Delen vinden we super lief

geldzaken, bespaartips, financiele basis, geld, armoede
Krijg grip op je financien en zorg dat je financieel niet an een zijden draaitje hangt.

Afgelopen maanden heb ik bewustere geldkeuzes weten te maken, ben ik gaan besparen op diverse uitgaven en ben ik gaan inzien wat er in én uitgaat. Het zijn duurdere maanden, de inflatie is voelbaar en de energierekeningen schieten de pan uit. Met onderstaande bespaartips voor dummy’s hoop ik je een handje te helpen om je eigen kosten in kaart te brengen.

Geldzorgen heeft een grote impact op je welzijn en levensgeluk dat je niemand gunt. Ik hoop dan ook dat jij je hoofd boven water weet te houden in deze dure tijden zonder zeer minimalistisch te hoeven leven.

“meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken”

Budgetteren kun je leren – tijd voor actie

Als je echt wil gaan besparen helpen de volgende stappen:

1. We beginnen met het maken van een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Door de geldstromen bij te houden, inzichtingen te krijgen in je spaargeld, beleggingen, of schulden krijg je een goed beeld van het huishoudboekje. Vergeet de jaarlijkse kosten en per kwartaal niet in je overzicht mee te nemen.

2. We kunnen vervolgens gelijk zien waar we eventueel op kunnen besparen. Onderstaande lijst vol bespaartips komen allemaal uit eigen keuken.

3. Het maken van keuzes is een lastige stap, maar geen resultaat zonder acties. Zonder een lot in de loterij maak je immers nooit kans op een miljoen en is het lichtpuntje van de week, een abonnement op de Donald Duck, wel echt noodzakelijk. Zijn ze allemaal echt nodig? Zeg op als het antwoord ‘nee’ is.  Bedenk dan ook goed wat leuk is om aan te houden en wat een noodzakelijk kwaad is.

4. Vervolgens kun je een eigen bespaarplan opstellen en zie je in de laatste fase gelijk hoeveel je hiermee bespaart. En maak het besparen leuk en maak er een spelletje van. Besparen is dan het geen lijdensweg, maar juist een bevrijding!

“Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester’

kerst, besparen, uitjes
Bespaar op uitjes door lokale initiateven in de gaten te houden. Er wordt in veel gemeenten vaak veel gratis (knutsel)activiteiten georganiseerd

1. Geldstromen bijhouden

oud en vreemd geld, lions, we serve, goede doelen actie, oud en vreemd geld actie, LCIF, wilde ganzen, blind, operaties, Lionsclub international

Zelf ben ik de eerste die toegeeft niet exact te weten wat er maandelijks uit gaat qua boodschappen en kleine aankopen. Tussendoortjes, spontane etentjes, uitjes, een drankje op het terras, of (online) shop episodes. Met een pinpas ben ik vaak het overzicht kwijt en kan aan het einde van de maand klem komen te zitten.

Het bijhouden van uitgaven is dan ook de eerste stap om inzicht te krijgen in de uitgaven versus de inkomsten. Schrijf alles op een groot vel papier en houd je bankrekening erbij die je vaak al aardig op weg helpt. Je hebt past grip op de financieren als je zicht op de situatie hebt. Ook is het belangrijk om alle rekeningen erbij te pakken, ook de ongeopende enveloppen. Een kasboek, of schrift kan ook helpen

“Als je jong bent denk je dat geld gelukkig maakt, als je oud wordt weet je dat zeker”

2. De ultieme bespaartips

2.1. Besparen op boodschappen

Iedere week doe ik op een vast tijdstip boodschappen. Als je wilt besparen zijn er alternatieve manieren om winst te pakken. Ik heb ze voor je opgesomd wat voor ons goed werkt.

Verspil zo min mogelijk voedsel en investeer in goede afsluitbare opbergbakjes.

Too good to go is een ideale app om te donwlaoden. Veel winkels gooien liever geen voedsel weg en beiden het tegen een zeer scherp tarief aan!

De grootste fout is om boodschappen te doen voordat je gaat eten. Op een lege maag koop je veel onzin artikelen, neem dat maar van mij aan….

Voorkom bestellen. Zorg dan ook dat je altijd kliekjes in huis hebt, of een eenvoudig, kant en klaar, eenpansgerecht voor de avonden dat je geen zin hebt in koken.

Met een weekplanning bescherm je jezelf van impulsaankopen. Stel een weekmenu op voor een week en maak een boodschappenlijstje. Houd daarbij rekening met de seizoenen, deze producten zijn veel voordeliger. Voorkom vooral om voor de last minute deal te vallen. Het lijkt een goede aanbieding, maar vaak verpietert het in je koelkast omdat je geen planning hebt en die maaltijden snel niet meer goed zijn:Guilty as charged

Als je met kinderen boodschappen gaat doen moet je een goede ruggengraat hebben .Ze vinden namelijk alles lekker en een goed idee. Ze hebben een neus voor dure toetjes en items vol suiker. Tegenwoordig laat ik ze helpen met het zoeken van rijst, aardappelen, pasta en tomatensaus. Met een missie is hun aandacht ergens op gericht en niet op de snoepafdeling.

supermarkt , vrede en harmonie huishoudelijke taken
“Ik verdien veel geld, helaas krijg ik het niet”

Ik bekijk de folders online (reclamefolderonline.nl) en vergelijk winkels. De 1+1 acties, hamsterweken en speciale deals bepalen vaak mijn weekmenu, of de week erna.

Koop niet te veel (verse) aanbiedingen. Je denkt een goede deal te hebben, maar vaak blijft het op de plank liggen en wordt het niet gebruikt. Waar ik een uitzondering voor maak bij zeer scherpe aanbiedingen zijn houdbare producten als (koffie)bonen, wasmiddel, en verzorgingsproducten als tandpasta en shampoo.

De goedkopere huismerken zijn vaak net zo goed en soms zelfs beter. Bedenk dat A-merken duurder zijn door de reclame. Zelf heb ik mijn persoonlijke favorieten A-merken die ik groot inkoop tijdens voordeel weken.

Mijn favoriete wekelijkse bezigheid is de weekmarkt op zaterdag in Apeldoorn. Als je goed gaat struinen kunnen de prijzen veel schelen, Met name als je op het einde van de dag komt als ze gaan afbouwen.. Veel marktkooplieden gaan liever zonder waar naar huis en hebben stuntprijzen.

Meten is weten, oftewel vergelijk de prijzen met verschillende aanbieders. De prijs per kilo, of liter kan sterk verschillen. Vooral bij kaas is me dat opgevallen. Er zijn vergelijkings- of aanbiedingssites die hierbij helpen.

2.2 Koop bewust

Overdaad schaadt en die uitspraak omarm ik. Onderstaande tips helpen mij om te consuminderen en bewuster mijn geld uit te geven.

 • We hebben altijd een bidon bij ons en snoepjes in de auto zodat we bij het tanken niet zwichten om onderweg een zak snoep te kopen, of dure flesjes drinken. Ongemerkt geef je hier heel veel geld aan uit. Hetzelfde geldt tijdens uitjes. Voor ieder kindej maak ik voroaf ee nzakje lekkers zodat ik ter plaatse niet alles nieuw hoef te kopen. We lunchen en snacken heus buiten de deur, maar om 2 snoepmomenten te tackelen scheelt veel met drie snack grage kinderen
 • Tijdens het online shoppen like ik de items die me bevallen en bestel het een dag later. Dit bespaart veel aangezien het vaak impulsaankoop zijn en je een dag later heel anders tegen de gekochte items aan kunt kijken.
 • Het is ook zeker niet het geval dat ik mezelf niets meer gun. Maar dure aankopen moet ik het wel echt eerst verdienen of er iets voor laten. Dit helpt me de keuze snel te maken.
 • Bekijk je huidige abonnementen. Heb je nog een contract bij de ANWB en ook een  pechhulpabonnement via je leasecontract, zeg de eerste dan op. Of misschien heb je al een tijdje geen auto meer! En is de Libelle echt een noodzaak (in de Bieb kun je deze ook lezen) en ga je echt naar de sportschool, of ben je hun sponsor. bekijk wat je een must-have vind en wat een nice -to have is.
 • Hetzelfde geldt voor de verzekeringen! Is alles nog nodig en ben je wel gedekt voor dat wat cruciaal is? Zo hadden wij een dure doorlopende reisverzekering lopen dat niet meer van toepassing was.
 • Je kent vast de uitdrukking ‘lenen kost geld’  De rente voor rood staan, of een schuld via je creditkaart kan maar leifst oplopen tot 12%.
 • Bewaar de bonnetjes van alles dat je hebt gekocht. Ruilen kan vaak binnen 14 dagen en ‘niet gebruiken, te klein, of toch niet nuttig’ is duurder
 • Onze koelkast en vriezer zijn energieslurpers en al ouder dan 15 jaar. We overwegen dan ook om te keizen voor een  nieuw en energiezuinig model. De aanschafkosten verdien je op termijn zeker terug door de besparing op de energiekosten.
 • De deel-bibliotheek vond ik zo vernuftig! Geen dure aankopen qua grasmachine, kettingzaag, auto, of boeken. Er zijn veel applicaties die dit aanbieden. Decashare is ook zo’n voorbeeld.
 • Abbonneer je op Facebook groepen die ruilen en weggeven. Vaak zitten er pareltjes tussen! Ook zie je vaak kledingruil oproepen tussen.
 • Bij mijn favoriete winkels ben ik geabonneerd op de nieuwsbrief. Hierdoor ben ik altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen en sales acties. Ik schroom er ook niet voor om in de zomer winterkleding te kopen en omgekeerd. In januari shop ik vaak nog mooie items voor de kerst en na de zomer sla ik weer in voor het zomerseizoen.
 • Voor de (markt) boodschappen geef ik mezelf een budget en pin ik old-school. Ideaal om niet te veel uit te geven aangezien je jezelf armer ziet worden bij iedere uitgave.
 • Tweedehands winkeltjes zullen je echt verbazen. De mooiste items zijn te koop voor een fractie van de prijs, in veelal nog zeer goede staat. Marktplaats is uiteraard ook mijn favoriet voor leuke deals!
 • Met de wetenschap dat veel kindjes hun verjaardag niet kunnen vieren, koop ik cadeautjes van te voren als er een mooie aanbieding is zodat ik net even iets meer kan geven binnen een budget. Mocht dat nij jullir het geval zijn aarzel nirt om Stichting Jarige jop, Stichting babyspullen of bijvoorbeeld Sint voor ieder kind te benaderen, ze helpen je graag verder.
 • Ook om te besparen bij uitjes heb ik bepaalde tips en tricks in dit blog beschreven. Ik verzamele ook aardig wat zegels en coupons, je weet maar nooit wanneer het van pas komt!
 • Sluit Televisies, koffiezetapparaten, computers en met name opladers af zodat ze in hun stand by modus geen onnodige elektra opslurpen…
uitjes, besparen, bespaartips
Vna geld dat we niet hebben, kopen we dingen die we neit nodig hebben om indruk te maken om mensen diewe neit mgoen

2.3 Besparen op energie

Ook op de energiekosten kun je besparen door bewuster met water en elektriciteit om te gaan. Voor in de tuin hebben we een regenton gekocht, we douchen minder lang, hebben in zonnepanelen geïnvesteerd en ook de gordijnen worden vervangen. Het vergelijken van leveranciers loont enorm, maar helaas ontkomen we niet aan de hoge gas en elektra tarieven. Loopt je energiecontract af en gaat deze na de einddatum over in een variabel contract, stap dan niet gleijk over, maar vergelijk, check en maak geen overhaste beslisisngen. Verduurzamen kan dus ook zeker lonen! Investeer in HR++ dubbel glas, plaats radiator folie en isoleer je vloer als dat lukt.

Daarnaast hebben we warme dekentjes op de bank liggen en trekken we extra warme kleren aan. Ook zijn de pyjama’s van fleece en badstof dat warmer is dan katoen. Ook zijn energiedisplay aan te raden. Door deze te in huis te halen, krijg je meer zicht op je gebruiken behaal je jaarlijks al snel een enrome besparing voor elektriciteit en gas.

En vergelijk ook zeker gelijk je internet, mobiele en tv-abonnement met actuele aanbiedingen. Je mag na vaak na een jaar overstappen, vaak kun je in de eerste maanden met korting gebruik maken van je nieuwe abonnement

de hermitage, interieur, interieurstyling, interieur persoonlijker maken, persoonlijk interieur

3. Keuzes maken

Bovenstaande bespaartips kunnen nog al overweldigend zijn als je net begint in te zien waar je op kunt besparen. Zorg dat je niet bezwijkt onder groepsdruk en weet waar je het voor doet. Kijk dan ook niet naar waar anderen hun geld aan uit geven. Dure vakanties en restaurants kun je ook heel anders en leuk invullen op jouw, budgetvriendelijke manier! Maak keuzes die voor jou haalbaar zijn zodat je een goed en realistisch plan maakt en ook echt nog kunt genieten!

Voor heel veel mensen is bezuinigen een bittere noodzaak en zitten als aan hun maximale van bezuinigen. Geldzorgen geven ongekend veel stress en ik hoop dan ook dat je het niet je hele leven laat bepalen. Het zorgt vaak voro een neerwaartste sriaal waar je lastig uit komt. Schroom dan ook nooit om hulp in te roepen van vrienden, bekenden, de lokale Lions club, of instanties die je heel graag bijstaan. Je bent niet alleen!

Financiële rust is heel veel waard en biedt ruimte in je hoofd. Veel succes!

besparen, bespaartips, eetkamerbanken, eetkamerbanken, bank, keukentafel, robuuste tafel, eetkamerstoelen
In ons vakantiehuisje wordt de kachel ook neit gestookt, we hebben er nu ee nelectrische kachel geplaatst

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief