Delen vinden we super lief

Lucas en Yvette mijn twee kleine leeuwtjes zijn bijna jarig. In augustus wordt weer alles uit de kast getrokken om hun verjaardag onvergetelijk te maken. Afgelopen jaar was het thema voor Yvette “Mini mouse”. Dit jaar is de wens een prinsessenfeest aangezien ze helemaal into Sneeuwwitje is. Aan mij de schone taak om het thema door te voeren in de uitnodiging, ballonnen, outfits, versieringen. Yep, deze mama gaat tot de max. Met de het piraten-verjaardag feest van Olivier nog vers in geheugen. Een week later in augustus is het Lucas zijn 1e verjaardag. Qua verjaardag thema ga ik nog even brainen. Of toch de verjaardagen samenvoegen? Ach… komt goed. Niets is er leuker dan een glimlach op het gezicht van je kindje. Dat wil toch elke mama…. al kan niet elke mama dat realiseren… ik schrik er zelf elke keer weer van en mijn hart huilt…

Reality check
Ik lees over Stichting Jarige Job en mijn hart breekt. Ik word even van mijn droomwolk gedonderd en het raakt mij. Er zijn kinderen die zich ziek melden op hun verjaardag omdat ze op school horen te trakteren, maar het gewoonweg niet kunnen betalen. Op hun mooiste dag van het jaar krijgen zij geen cadeau, hangen er geen vrolijke ballonnen en kunnen zij niet trakteren op school. Dat ze zich dan uit schaamte ziek melden doet pijn. Dat is onacceptabel en heel verdrietig. Kindjes horen uit te kijken naar hun verjaardag en horen verwend te worden. Geen enkele verjaardag mag overgeslagen worden uit armoede of schaamte. Dat is kinderleed. Als ik terugdenk aan mijn jeugdjaren was het altijd mijn verjaardag waar je met blijdschap en weemoed aan terugdenkt. Zoveel fijne herinneringen. Mijn stoel die versiert werd, de ballonnen, slingers, cadeautjes…

Geheim houden
In Nederland leven meer dan 400.000 kinderen in armoede. Die kinderen kan Jarige Job helaas niet allemaal helpen. Armoede is er in veel gradaties. Hun doel is om juist de kinderen te helpen die dit het aller, aller-hardst nodig hebben. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het gaat om een groep van 61.000 kinderen die in Nederland sociaal worden uitgesloten omdat ze opgroeien in armoede. Sportlessen zijn onbetaalbaar, muziekles is veel te duur, een uitje naar het zwembad onmogelijk en schooluitjes zijn uitgesloten. Het vieren van hun verjaardag wordt overgeslagen omdat alles bij elkaar te veel in de papieren gaat lopen; taart, cadeautjes, traktaties….

Het is een wereld waar ik niet mee bekend ben. Ik zie geen directe, schrijnende armoede om mij heen. Des te verdrietiger het is dat kinderen het verborgen weten te houden. Het gevoel dat dit opwekt bij kinderen is vreselijk. Kinderen zullen zich minder waard voelen, het versterkt de ervaren mate van uitsluiting en zullen hierdoor nog meer in een isolement raken. Een verjaardag vieren is heel zichtbaar voor de buitenwereld. En we weten allemaal dat kinderen heel hard kunnen zijn. Ik word verdrietig bij die gedachte, want bij ons is het juist het compleet tegenovergestelde.

Tikkeltje minder
verjaardagBij ons en voor vele kinderen is een verjaardag met cadeaus, een uitgebreid thema, visite & een fantastische traktatie op school vanzelfsprekend en elk jaar een groot feest. No worries, ik ben niet zo’n show-off mama, maar doe wel echt even extra mijn best met wat knutselwerk. Mijn kinderen tellen de dagen af en zijn zenuwachtig over de cadeautjes die ze zullen krijgen. Hun koppies als ze het meenemen naar school zijn onbeschrijfelijk. Trots en blij lopen ze met de schaal rond.

Qua cadeaus weten we als ouder soms wel te overdrijven. Ik schaam me er soms voor om hoeveel cadeautjes ze krijgen. Ik maak ook bewust een verlang lijstje en geef bij iedereen aan dat ze niet over the top moeten gaan. Het kan echt een tikkeltje minder. Vooral met de wetenschap dat sommige kinderen gewoonweg niets krijgen wat hun hartje begeert. Ik kan mij zelfs nog mijn allereerste ‘My little Pony’ herinneren. Blij dat ik ermee was, dat geluksgevoel kan ik zelfs nu nog terughalen.. Deze herinnering gun ik andere kinderen zozeer.

Verjaardagsbox
Jarige Job helpt kinderen die in onzichtbare armoede leven en hun verjaardag niet kunnen vieren. En het is niet alleen het kindje, ook de hele familie kan de belangrijkste dag van het jaar wél mogelijk te maken. Jarige Job geeft geen geld maar een verjaardagsbox t.w.v € 35,-, met alles erop en eraan. Denk hierbij aan:

 • Slingers
 • Ballonnen
 • Taartmix
 • Traktaties om in de klas uit te delen (voor circa 32 kids)
 • Wat lekkers voor thuis & niet te vergeten
 • Meerdere cadeautjes, o.a een groot cadeau voor de ouders (lego, disney pop, etc), kleine cadeautjes voor broertjes/zusjes. En altijd een boek.

verjaardag cadeautjesDistributie
Ruim voor de verjaardag van het kind krijgen de ouders de Jarige Job verjaardagsbox o.a via de voedselbank. De kinderen zelf hebben dus geen idee dat het gedoneerde spullen zijn. De spullen gaan in een anonieme bruine doos. Het zijn allemaal de mooiste en hipste spullen van de beste merken. Iedere verjaardagsbox is ook anders. De ouders kunnen dan zelf zorgen dat het huis versierd is, dat de taart gemaakt is, cadeautjes zijn ingepakt en de traktatie voor op school klaar staat. Een verjaardag wordt weer een echt gezinsfeest!

Tevens werkt Stichting Jarige Job samen met andere maatschappelijke organisaties en instellingen die zich richten op de allerarmsten in Nederland. Denk hierbij aan Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds, Nationaal Fonds Kinderhulp. Neem ook eens een kijkje bij www.kansenvoorallekinderen.nl.  Als intermediair doen zij de aanvraag voor het gezin en PostNL bezorgd het pakket dan thuis.

Waarom Jarige Job
Dat ruim 61.000 kinderen in Nederland sociaal worden uitgesloten omdat ze opgroeien in armoede stemt mij verdrietig. En niet alleen mij. Ook grondlegger Huib Lloyd vond dat dit niet de bedoeling kan zijn en kwam op het idee van Stichting Jarige Job. Hij werd geïnspireerd door de eerste verjaardag van zijn zoontje Maas Lloyd die werd overstelpt met cadeaus. n ook ter herinnering aan zijn broer Job Lloyd is Stichting Jarige Job in 2010 opgericht.

Keukentafel
Zeven jaar geleden is Jarige Job letterlijk vanaf de keukentafel begonnen met het vullen van een doos met spullen om een verjaardag te kunnen vieren. Het waren simpele dingen als de taart, slingers, ballonnen, de traktatie voor op school en wat cadeautjes natuurlijk. De eerste keer dat ze een gezin verblijden met dit pakket, voelden ze de waardering en noodzaak. Dan denk je: maar er zijn meer gezinnen. Het was meteen de bedoeling om het verder uit te breiden. En dat kwam in eerste instantie neer op alle kinderen in Rotterdam die bij de Voedselbank aangesloten zijn. Huib wilde er voor zorgen dat echt álle kinderen in Nederland hun verjaardag kunnen vieren. En ook om dit onderwerp op een positieve manier bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld op school. En zo geschiede…

Videoimpressie Jarige Job

Wat kunnen wij doen
Jarige Job kan alle hulp gebruiken en dit kan op veel leuke manieren. Je kunt in actie komen, direct doneren, of zelfs vrijwilliger verjaardag jarige jobworden, In het verleden heb ik me  via de Lionsclub, waar ik lid van ben voor Jarige Job ingezet en zou willen dat ik iets dichterbij zou wonen om ze meer te kunnen helpen met handjes. Ook fantastisch om te zien dat vele bedrijven groot en klein Jarige Job ondersteunen. Zonder al deze support zou het niet mogelijk zijn. Op de website stuitte ik op een aantal leuke ideeën hoe jij je kunt inzetten;

Ideeën voor je actie

 • Weet je niet wat je moet vragen voor je verjaardag, bruiloft of een ander feest? Vraag dan een donatie voor Jarige Job! Jarige Job heeft diverse promotiematerialen. Onlangs ontving ik zelfs een geboortekaartje met dit als cadeau-wens, bijzonder.
 • Koppel je sportieve prestatie aan Stichting Jarige Job en laat je sponsoren. Via www.geef.nl is dit makkelijk te organiseren en te communiceren
 • Organiseer een feest, benefietavond of borrel. Een feest voor een feest! Of koppel je jubileum aan dit mooie doel.
 • Direct doneren kan uiteraard ook via deze link Voor €35 doneer je al 1 verjaardag box
 • Meer leuke ideeën zijn te lezen op hun website: link

De video van PostNL 

Vlog Enzo Knol
De fameuze Enzo knol was ook bij Jarige Job op bezoek, voor alle Enzo fans hierbij zijn Jarige Job impressie

Wil je meer weten over dit mooie initiatief? Stichting Jarige Job is ook actief op social media en via verschillende kanalen te volgen : Twitter Facebook LinkedIn Youtube

Ik zou willen dat het niet nodig is, maar niets is minder waar. Het stemde mij enorm positief toen ik het artikel op nu.nl las dat er 40 miljoen euro extra beschikbaar is om armoede onder kinderen te bestrijden. Laten we hopen dat er steeds meer kinderen hun verjaardag mogen vieren, zoals het hoort.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief