Delen vinden we super lief

Uiteraard is liefde een belangrijke voorwaarde voor een goede relatie tussen partners en gezinsleden. Wie kent er immers niet de spreuk ‘liefde overwint alles’. Toch valt er nog wel wat in te brengen tegen deze wijsheid. Er zijn namelijk nog wel meer zaken die de basis vormen van een gelukkig gezin. Een daarvan is een gezonde financiële situatie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat financiële problemen een negatieve invloed uitoefenen op zowel geluk, gezondheid als prestaties. Hoe voorkom je als gezin hiermee te maken te krijgen?

Door hogere lasten meer aandacht voor besparen

Onder andere de inflatie heeft ervoor gezorgd dat mensen minder koopkrachtig zijn geworden de afgelopen jaren. De prijzen van koopwoningen zijn gigantisch gestegen, huren zijn verhoogd, en energie en brandstof zijn flink meer gaan kosten, net zoals de boodschappen. Dit geeft mensen minder financiële ruimte. Veel mensen zijn daardoor het afgelopen jaar gaan kijken of ze nog ergens op konden besparen.

De financiële basis goed op orde

Handige besparingstips

In het verleden was de eerste besparingstip vaak om over te stappen van energieleverancier. Met de stijgende energieprijzen levert dit echter momenteel maar weinig voordeel. Wel kun je waarschijnlijk wat besparen op de boodschappen. Door bijvoorbeeld een lijstje te maken en geen impulsaankopen te doen, meer te letten op aanbiedingen en vaker te kiezen voor goedkopere alternatieven zoals een huismerk.

Daarnaast kun je energie en geld besparen door je woning te verduurzamen, en zo je energieverbruik te verlagen. Verder kun je op brandstof besparen door vaker te gaan lopen of fietsen in plaats van de auto te pakken, goed de brandstofprijzen van diverse tankstations te vergelijken en eventueel op zoek te gaan naar een zuinigere auto.

Investeren om te kunnen besparen

Wat bewuster boodschappen doen vraagt geen investering. Maar een duurzamer huis realiseren of een zuinigere auto aanschaffen wel. En dat is lastig, want de hogere lasten maken het moeilijker om te sparen. Heb je niet genoeg spaargeld voor een dergelijke grote investering? Dan kun je wel eens kijken naar de mogelijkheid een lening af te sluiten. De meeste mensen kiezen hierbij voor een persoonlijke lening. Doordat de rente vaststaat en je de looptijd en maandelijkse aflossing vooraf bepaalt, weet je precies waar je financieel aan toe bent. Dat is nog eens lenen zonder gedoe. Uiteraard is het wel belangrijk de rentes en voorwaarden goed te vergelijken voordat je een lening afsluit.

De financiële basis goed op orde

Onterechte leenschaamte

Wij Nederlanders staan erom bekend niet erg open over onze financiële situatie te zijn. Mensen die moeilijk kunnen rondkomen zijn al snel bang om als minderwaardig gezien te worden. Opvallend genoeg geldt dit ook voor mensen die een lening afsluiten. Over de hypotheek of een leaseauto wil men nog wel vol trots vertellen, maar zodra het consumptieve kredieten betreft kennen veel mensen een gevoel van ‘leenschaamte’.

Onterecht, want zolang je een lening verantwoord en verstandig afsluit is er helemaal niets om je voor te schamen. Zeker niet als de extra financiële ruimte je leven wat leuker of juist goedkoper maakt. Door verstandig met geld om te gaan voorkom je niet alleen stress bij jezelf en je partner, maar geef je ook gelijk het goede voorbeeld aan je kinderen!

De financiële basis goed op orde

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief