Delen vinden we super lief

Al voordat het lampje van de benzine tank begint te knipperen, is manlief naarstig op zoek naar een tankstation. Een lege tank overkomt hem nooit, in tegenstelling tot mijzelf! Zodra het lampje brandt, weet ik dat ik nog wel zo’n 30 kilometer kan doorrijden. Maar of dat wel zo verstandig is, ben ik gaan uitzoeken…

Hoe ver kun je nog doorrijden met een lege tank?

Als dochter van een autodealer ben ik wel bekend op het gebied van auto’s en onderhoud. Raad en daad op het gebied van auto’s werd me door mijn vader met de paplepel ingegoten. En al op jonge leeftijd kon ik autorijden in het weiland bij oma, of kreeg slipcursussen op het ijs. Iedere zaterdag bracht ik als jong meisje door met de garage monteurs in de garage, het liefst met blauwe overal. Op het gebied van tanken kreeg ik mee dat je wel even kon doorrijden.

Reserve opslag

tijd voor jezelf

Mijn vader vertelde me dan ook dat de meeste benzinetanks van auto’s altijd 2 tot 6 liter benzine ‘achter de hand’ houden als reserveopslag. De nieuwe generatie auto’s hebben zelfs een dashboard waarop je precies kunt zien hoever je nog kunt doorrijden. Hiermee zorgen automerken er voor dat je het dichtstbijzijnde benzinestation met gemak haalt.

Maar let op; in Duitsland en Frankrijk moet je er dan echt geen eentje missen! Er zijn momenten geweest dat ik met geknepen billen achter het stuur heb gezeten. Vooral omdat je géén idee hebt hoe ver je nog door kan rijden met je auto. Elke kilometer verder rijden, maakte me onzekerder. In Nederland waag ik het er nog wel eens op…

Is het gevaarlijk om door te rijden met een lege tank?

Gevaarlijk is het niet om door te rijden met een lege tank. Tenzij je strand op een uiterst onhandige snelweg. Toch kun je er beter geen gewoonte van maken, je pleegt namelijk roofbouw op je auto en de brandstofpomp slijt eerder. Stiekem maak ik er wel een sport van en rijd ik altijd (te)lang door. maar ik wil niet te boek staat als ‘brandstofvrek‘ en boze automobilisten op mijn geweten hebben. Want laten we wel wezen; als je strand, ben je wel anderen tot last!

Brandstofvrek

Nintendo: Labo mixpakket lege tank

Na het lezen van veel artikelen op de BOVAG website, autobladen en op advies van mijn vader, kan ik er beter mee stoppen en sneller gaan tanken. Onder in de tank zit er namelijk, net als in wijn, bezinksel, vuil en vocht. Deze resten uit de brandstof hopen zich op onder in je lege tank en worden je motor ingezogen door de brandstofpomp. De brandstoffilter wil je hier niet mee in aanraking laten komen en vervuilen.

Reparatiekosten

Dit zorgt namelijk voor heel veel schade als je te lang wacht met tanken. Een andere reden is dat het rijden op een bijna lege tank je brandstofpomp kan beschadigen. De benzine in je tank werkt namelijk als een koeling voor de brandstofpomp. Als de benzine bijna op is en je doorrijdt met een lege tank, zal de brandstofpomp lucht aanzuigen dat zorgt voor oververhitting en beschadiging. Een reparatie komt snel neer op een slordige 1000€. En dan heb ik het nog niet eens over de last die je anderen bezorgt. En het is ook nog eens gewoon levensgevaarlijk voor jou en de hulpverleners om langs het voorbijrazende verkeer stil te staan op de vluchtstrook. Zeker als je dat had kunnen voorkomen

Gestrand met lege tank

Helaas kan ik uit ervaring spreken en ben ik in een ver verleden gestrand met een lege tank. Je hebt het gelijk door aangezien de motor gaat haperen en er mee stopt. Je kunt dan de auto het beste uit laten rollen richting de berm of de vluchtstrook. Als je op een gevaarlijk plek staat, bel dan 1-1-2, ze kunnen de rode kruis boven de snelweg aanzetten. Voorheen werd het beboet met een 230€. Het gerechtshof heeft echter in 2018 bepaald dat het gezien wordt als noodgeval, maar eerlijk gezegd is het echt nalatig/

Veiligheidsmaatregelen

Het gele hesje kun je tevoorschijn halen en vergeet de veiligheidsdriehoek niet te plaatsen. Ga zelf in de berm staan en blijf nooit in de auto! Dit is te gevaarlijk. Als er een tankstation in de buurt is, kun je een jerrycan halen. Dit heeft mijn zus destijds voor me gedaan, die achter me reed. Ook kun je de ANWB bellen met schaamrood op je kaken, want het blijft uiteindelijk spreekwoordelijk ‘oliedom’. Ik stond destijds veilig, maar je zorgt voor veel oponthoud voor het overige verkeer. En voor het wegslepen moet dikwijls een rijstrook worden afgesloten.

regenlaarsjes sourcy positief lege tank

Tanken is dan een opluchting

Voor mij dus een wijze les dat ik sneller moet gaan tanken en niet moet wachten tot het lampje gaat branden. Maar ik ben niet de perfecte mama, vanmorgen was ik weer nipt op tijd bij de tankstation. Het komt gewoon niet altijd even goed uit, toegegeven. Met drie kinderen in de auto tank ik liever niet en na een hectische ochtendritueel stap ik vaak te laat in de auto richting mijn werk.

Verkeerd tanken

En als je dan net op tijd bij de benzinepomp staat, moet je wel opletten. Wist je namelijk dat zo’n 15.000 Nederlanders per jaar verkeerd tanken? Dat wil je niet laten gebeuren! Bel dan gelijk de pechhulp zodat ze je tank kunnen leegpompen! Start de motor nooit, dan is het namelijk nog niet in de motor gelopen en is de schade hopelijk beperkt gebleven!

Handig zo’n vader die me deze kennis heeft bijgebracht. Dus als je door een lege tank elke risico op motorschade wilt voorkomen, is het verstandig om bij te tanken als de tank nog voor een kwart vol zit. Voor nu rijden we nog benzine, al zullen velen overtappen op electrisch rijden dat weer zijn eigen uitdagingen met zich mee brengt en er laadpassen en laadpalen bij komen kijken..

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief