Delen vinden we super lief

Per huishouden gebruiken we per jaar al snel zo’n 2.200 liter drinkwater om planten en het gazon te bewateren. Laat staan tijdens de hete zomers, wanneer dit vele malen meer is en we er op los sproeien. Tijdens hitte periodes en droogte werd ons vanuit de overheid zelfs geadviseerd de planten geen water meer te geven. En dat terwijl er vaak zoveel regen uit de hemel valt in natte periodes. Door een regenton te gebruiken kun je flink op water besparen en ben je ook nog eens duurzaam bezig!

oma beorderij verhuizen
De regenton bij oma

Legio aan voordelen

Naast de besparing, bevat regenwater bijna geen kalk dat beter is voor je planten en waarmee je voorkomt dat er witte kringen op de potten verschijnen. En tsja regentonnen staan zo onwijs leuk en zijn voor ons ook omgeven met nostalgie. Mijn oma had altijd een regenton bij haar voordeur staan waar ik altijd heel blij van werd. Het geeft een soort boerderij gevoel.

We willen dan ook graag een regenton kopen waarmee we kostbaar drinkwater besparen en daarmee dus ook geld. Vraag is nu: wil ik nu een houten regenton of toch één van kunststoffen modellen? En hoe groot moet deze zijn? En hebben we er misschien wel meer nodig met het grote huis….

egelhuis, egel, overwinteren, winter, egelhuisje

Het voordeel van regentonnen

Door het gebruik van regentonnen wordt het riool minder belast waardoor de aanschaf van een regenton in sommige gemeentes soms met 50% van de kosten wordt gesubsidieerd. Dit loont zich enorm en is dan ook zeker de moeite waard om te checken. met mijn keuze heb ik rekening gehouden met de volgende 3 onderdelen…

> 1. Materiaal

De meeste regentonnen worden gemaakt van hergebruikt materiaal (wijn- en whisky-vaten). We zagen er veel staan bij Chateau de la Preuille en hebben daarom misschien wel een goede reden om er weer naar terug te gaan. Dit zijn dan ook duurzame modellen aangezien er verder geen materialen nodig zijn om de regenton te maken en is 100% biologisch afbreekbaar.

In mijn zoektocht naar regentonnen ben ik echter ook duurzame kunststoffen regentonnen tegengekomen van gerecycled materiaal al zijn die net even te klein en stromen snel over. Hout is overigens minder gevoelig voor UV straling waarbij je met kunststof regentonnen op den duur vaak kleurverschil ziet. Toch heb ik ook modellen gezien die aangeven van zeer goede kwaliteit te zijn en niet verkleuren. Dat test ik uiteraard graag uit.

> De look & feel

Het oog wil uiteraard ook wat. Bij een mooi huis horen prachtige regentonnen onder de regenpijp te staan. Je hebt zelfs modellen waar je bovenin bloemen kunt planten. De houten regentonnen zijn overigens vaak gemaakt van dik eikenhout, een natuurlijk en bovendien mooi materiaal. Het is een enorm hard en duurzaam houtsoort met een zeer lange levensduur. Dat mag wel bij ons eigen Chateau Bon Coeur geplaatst worden.

kinderparadijs met een houten speelhuisje

> Inhoud

De inhoud kan enorm verschillen. je hebt al een regenton van 35 liter tot aan 500 liter. Hierin hoeven we uiteraard niet te overdrijven en kiezen we graag voor de meest gangbare regentonnen met een inhoud van zo’n 190-225 liter, waarmee je het gazon goed groen kunt houden tijdens droge periodes. Met ons formaat tuin komen we hier met gemak aan. We gaan er zelfs 2 plaatsen om het huis rondom goed te kunnen besproeien. Met een waterpomp, tuinslang en sproeikop, kom je een heel eind.

Wij zijn klaar voor de droge zomer! De tuin wordt eerst lente proof gemaakt en dan bestellen we snel onze favoriete regentonnen.

bakkum, tuin

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief