Delen vinden we super lief

oma's levenslessen

Elke week had ik een bel rondje met mijn oma (R.i.p). Ze stond me bij met raad en daad en tijdens dit telefoongesprek passeerden vele levenslessen. Vrijdagmiddag na mijn werk had ik in de file alle tijd om met oma te bellen om de roddels uit het dorp en de familie door te nemen. Ook passeerden de mentaliteitsverschllen van het westen met het oosten vaak in onze gesprekken. Mijn oma is dan ook een gepassioneerde en gedreven oma en liep rond alsof ze tig jaar jonger is. Ze was een zeer actieve vrouw, had haar eigen schilders club en had non-stop visite over de vloer op de boerderij in Balkbrug. Ik teken er voor om zo bijzonder, sociaal actief en mooi oud te worden. Er gaat dan ook geen dag voorbij dat onderstaande levenslessen niet voorbij komen. Levenslessen die ik mijn kinderen ook probeer mee te geven…

Oma’s levenslessen & wijsheden

Als een echte oma betaamt zit ze vol adviezen, levenslessen en wijsheden. In haar whiskyglas zijn de wijsheden zelfs gegraveerd. Ik deel ze graag met jullie. Hebben jullie grootouders ook wijsheden? Ik hoor ze heel graag. De wijsheid komt immers met de leeftijd en wie weet kunnen we er wat van opsteken.

Bellen met oma

Oma vindt het vervelend als ik via de car kit bel. Met haar negentig jarige leeftijd is het gehoor er niet beter op geworden en in de auto heb je helaas ruis op de lijn. Daarom probeer ik ook tijd te vinden om te bellen als het thuis stil is. En neem maar van mij aan dat is verrekte lastig. Er is altijd wel een lawaaimaker in mijn buurt. Vanmorgen ben ik er voor gaan zitten en heb ik met oma onderstaand lijstje doorgenomen. Ik moet natuurlijk wel even fact checken ;-D

oma westerbaan, oma, levenslessen, wijsheden, quote

10 levenslessen van oma

1. Acht is meer dan duizend

Een woordspeling met telwoorden die duidelijk maakt dat je goed acht moet slaan op je zaken. Dat dat meer waard is dan een grote bankrekening. Je kunt niet zomaar iedereen vertrouwen. En gelijk heeft ze, want niet iedereen heeft het altijd goed met je voor.

2. Je hebt mensen en je hebt potloden 

Als we weer een mooi verhaal met elkaar delen, of als ik mijn frustratie over een bepaald iemand met mijn oma deel, is dit de quote waar ze mee komt. En oma heeft gelijk. Er zijn heel veel mensen die niet sporen, mensen die anders denken, kijken en doen. Ik betrap me er met grote regelmaat op dat ik deze wijsheid er in slinger.

3. Wies kieken en niks zegg’n

Wies kieken en niks zegg’n, das ’t verstandigste wa-j doan kónt! …. En dit dan zo plat mogelijk uitspreken. Soms kun je inderdaad gewoonweg beter niets zeggen en je mond houden. Maar trek er dan geen gezicht bij dat boekdelen spreekt. Gewoon doen alsof je neus bloedt. Er zijn situaties dat dit een goed advies is. Het komt ook wel overeen met de uitspraak “spreken is zilver, zwijgen is goud”.

4. Hard werken

Mijn oma heeft vier kinderen en runde samen met haar man een automobiel bedrijf. Werk heeft ze altijd zeer serieus genomen. Maar vergeet vooral niet te genieten. Avonturen creëren herinneringen. “En”.. zegt oma ‘zorg voor een buffertje” Door hard te werken en zuinig leven heeft ze zelf een huis in Spanje kunnen kopen. “Work hard, play hard” zou onze generatie het meer invullen, maar oma heeft gelijk, zorg altijd dat je een appeltje voor de dorst hebt.

5. Blijven ademen

Gezondheid is een groot goed. Met 90 jaar heb je niet meer het lichaam van een jonge vrouw, maar hier heeft ze zich bij neergelegd. Elke dag heeft ze een mooie outfit aan en worden de mooie sieraden tevoorschijn getoverd. Elk stuk heeft een mooi verhaal. Hier kan ik uren naar luisteren, tenzij ze het me voro de 5e keer heeft verteld. Ze zit vol verhalen en je ontkomt er niet aan om het verhaal zo nu en dan vaker te horen. Haar advies om lang en gezond te leven is dan ook simpelweg; “blijven ademen” Een zeer wijze levensles.

oma, levenslessen, wijsheden, quote, oma Hillechien niessien Schoenmaker Westerbaan

6. Vier het leven

Oma was tijdens de tweede wereld oorlog koerierster voor het verzet. Ze heeft in veel doodsangsten gezeten. Haar vader, Johannes schoenmaker was verzetsheld en is gefusilleerd door de Duitsers bij de woeste hoeve. Dit heeft oma getekend. Elk jaar rond 4-5 mei zie ik de treurnis in haar ogen. “Vier het leven”, is het credo. En nog wel het belangrijkste vier de vrijheid! Vrijheid is ons niet gegeven, er is hard voor gestreden! Als jong meisje kreeg ik het Wilhelmus op een grote poster die altijd aan mijn slaapkamermuur prijkte. Ik zong het dan ook elk jaar foutloos bij de herdenkingen. Gerelateerde blog: Hij is er en hebben hem vernoemd naar 3 bijzondere personen

7. Wie wat bewaard, heeft wat

Mijn oma heeft alle mooie memoires van haar kleinkinderen bijgehouden in een schriftje. En dat voor alle 9 kleinkinderen. Toen ik 18 jaar oud werd kreeg ik hem overhandigd. En onlangs kreeg ik een boekwerk vol tekeningen, knipsels en lieve briefjes die ik voor oma had gemaakt. Een van de belangrijke levensles van oma is wel: “koester herinneringen” Misschien heb ik daarom wel mijn bewaardrang van herinneringen en wil ik alles vastleggen. En ook mijn schrijflust zit in ons DNA. Oma heeft inmiddels diverse boeken geschreven waaronder; “Zelfs de vogels vlogen niet meer”  link

levenslessen van oma

8. Geef met een warme hand en niet met een koude

Mijn oma is gul en vergeet geen enkele verjaardag. Haar eigen kinderen, kleinkinderen en ook achter- kleinkinderen krijgen op hun verjaardag een envelopje. Ze slaat niemand over en is bij iedereen even gul. Ook bij de geboorte van een kindje is oma de gulle gever van een kinderwagen en verwent ze elke ouder in spé als geen ander. Oma maakt liever iedereen blij in het hier en nu. “Vanuit het graf kun je niks meer”  “Dan heb ik er toch ook geen lol aan” zegt ze treffend. En gelijk heeft ze! Wel had ik haar, met de kennis van nu, graag meegegeven om haar nalatenschap transparanter op papier te zetten. Oma zal zich daar dan ook zeker van bewust zijn als ze naar beneden kijkt.

dag oma

9. Handgeschreven kaartjes

Bij de verjaardag envelopjes zit altijd een persoonlijke noot. In de huidige digitale wereld gaat alles snel. Voor oma soms iets te snel. Al heeft ze wel een Facebook pagina en email adres. Het kaartje met handschrift is persoonlijk en bijzonder. Oma heeft gelijk! Met een kaartje geef je extra aandacht en komt de boodschap beter over. Een fysiek kaartje ontvangen is zo leuk. Ik ga hier ook echt voor zitten, al zou het vaker kunnen.

oma Hillechien niessien Schoenmaker Westerbaan

10. Tel je zegeningen

4 kinderen, negen kleinkinderen en inmiddels tien achterkleinkinderen. Af en toe zie ik mijn oma op een verjaardag om haar heen kijken. Ze is trots en gelukkig. Dan denkt ze aan haar broer die onlangs eenzaam is overleden en zijn eigen kleinkinderen niet zag. Verdrietig en dat realiseert ze zich maar al te goed. Haar familie is haar alles en omgekeerd is oma onze grote trots.

Tot slot

Grootouders zijn bijzondere wezens. Ze houden van ons om wie we zijn en hebben geen verwachtingen om wat me moeten worden. De levenslessen die ze ons meegeven is ergens op gebaseerd, namelijk “levenservaring”. De eigenwijsheid die ik van oma heb geërfd zegt genoeg, maar ik weet zeker dat ik later ook levenslessen zal doorgeven. Mijn omgeving ontkomt er u al niet aan. Maar ach je hebt mensen en potloden en ik zeg niks en kijk er heel wijs bij ;-D

Heb je ook typische eigenaardigheden, levenslessen of wijsheden van je oma meegekregen? Ik hoor het heel graag, superleuk!

oma

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief