Delen vinden we super lief

De vogeltjes fluiten en de narcissen komen op. De lente is officieel begonnen en de zon laat zich al goed zien! Heerlijk, alleen ontbreekt het me aan een goede zonnebril! Onmisbaar met dit mooie weer. Het staat niet alleen tof, ook is het een must have ter bescherming van je ogen. De zon is namelijk net zo slecht voor de ogen als voor de huid. En niet alleen voor volwassenen is het belangrijk! We duiken in de wereld van feiten en fabels op het gebied van zonnebrillen.

Optimale bescherming

Door het dragen van een goede zonnebril voorkom je versnelde vorming van oogaandoeningen bij blootstelling aan de zon. En ook ga je snelle veroudering van de ogen tegen. De lijst met de feiten en fabels over zonnebrillen die Specsavers heeft opgesteld, deel ik dan ook graag met jullie.

Feit of fabel?

1. Zonnebril zijn belangrijker in de zomer dan in de winter

Het is een fabel dat je alleen op zomerse dagen een zonnebril hoeft te dragen. Toch pak ik zelf ook vaak pas de zonnebril zodra de eerste zonnige, warme dag aanbreekt. Maar wist je dat zelfs op een bewolkte dag 50% van de UV-stralen door het wolkendek heen dringt!? De kracht van de zon hangt dus niet af van de temperatuur, want zonkracht kan op een heldere, koude dag net zo hoog zijn als op een warme, zomerse dag. Het is dus raadzaam om altijd een zonnebril bij je te dragen.

En ook op skivakantie is een zonnebril onmisbaar! Op de piste is de weerkaatsing van de lichtstralen namelijk nog veel feller dan normaal. Sneeuw heeft namelijk de functie van een spiegel: het weerkaatst de felle zonnestralen. Tijdens de wintersport is extra bescherming tegen lichtinval dus extra belangrijk.

2.Een dure zonnebril beschermt je ogen beter dan een goedkope

Bij zonnebrillen gaat het erom dat het voldoende bescherming biedt tegen UV-straling. Het prijskaartje dat er aan hangt, is totaal onbelangrijk. Met UV400 ben je er zeker van dat een zonnebril de schadelijke stralen grotendeels blokt. Daarnaast moeten zonnebrillen binnen Europa voldoen aan het CE-keurmerk (0 t/m 4) dat iets zegt over de hoeveelheid licht die een bril doorlaat.

CE keurmerk

Hierbij biedt CE 0 de minste bescherming (bewolkt weer in de stad) en CE 4 biedt bescherming bij extreem hevig licht. (hooggebergte). Voor algemeen gebruik is een zonnebril met UV400 en CE 3 aan te raden. Dit is mijn categorie, aangezien ik niet vaak hoog in de bergen te vinden ben. Goedkope zonnebrillen bieden uiteindelijk dezelfde bescherming als dure zonnebrillen. Zolang de UV-filter en het CE-keurmerk in orde is, doet de prijs van een bril er echt niet toe.

3. De kleur brilglazen die je draagt is onbelangrijk

Iets wat ik nooit heb geweten, is dat de kleur glazen je anders de wereld in laat kijken. Zicht wordt hier namelijk door beïnvloed en bepaalde kleuren zijn beter geschikt voor verschillende weersomstandigheden of activiteiten. Roze glazen verhogen bijvoorbeeld de zichtbaarheid en het contrast, terwijl bruine glazen geschikt zijn voor wisselende weersomstandigheden en alle buitenactiviteiten. Je hebt dus een extra keuze te maken, naast de keuze van een brilmontuur.

4. Polariserende glazen bieden een betere bescherming

Als je je op het water bevindt, heb je te maken met horizontale schittering. Je kijkt dan met polariserende zonnebrillen rustiger. Ook is dit het geval op het strand, in de sneeuw, hoog in de bergen of bij laagstaande zon. Daarnaast heb je bij polariserende glazen een veel scherper en contrastrijker beeld. Polariserende glazen beschermen je ogen dus niet beter, want een normale zonnebril met UV-bescherming volstaat ook. het heeft er dus echt mee te maken waar je je bevindt.

5. Voor kleine kinderen zijn zonnebrillen geldverspilling

Kleine kinderen moeten ten alle tijden een zonnebril dragen, voornamelijk als zij buiten spelen. Enkel een zonnehoedje voldoet echt niet! Kinderen hebben namelijk grotere pupillen en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor UV-straling. Ook babyogen moeten al vroeg beschermd worden tegen de zon.

Voor kinderen is het daarom aan te raden om naar zonnebrillen te kijken met goede UV-filter en sterke kunststof glazen.. Al je er vroeg mee begint, zijn kinderen ook snel gewend aan een zonnebril. En hiermee voorkom je al op vroege leeftijd oogschade, aldus oogartsen.

Gerelateerde blog: Oogbescherming wordt vaak vergeten! Kinderen met deze oogkleur moeten extra voorzichtig zijn in de zon

Bovenstaande feiten en fabels hebben mijn ogen doen openen. Mijn kinderen hebben goedkope zonnebrillen en daar ga ik snel veranderingen in aanbrengen! En ook voor mezelf ga ik eens verwennen met een mooie zonnebril!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaatDelen vinden we super lief