Delen vinden we super lief

smartphoneEen smartphone op jonge leeftijd is vandaag de dag eigenlijk standaard. Op het schoolplein bij de kleuters zie ik zelfs kinderen voorbij fietsen met een Samsung telefoon in hun hand. En dan zijn ze pas een jaar of 6. In het begin een raar aangezicht, maar ik begin er al aan te wennen.

Voor je het doorhebt, is het bij ons thuis ook zover en heeft de halve klas van Olivier een mobiel op zak….Maar wat is nu een geschikte leeftijd om er aan te beginnen? En hoe houd je het gebruik én de kosten binnen de perken bij je kleine belhamels?

Handig toch een smartphone 

Uiteraard is een smartphone een ideaal hulpmiddel voor ons als ouders om met je kinderen in contact te blijven. Hartstikke handig om even snel te bellen als ze een playdate hebben of opgehaald willen worden. Het zijn dan ook vaak de ouders die een mobieltje aanschaffen. Maar of het altijd even geschikt is voor kleine kinderen blijft de vraag. Al is het maar voor je eigen gevoel.

Als ouder wil je ten alle tijden weten dat het goed gaat met ze gaat en dat ze je altijd kunnen bellen in geval van nood. Ik ga mijnsmartphone schoenen 5-jarige zoon natuurlijk niet de laatste high-tech Samsung telefoon geven. Daarnaast zijn mijn kinderen nu niet bepaald zuinig op hun spullen. Ze kunnen het doen met mijn oudere telefoon die ik bij mijn telefoon abonnement had afgekocht.

Voorwaarden telefoon voor een kind

Er is geen algemene regel die bepaalt hoe oud kinderen moeten zijn voordat ze een mobiele telefoon krijgen. De éeen al met 6 jaar en de ander pas op 12 jarige leeftijd. Mijn kind wil ik graag kind laten zijn. Als er iets met zijn telefoon gebeurt, moet het geen werelddrama worden. Daarnaast is hij een belhamel en speelt hij veel met zand, water en heel veel modder. Een heel oud en verjaard model is ook niet raadzaam, want de leuke apps moeten wel goed werken. Verschillende merken bieden dit soort telefoons aan, maar we willen niet te diep in de buidel tasten.

Keuzekost ene kindje

Ik ben zelf zeer te spreken over de kwaliteit van een Samsung telefoon. Ik had nog 2 modellen liggen en heb er voor gekozen om er eentje voor Olivier klaar te leggen. Bij ons thuis kan hij er Youtube filmpjes op kijken, spelletjes spelen, chatten en muziek luisteren. Op later leeftijd kan hij mee on tour met hem naar school, uiteraard met een goed beschermd hoesje. En als hij dan toch kapot gaat, dan is het geen enorm drama en de aanschaf van een nieuwe ook geen aanslag op de portemonnee.

Voordat hij de smartphone daadwerkelijk gaat gebruiken mét internetverbinding en sociale media zoals Whatsapp en Facebook krijgen de kinderen eerst uitgebreid les in telefoon etiquette. We spreken wel af dat de smartphone van papa en mama is en dat hij het mag gebruiken. En dat wij ten alle tijden mogen meekijken op het scherm.  Het voordeel daarvan is dat je zeggenschap blijft houden.

Klasgenootjes met een smartphoneenergie vergelijken smartphone

In de kleuterklas van mijn 4-jarige zoontje heb ik warempel een kindje gezien met een smartphone. Ik vind het nog wel ietwat vroeg voor in de kleuterklas. Zodra er meer klasgenootjes al een mobiel toestel hebben, zal de sociale druk wel gaan opspelen. En ach een smartphone kan toch helemaal geen kwaad? Sterker nog, een mobieltje kan – ook voor ons als ouders – heel handig zijn in allerlei situaties.

De noodzaak moet er dan wel écht zijn. Als je kind vaak in het donker op de fiets naar zijn sportles fiets kan een mobiele telefoon een gevoel van veiligheid geven. Op de kleuterleeftijd zie ik de noodzaak nog niet zo, want hij verdwijnt praktisch niet uit mijn gezichtsveld.

Veilig en verantwoord gebruiksmartphone

Om veilig en verantwoord smartphone gebruik te bewerkstelligen zijn er apps om je te helpen. Tegenwoordig zijn er meerdere (gratis) applicaties die vervelende, ongewenste inhoud blokkeren voor veilig internet. Of de toegang weigeren van bepaalde websites. Ook voorkomen bepaalde apps dat je kind verslavende games gaat spelen of tegengaat dat er schadelijke apps of software wordt download. Op mijn samsung telefoon heb ik bijvoorbeeld een app waarmee je geschiedenis van het online en smartphone gedrag van je kind kan controleren. Soms kun je zelfs apps blokkeren op bepaalde tijden. Bijvoorbeeld op school, zodat ze wel de les voglen en niet de hele dag de nieuwste hippe app van taylor Swift zitten te volgen.

Handige apps

  • Norton Family
  • Family Locator – GPS Phone Tracker (iOS, Android
  • DinnerTime
  • Qustodio Parental Control (iOS, Android) Internet gedrag controleren
  • Ignore No More (iOS) waarmee je de smartphone van kinderen op afstand vergrendelt.
  • Koekoek TV  of kidsbios is een app waarmee kids veilig filmpjes kunnen kijken.

Gebruikerstipssmartphone

Als ouder heb je een voorbeeldfunctie en moet je ook niet de hele dag naar je smartphone turen. Kinderen zijn copycats en weten ook bij ons thuis snel mijn Samsung te veroveren. Dit is soms best een uitdaging, want voor mij is mijn smartphone een tool voor foto´s, video´s maken, email bijhouden, agenda, watsapp, of waarmee ik veilingen afstruin voor een ideaal cadeautje.

Toch leg ik mijn smartphone zoveel mogelijk naast me neer om mijn kindjes niet urenlang met naar dat schermpje te laten kijken. Op welke leeftijd hebben jullie ene mobiel bij de kinderen geïntroduceerd, of zouden jullie als aanstaande’ ouders open staan voor een mobiel op jonge leeftijd? Ik ben benieuwd…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
Voor nu nog even een leuk throwback met kleine Yvetje 😀


Delen vinden we super lief