Delen vinden we super lief

Het woord whisky komt eigenlijk voor van een oud-caelic woord. Dat woord is ‘usquebaugh‘. In het Iers zegt men ‘uisce beatha‘ en in het Schots ‘uisge beatha’. Heel eenvoudig betekent dit woord ‘water des levens’. Doordat whisky werd beschouwd als een geneesmiddel i.p.v een drankmiddel in de jaren 20, kon dit legaal in de Verenigde Staten worden ingevoerd. In die tijd was dit heel belangrijk, denk maar aan de drooglegging van toen. En plots van de ene dag op de andere werd het woord ‘usquebaugh‘ veranderd in “Whisky”. De Whisky was geboren. Wie weet bestond er toen ook al een soort van babyborrel om deze heugelijke geboorte te vieren.

Is het nu whisky of whiskey?

Om te achterhalen wat nu eigenlijk het verschil is, gaan we weer terug in de tijd. In 1870 was er een probleem met de Schotse whisky doordat de wijze van destillatie de kwaliteit sterk verminderde. Het was ‘kort door de bocht‘ echte ‘bocht’! De Ieren wilden de consument informeren dat ze betere Whiskey maakten en gingen vernuftig aan de slag.

James bond drinkt zijn Martini en Lucifer zijn glas Wiskey in stijl

Ze voegden een ‘e’ toe om er onderscheid in aan te brengen. De export was vaak voor Amerika bedoeld. De extra ‘e’ wierp vruchten af en het grote succes in Amerika was begonnen. Jaren later maakten ze ook in Schotland betere whisky. Zelfs tot op heden zijn schotse whisky’s zeer bekend dat in onderstaande boek prachtig is terug te zien.

In Ierland en Amerika gebruikt men de Whiskey met een ‘e’. In Schotland, Japan en Canada is het dus andersom en is het Whisky dus zonder de e’. Sindsdien is het een ware concurrentie strijd, maar weten we door de naam precies te herkomst te achterhalen.

Schotse malt Wiskey

Voor de echte whiskyliefhebber met een hart voor Schotland is bovenstaand Wisky boek een aanrader. In dit boek vind je een overzicht van meer dan veertig maltdistilleerderijen van de Noordelijke Highlands en Speyside tot Islay/Jura en de Lowlands. Je leert alles over hun geschiedenis, de locatie en hun bekendste whisky’s. Daarnaast bevat dit boek een opsomming van de kleinere of minder bekende distilleerderijen, zodat er een heel volledig beeld gegeven wordt van het whiskyaanbod van Schotland. Tot slot ontdek je welke historische gebeurtenissen dit prachtige land hebben gevormd en het tot het epicentrum van de whiskyproductie in de wereld hebben gemaakt. en mocht je zwichten en een fijne fles willen kopen, check dan deze website die ik getipt kreeg van een lezer!

Wisky ,wiskey, verschil
Ingvar Ronde | Nederlands Hardcover | 9789044755435 | 224 pagina’s

Tot slot

Dus als je nu een fles ergens ziet staan met het etiket whisky of whiskey op, dan weet je precies welke fles uit Ierland afkomstig is. Wat ook interessant is als je een liefhebber bent van whisky is om eens naar een whiskyveiling te gaan. Daar kom je exclusieve en zeer aparte smaken tegen en kan je exclusieve merken nuttigen. Het kopen van een whisky op een online whiskyveiling is een leuke manier zijn om iets bijzonders aan te schaffen tegen een redelijke prijs. Ik duik nu nog even het mooie boek in, Salud!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief