Delen vinden we super lief

Wanneer er iemand in je omgeving komt te overlijden dan is dit vaak een hele verdrietige gebeurtenis. Het snijdt door je ziel en je moet leren omgaan met dit grote verlies. In het begin moet er dan ook een hoop geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te plannen voor je dierbare. Al jaren lang wordt er gebruik gemaakt van de mooiste bloemen tijdens begrafenissen, dit staat symbool voor de persoon die is komen te overlijden en speelt een centrale rol bij het afscheid. Dit stond dan ook altijd bij ons hoog op het lijstje bij een uitvaart. Wil je meer weten over de bloemen die horen bij een begrafenis? Lees dan zeker verder.

Opa is dood verdriet, begrafenisbloemen, begrafenis, dood, rouwboeket

Waarom bloemen bij een begrafenis?

Bloemen worden tijdens een begrafenis gebruikt om medeleven te tonen aan de persoon die is overleden en aan de nabestaande van deze persoon. En ook kun je de rouwbloemen gebruiken als aankleding van de kist, de kerk of de gedenkplaats. Deze traditie is al zeer oud en wordt dan ook nog steeds nageleefd. Begrafenis bloemen worden ook wel rouwboeketten genoemd. Deze bloemen worden vaak bij het afscheid dicht bij de kist neer gelegd en ook bij het graf. Deze bloemen zijn een bericht van hoop en medeleven en is het ook een gebaar van medeleven. Je voelt je immers al enorm machteloos en dan is het meenemen van een bloem, of boeket het minste dat je kunt doen. Ook voor kleine kinderen is het neerleggen van een roos of lelie van grote waarde in hun verwerkingsproces.

Wat voor soort bloemen horen er bij een afscheid?

moederdag, Opa is dood verdriet, begrafenisbloemen, begrafenis, dood, rouwboeket

Er zijn verschillende soorten rouwboeketten die je kan kiezen voor een begrafenis. Zo kan je kiezen voor bloemenmandjes, waar de bloemen in zitten en dus zo mooi naar voren komen. Ook zijn er staande boeketten die ergens aan vast gemaakt worden, vaak worden deze dichtbij de kist van de overledenen geplaatst. Als je twijfelt over welke soort bloemen je mee moet nemen naar een begrafenis dan kun je kijken op westgaarde.nl voor wat hulp hierbij.

Bloemen bij verschillende soorten begrafenissen

Over het algemeen worden bloemen erg gewaardeerd op een begrafenis, maar per religie kan dit toch nog erg verschillen. Zo zijn bloemen bij Joodse en Islamitische begrafenissen niet gepast. Ook bij Hindoeïstische begrafenissen is het niet gewenst om met bloemen aan te komen. Bij boeddhistische begrafenissen zijn bijvoorbeeld alleen witte bloemen gewenst omdat deze horen bij een rouwproces. Dit is natuurlijk erg belangrijk om te weten wanneer je een afscheid gaat bezoeken. Veel traditionele Nederlandse begrafenissen staan vaak in het teken van bloemen, hoe meer, hoe mooier en hoe beter. Dit allemaal voor een mooi afscheid van de persoon die is overleden. Bij mijn oma staken er allemaal kwasten en penselen uit het rouwboeket dat ze fantastsich gevonden zou hebben.

Opa is dood, overlijdensrisicoverzekering, overlijden, verzekeren

Tot slot

De witte lelie is een goede keuze en ook rozen worden vaak gebruikt bij een utivaart. Bij andere bloemen is het verstandig om de betekenis van een bloem op te zoeken. Zo staan roze anjers voor “Ik zal je nooit vergeten” maar betekenen geraniums “een geheime ontmoeting” edat neit zo past bij een begravenis. Ook de kleur zegt veel: Rood: liefde en respect / Wit: echte liefde, puur, waardigheid / Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid / Oranje: verlangen, waardering, sympathie / Geel: intieme vriendschap, verbondenheid etc. Sterkte met het uitzoeken van jouw geschikte bloemen.

Gerelateerde blog: Opa is dood en het snijdt door ons ziel. Doodgaan, sterven & afscheid. Hoe leg je dat uit aan je kind?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief