‘ en de papa afbeeldingen zijn nauwelijks te vinden. En dat terwijl vaders steeds meer hun vaderrol pakken, ook al vóór de geboorte!

papa is een superheld ontwikkeling

Vaderrol

Ver terug in de tijd waren papa’s niet standaard aanwezig bij de geboorte, liepen ze niet achter de kinderwagen, gaven ze sporadisch de babyfles en een ‘papa-dag’ was al helemaal ondenkbaar. Laat staan een vader-zoon weekend. Mannen waren de kostwinnaar en sneden op zondag het vlees aan. Vaders waren vaak de baas in huis en bepaalden alles. Mijn echtgenoot maakt hier vaak genoeg grapjes over dat ‘mijn enige recht het aanrecht’ is. Hij weet inmiddels beter….

Meer stress

Tegenwoordig is de rol van de vader veranderd, maar of dit het er voor hen gemakkelijker voor hen op maakt, geen idee. Wel leuker in ieder geval als ik mijn man mag geloven. Hij is een dedicated papa en neemt zijn vaderrol heel serieus. Er wordt een grote druk vanuit de maatschappij de schouders van vaders gelegd. Een drukke baan. opvoeden, brood op de plank. ‘oh boy, sta er maar aan!” Daar gaat zeker veel stress bij gepaard.

TijdVoorOns papa is mijn superheld family

Samen zwanger

Mijn man was zeer betrokken bij de drie zwangerschappen. Hij ging niet mee naar de controles. Wel bij nummer één die hem nog steeds bijstaat. De vraag werd gesteld of de baby ook brandwonden kan oplopen als je te heet doucht. Er werd tijdens de ‘centering pregnancy’ bijeenkomsten gesproken over borstvoeding geven, babyflessen, babymerken, de ziekenhuistas en de babymusthaves. Ook vroeg een mede-zwangere of de ruggenprik ergens anders geprikt kon worden omdat het anders door haar tattoo moest. “Sweet memories””, waar we nog steeds hard om kunnen lachen.

bevalling ziekenhuis olivette
De eerste ontmoeting

Bevalling

Ook legde manlief tijdens mijn zwangerschappen iedere avond zijn hand op mijn buik om ons kindje te voelen bewegen. En bevallen dat deed ik zeker niet alleen. Hij stond er bij de 1e wat onzeker bij, maar bij nummer 2 & 3 regelde hij alles en hield hij de monitoren maar wat goed in de gaten.

De meeste mannen geven aan dat ze zich nog nooit zo hulpeloos hebben gevoeld als bij een bevalling. Dat is wel te begrijpen, wij zijn als vrouwen ook echt onhandelbaar. Toch onderschatten ze zichzelf. Uit veelvuldig onderzoek is gebleken dat de papa’s voor een beter bevalling zorgen met hun support:

vaderrol, liet vragenspellen vraag maar mama, vraag maar, papa

Papa’s zijn onmisbaar

  • Betere zwangerschapsuitkomsten
  • Vrouwen kijken met tevredenheid terug op de bevalling als de partner erbij is geweest
  • Er is minder pijnbestrijding nodig bij aanwezigheid van de supportende partner
  • Door ondersteuning partner geven vrouwen langer borstvoeding
  • Door minder stress ontstaan er minder problemen, bijvoorbeeld als moeder weer gaat werken

De dag na de bevalling rende manlief maar wat graag naar het gemeentehuis om trots aangifte te doen.

Birth of a father

Tijden zijn veranderd

Voorheen was een flesje geven, luiers verschonen en het badritueel een vrouwending. Maar de tijden zijn veranderd! Al bij de geboorte en in het kraambed wordt de papa bij alles betrokken. Vol trots mocht hij zijn 1e kindje voor het eerst in bad doen. Vaders doen vandaagdedag op geen enkele wijze onder voor moeders, op het gebied van verzorgen, voeden en vertroetelen.

smoesjes parade papa
smoesjes parade bij papa

De liefde voor het kindje

Ook is de gezinssamenstelling aardig veranderd. Met kleinere gezinnen, de hogere leeftijd waarop vrouwen moeder worden, het hoge aantal scheidingen, single moeders, of samengestelde gezinnen. Ook werken er steeds meer moeders en is er een trend gaande dat ook vaders een papa-dag opnemen.

Het gezin ziet er anders uit en of dit beter of slechter is, mag ieder voor zichzelf uitmaken. De liefde voor het kind is er in ieder geval niet op veranderd. En het leuke is dat we papa steeds vaker ten tonele zien komen!

Veel liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief