Delen vinden we super lief

Bij ons thuis draait het dagelijks om creepers, Steve, teleporteren, creative en spannende verhalen van de game Minecraft! Als het niet op de IPad is, gaat de Nintendo Switch wel aan! Dit computerspel spreekt wereldwijd tot de verbeelding, dé droom van iedere game designer. Lang waren wij huiverig voor Minecraft, omdat de adviesleeftijd 9 jaar is. Toch zijn we gezwicht na lichtelijke dwang van de kinderen…. lees: ‘Mam, iedereen in mijn klas speelt het’! En eigenlijk zien we er ook de voordelen van in en organiseren we nu zelfs een Minecraft kinderfeestje. Het spel leert kinderen ruimtelijk inzicht, creativiteit en een goed gevoel voor architectuur, geometrie en wiskunde en is ook echt heel leuk!

Mijn 9 jarige mocht het thema van zijn verjaardag bepalen en zo geschiedde. Na twee jaar niet echt een groot kinderfeest gegeven te hebben, pakken we uit. In dit artikel geven we de ultieme 12 tips voor het organiseren van een Minecraft kinderfeestje en ook familie feestje. Er werden creatieve spelletjes bedacht, lieten een taart met foto bezorgen en er werden de leukste versieringen en uitnodigingen gemaakt… Lees je mee…

Minecraft voor dummy’s

Heb je net als mij geen idee niet wat Minecraft precies inhoudt? Geen zorgen, ik vroeg mijn kleine hulptroepen om support! Het is immers wel handig om de achtergrond te weten als je een Minecraft kinderfeestje organiseert.

Minecraft is een game uit 2009 en is vanaf dat moment razend populair. Het is één van de meest verkochte spellen wereldwijd en een erg populair computerspelletje onder kinderen waarbij er gebouwd wordt met blokken. Dit kan in de creative en survival modus. Het lijkt ook wel op een beetje op digitaal Lego spelen waarbij je werelden bouwt en ontdekt. Het spel heeft niet echt een doel, maar alles draait om reizen, avonturen beleven en rondtrekken door de verschillende werelden. Al vertelde mijn zoon recent dat hij de mobs wel graag verslaat. 

Het PlayStation-ecosysteem | Blijf verbonden met PS4 en PS5 (Belgien)
Op je verjaardagsfeestje zijn Steve, Ghast, Enderman en andere mods uiteraard van de partij! 

Tijdens het virtuele spel bouw je (je avator, oftewel digitale personage) huizen, kastelen, grotten en ook achtbanen, zwaarden en boten in verschillende werelden. In het spel worden alle spelers huizenbouwers waarbij er werelden worden geschapen. Kinderen worden grotverkenners, stadsplanners, globetrotters en hemelbestormers, ver voorbij de horizon. Het online spel kan worden gespeeld met meerdere spelers in teams of tegen elkaar, maar ook alleen. Mijn zoontje (8) belt ook vaak met zijn neefje Stef om samen op avontuur te gaan. In de creatieve modus gebruik je je onbeperkte voorraden en kun je werkelijk alles maken wat je maar kunt bedenken. De grenzen worden alleen bepaald door iemands eigen verbeelding en uithoudingsvermogen. ‘Kijk mam, ik heb een grot gebouwd met een gangenstelstel’….

TNT traktaties Tafelzeilonline

Kinderen laten hun creativiteit de vrije loop. Het spel is niet gewelddadig, al had mijn zoontje van 5 wel nachtmerries gehad van zijn huis dat afgebrand was. De leeftijd van 8 +/- 9 jaar is dan ook wel een goede richtlijn.

10 tips voor een Minecraft kinderfeestje

Door de populairiteit van dit spel, was het thema al snel bepaald. En om er voor te zorgen dat er een onvergetelijk Minecraft feestje wordt georganiseerd ging ik aan de slag de de volgende ultieme 15 tips

1. Minecraft uitnodigingen

1.1: Een echt Minecraft feest vraagt natuurlijk om stoere uitnodigingen. Zelf heb ik een kaartje ontworpen en per post verstuurd. Voor het familie feest heb ik een digitale versie gemaakt. Zo komt iedereen alvast in de feeststemming, en kunnen de oudjes vast inlezen wat Minecraft precies is…

1.2: Voor een spannendere Minecraft uitnodiging kun je een Minecraft surprisebox vouwen met groen karton van de Hema, of print onderste free printables uit. Dit is overigens ook leuk om als giveaway weg te geven, of als traktatie in de klas. Op Pinterest staat het vol met ‘free printables minecraft party“. Zorg wel voor een hoge resolutie afbeeldingen voor een scherp beeld. Je kunt het vullen met ‘diamonds‘, fras, of andere Minecraft tools.

1.3: Een leuke vonds vond ik de video uitnodiging die je online kunt maken: link Tegen een kleine betaling kun je het embargo vrij uploaden. je kunt er uiteraard ook zelf eentje maken met een smartphone.

1.4: En last but not least zijn er ook kant-en-klare Minecraft uitnodigingen verkrijgbaar om het jezelf wat makkelijker te maken. Of print onderstaande afbeelding uit, invullen en klaar ben je.

Minecraft Printable Invitation Card - Free Invitation Templates
Op Canva kun je de details invullen en uitprinten of digitaal versturen, appeltje eitje

2. Minecraft wereld versieringen

Minecraft versiering is online overal te vinden. Er zijn complete versies pakketten te bestellen al kun je zelf ook gaan knutselen. Hierbij enkele ideeën hoe wij het hebben aangepakt.

Maak een eigen Nether Portal, de poort tussen de Overworld en The Nether dimensies. Ook wel Minecraft terminologie dat ik me snel wist eigen te maken. Het is toch wel leuk om de gasten op een originele manier te ontvangen. Met een paarse deurgordijn ben je gelijk klaar. De benaming kun je zelf knutselen. De kamer kun je versieren met rood oranje feestversieringen, swirls of  slingers die bij het kinderfeestje passen, waardoor je trouw kunt blijven aan het block party thema. Naast deze slingers vind je er ook matching bordjes, servetten, bekertjes en feesthoedjes met bouwstenen? Met rode, groene en witte ballonnen en een zwarte merkstift kom je ook ver en maak je de Minecraft aankleding helemaal af.

Minecraft verjaardag, thema Minecraft, tips, Micecraft, het leukste kinderfeestje, themafeest Minecraft, Creepers, tips Minecraft feestje

3. Minecraft eten

Chips, snoepjes, blauwe bessen, meloen, popcorn, alle lekkernijen worden weer van stal gehaald. Het Minecraft-thema is hier goed door te voeren met onderstaande printables, uiteraard geheel in Minecraft thema. Het is overal te koop en zorgt voor een feestelijke tafel.

Snoep kun je natuurlijk ook aanpassen aan het Minecraft kinderfeestje thema waarbij de kaartjes op Pinterest als inspiratie dienen. Wortels, tomaten, popcorn, alles is terug te vinden in het spel. Bij de snoepwinkels zijn er ook volop snoepjes in (kleur)thema te vinden. En voor de juf hebben we een eigen chocolade reep omgesmolten vol groen-oranje snoepjes, dat een groot succes was. Qua drinken adviseer ik een ranja-bar, of limonadetap. Met een rits aan kleuren en een kan met water kunnen ze hun eigen magische drankje mixen.

Sticks zijn zoute stokjes, dirt kan met brownies, golden apple met snoepjes infoliepapier en red stone is met rode wijnballen in te zetten. Gold kan gerust popcorn zijn en cole, maltesers.. Laat je fantasie de vrije loop en de snacks worden geheel in Minecraft stijl.

4. Taart

Geen verjaardag zonder taart. We besteden dan ook iedere keer veel aandacht aan een persoonlijke, liefst gepersonaliseerde taart. Zelf bakken is mij te veel werk en wordt nog niet zo luchtig als de taarten van de Hema. Gemak dient de mens en met de online editor en matching afbeeldingen (zoek op hoge resolutie) heb je bij de Hema snel en eenvoudig een taart op maat gemaakt voor slechts 13,- Daar kan ik zelf echt niet voor gaan klungelen.

Minecraft verjaardag, thema Minecraft, tips, Micecraft, het leukste kinderfeestje, themafeest Minecraft, Creepers, tips Minecraft feestje

Van iedere feestelijke gelegenheid kun je met een persoonlijke taart een bijzondere gelegenheid maken. Met jouw foto, logo, sticker en tekst wordt het persoonlijk. Bij de grote slagroomtaarten wordt de chocolade decoratie zelfs los geleverd zodat je zelf jouw fototaart kunt versieren.

De HEMA fototaart is ideaal voor ons Minecraft kinderfeestje aangezien ik mezelf niet tig vierkantjes zag snijden uit fondant. En voor de kleine eter hebben we kleine tompouches besteld met een Minecraft afbeelding en Olivier zijn naam. Dit is toch te leuk en zo gepiept!

Minecraft verjaardag, thema Minecraft, tips, Micecraft, het leukste kinderfeestje, themafeest Minecraft, Creepers, tips Minecraft feestje

In de editor heb je overigens de mogelijkheid om één of meerdere foto’s toe te voegen. Hier kun je ook tekst, stickers en achtergronden toevoegen om je taart volledig te personaliseren. Als de taart helemaal af is, kun je het eenvoudig bestellen en kiezen in welke Hema winkel je het kan ophalen.

Minecraft verjaardag, thema Minecraft, tips, Micecraft, het leukste kinderfeestje, themafeest Minecraft, Creepers, tips Minecraft feestje

5. Minecraft traktatie

De traktatie in de klas is misschien nog wel het leukste. Hier wilde ik dit jaar extra aandacht aan besteden. Onderstaande traktaties zijn toch wel letterlijk en figuurlijk ’the bomb’. 3 kleine mentosrolletjes, drop wikkels, een printable van TNT uitprinten, plakbandje en voila. Voor de leerkrachten is een gepersonaliseerde tompouce een leuk idee.

TNT (trinitrotolueen) is een van de beschikbare blokken in Minecraft. Is het eenmaal geactiveerd dan explodeert het en creëert een destructieve kracht waarmee gebouwen of andere structuren kunnen worden vernietigd.

6. Activiteiten 

Pas al je spelletjes een beetje aan voor het Minecraft kinderfeestje en je hebt al snel activiteiten in het thema. Zo wordt een standaard speurtocht een Minecraft speurtocht, of maak een Minecraft parcours in de tuin met opdrachten die ze in de onderwereld laten stappen. Een Minecraft pinata is ook wel te gek met een vulling van tools en Minecraft zwaarden. Je kunt ook leuke buitenspellen kopen er een Minecraft tintje aan geven. Zo deden we het ook bij ons ridderfeestje dat een groot succes werd.

7. Knutselen 

Het is leuk om op je feest de spelletjes aan te passen aan het thema. In de survival mode kun je in het spel boeren, mijnen, knutselen en spannende avonturen beleven. En dat kan uiteraard ook in de echt wereld door ze eerst lekker te laten knutselen. Zorg wel dat je alles al klaar hebt liggen, want de kleine stuiterballen zullen niet veel geduld hebben.

Maak bijvoorbeeld eigen vliegmachines waarmee er werelden kunnen worden omzeilt en andere Minecraft-landen en planeten ontdekt kunnen worden. Of ga kubusblokken vouwen voor een eigen blokkenwereld. Minecraft poppetjes zijn vrij gemakkelijk te maken met vierkante dozen. Het is wel wat meer werk dan een paar Minecraft ballonnen opblazen, maar dan heb je wel extra toffe aankleding. En je meot uiteraard wel even een aantal vierkante dozen opsparen.

Ook kun je kippen, konijnen, koeien en paarden maken met papier, lijm en tools, waarbij de griezelige zombies misschien nog wel het leukste zijn.

8. Minecraft cadeautjes

mincecraft, spelletje, game, ravensburger

Het Ravensburger Minecraft spel is uiteraard een leuk, passend cadeau. Wij gaven samen met de opa’s en oma’s Minecraft Lego, een fijn boek (laten we bouwen) en een dekbed overtrek. Bij diverse winkels kun je sokken, pyama’s en T-shirts kopen om het feestvarken in stijl te kleden. En uiteraard het feest zelf met een gepersonaliseerde Hema taart, feestversiering en veel visite, dat maakte het Minecraft kinderfeestje compleet.

9. Minecraft outfit

We gaven een Creeper T-shirt,sokken en hoodie cadeau, maar je kunt ook eenvoudig een groen shirt kopen en met tape of stiften inkleuren als Creeper. Het kinderfeestje vierden we de kinderen in Bouncevalley een airpark waar we iedereen een Minecraft rubberen armbandje gaven. Thuis hadden we ook een parcours uit kunnen stippelen met leuke opdrachten, maar het elders vieren leek me deze keer verstandiger met 7 stuiterende kindjes.

10. Bedankje Minecraft kinderfeestje

Vaak krijgen de kinderen op een kinderfeestje een cadeautje mee als ze huiswaarts gaan. Aangezien we aardig hebben uitgepakt, vond ik dat niet gelijk nodig. Een persoonlijk kaartje vonden we wel heel erg leuk om te maken met ee ntraktatie als dat we voor de klas gemaakt hadden, een TNT mentos pakketje.

11. Muziek

Op Spotify zijn er Minecraft speellijsten. Wees gewaarschuwd; het zijn hyperactieve nummers waar de kinderen van gaan stuiteren. Mijn zoontje geniet er van en zet het zelfs op als hij met Lego aan het bouwen is. Laten we het er maar op houden dat smaken verschillen. En voor een Minecraft kinderfeestje mag het voor 1 keertje goed.

12. Photobooth props

Als er geen foto’s zijn gemaakt, is er uiteraard geen goed Minecraft kinderfeestje geweest ;-D Met de gratis app Inshot kun je foto’s en beelden achter elkaar plakken en er een leuke compilatie van maken. De speurtocht, het uitblazen van de kaarsjes op de toffe HEMA taart, de cadeautjes en wellicht kun je Creeps props maken voor een fotoshoot.

Tot slot

Kinderen reageren altijd anders dan je denkt en razen de activiteiten er doorheen. Go with the flow en laat hen het tempo bepalen is nog een extra advies. Op een gegeven moment gaan ze spelen en kun je het laten voor wat het is. Ouders en gasten kennen ons inmiddels ook goed en weten dat ze altijd met een volle buik huiswaarts gaan en dat de boel ongekend versierd is. Over de top wellicht, maar acht ze zijn zo kort jong. Voor je het weet zijn ze ouder en vieren ze het in de kroeg. En als het Minecraft kinderfeestje, of familiefeest er op zit, mag je achgterover leunen met de beentjes omhoog! Chapeau You did it!

Minecraft verjaardag, thema Minecraft, tips, Micecraft, het leukste kinderfeestje, themafeest Minecraft, Creepers, tips Minecraft feestje
Het artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HEMA

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief