Delen vinden we super lief

Of je nu in een lange relatie zit, of net komt kijken: er komt een moment dat er relatie perikelen om de hoek komen kijken en je jouw side-kick spuugzat bent. Voor mij werkt het ‘ík negeer je compleet’ eventjes, tot ik ga inzien dat dit averechts werkt. Gaandeweg heb ik aardig wat inzichten gekregen hoe je relatie problemen kunt voorkomen, of kunt verhelpen. Vaak zijn het hele kleine dingen die ik in dit overzicht heb opgesomd.

Hoognodig onderhoud

Vooral tijdens de pandemie waren velen aan huis gekluisterd en is het er thuis niet gezelliger op geworden. Ik hoop dan ook van harte dat onderstaande 35 tips enigszins kunnen helpen om een gelukkig stel te blijven en onderhoud te verrichten aan je relatie. En vergeet niet dat het vertrouwen en de fundering binnen een relatie beetje bij beetje afbrokkelt, waarbij er altijd onderhoud nodig is … lees dus snel verder….

relatie problemen, achternaam jubileum jaar verrassing uitzoeken
Happily Everly After, maar er is altijd werk aan de winkel!

1. Samen groeien

Of je al bij elkaar bent als high-school sweet hearts, of elkaar op latere leeftijd tegenkomt: in een relatie maak je beiden een persoonlijke groei door. Meningen, verlangens, of passies kunnen verschillen als je twintig jaar samen bent. Hier kun je tegen in gaan, maar het omarmen is een betere tactiek. De persoon van nu met die van tien jaar terug kan sterk verschillen, accepteer dat van elkaar en blijf niet in het verleden hangen. Zo kun je plots om iets gaan geven waar de ander om kan grinniken, of een interesse gebied willen uitdiepen dat een ander doet fronsen. Laat elkaar daar dan ook zeker vrij in en groei met elkaar mee, niet van elkaar af….

2. Me-time

Me-time

Een weekend weg met de meiden, een avondje in mijn eentje, of een midweek op jezelf aangewezen zijn, kan enorm verhelderend werken. Als het goed is, ga je elkaar missen en verlang je er weer naar om samen te zijn. Geef elkaar vrijheid en support elkaar hier in. Zo was mijn side kick afgelopen week in zijn uppie op onze campingstek.

Eerlijk is eerlijk het was afzien in mijn eentje met het mama-zijn en alle bijbehorende management skills, maar hij kwam blij, vrolijk en tevreden terug vanuit zijn man cave nadat hij in alle rust een week op zijn werk kon richten. Me time is een crux voor een sterke relatie waarbij mijn guilty pleasure een dag sauna in mijn eentje is.

Me-time met ontzettende leukerds!

3. Samen zijn

Het maken van gezamenlijke herinneringen gebeurt vaak tijdens uitjes, romantische weekendjes weg, vakantie, citytrips of momenten waar je op elkaar aangewezen bent. Je leert elkaar het beste kennen buiten je eigen comfort zone. Blijf nieuwsgierig is het advies. naar elkaar en alles om je heen!

amersfoort, citytrip, eropuit, weekendje weg, wolk schoenen, keistad, tips, weekendje weg

4. Passie & interesses

Door je eigen interesses, hobby en passies te volgen, ben je zelf gelukkig en straal je dat ook uit naar een ander. Het houdt je relatie sterk en interessant als je ook zelf fijne onderwerpen, ervaringen en kennis aan tafel brengt. Conformeer je dan ook niet aan de wens van een ander en volg je hart en kijk niet met spijt terug op het verleden dat ook weerslag kan hebben op je relatie. (Een voorbeeld dat ik vaak hoorde: ”doordat ik thuisblijf mama was, kon jij carrière maken, jij stimuleerde me niet om weer die studie op te pakken, etc…‘)

5. Vrienden

Vrienden verrijken je leven met hun positivisme, humor, inzichten en manier van leven. Zowel ik, als mijn partner hebben naast de vriendengroep ook eigen vrienden waarmee we zelf dingen mee ondernemen. Ook ontmoeten we regelmatig nieuwe, inspirerende mensen waar we ons huis en hart voor openen. Zo ben ik zelfs graag Lion, lid van de lifestyle business club en omring ik me graag met dierbare vrienden.

vrienden

6. Weegschaal

olivette, bullby, wijnglazen, gepersonaliseerd

Wees lief, attent, gul en zorgzaam voor elkaar en leg je gestes vooral niet op de weegschaal. Met het strooien van verwijten werk je eigen initiatief juist tegen en zal het geen boost krijgen. Zelf ben ik een regelaar qua uitjes, theatervoorstellingen en ben dol op verrassingen. Mijn man daarentegen kan goed koken, heeft altijd een wijntje voor me klaar staan en denkt met me mee wat ik eet met de lunch.

7. Sport

Sporten is goed voor lichaam en geest en zou zowel jij als je partner goed in moeten investeren. Gezondheid is een groot goed en de basis vóór een sterke relatie én een rijk leven.

sporten, voornemens, sportclubjes

8. Fouten toegeven

het appel experiment, woorden kunnen pijn doen, woorden

Sorry‘ zeggen kan lastig en pijnlijk zijn. Zelf heb ik het soms niet eens door dat ik iets pijnlijks heb gezegd of gedaan. Geef het toe en doe je best om het goed te maken. Het is gewoon goed om af en toe je hand in eigen boezem te steken en toe te geven dat mama ook maar een mens is.. De appel theorie houd ik hier altijd bij in gedachten.

9. De pot verwijt de ketel

Hoe sta jij zelf in de relatie en wat zijn jouw blinde vlekken? Ben je positief, dankbaar, of juist kritisch, snel kribbig en kort af? Welke rol heb je in deze relatie en wat zou jij kunnen toevoegen aan een nog betere band tussen jullie beiden. Je eigen gedrag heeft zoveel impact op een sterke relatie. Mijn georganiseerde chaos is voor mijn partner soms niet te harden, maar hij heeft het als ‘overzicht behouder‘ omarmt.

10. Vive la vie

Geluk zit in hele kleine dingen en blijf dit herkennen en vieren. We proosten op een verjaardag, zijn gelukkig met een fijne werk dag, blijven in het weekend net iets langer in bed liggen met de kids en vieren kleine én grote successen. Heb geen spijt van dingen die je niet hebt gedaan en pluk de dag.

11. Kleine verrassingen

Het voelen van waardering zit ‘m in hele kleine dingen en daarvoor hoef je echt niet te wachten op een feestelijk moment. Blijf elkaar verrassen met gestes als elkaars auto door de wasstraat te rijden, met koffie je liefde wekken, een leuke sleutelhanger, een spontaan belletje, of door de favoriete guilty pleasure te koken voor je lief. Het zijn de kleine dingen die er toe doen.

12. Bouquet – reeks

Uiteraard heb je jouw picture perfect in beeld op relatie gebied. De liefdes roman, romantische film en het mooiste sprookje, is niet de echte wereld. Hoezeer je jouw best ook doet, een relatie kent geen script of altijd een happy end. Je moet er ook echt je eigen schouders onder zetten om er voor te zorgen dat jullie huwelijk niet zal eindigen in een scheiding.

eerste liefde, relatie problemen

13. Een sterk team

Jij bent jij en hij is hij, dat een sterk team vormt. We hebben beiden ons sterke punten en ook zwaktes. Samen kun je elke tegenslag aan en kom je sterker uit de strijd. Het leven kan soms hard zijn, maar samen verlicht je deze strijd. Wees dan ook geen heks op de bank, maar leef jullie eigen sprookje.

Ben jij vaak die heks op de bank, of cruella in de keuken?

14. Woorden en daden

Het gaat om de kleine daden al doen de woorden er ook echt toe. Wanneer heb je voor het laatst een compliment gegeven, of gezegd ‘wat bof ik toch met jou”,? Mijn sidekick staat in goede- en slechte tijden voor me klaar. Hij weet waar ik warm op loop en weet me met een klein compliment mijn dag te maken. Het draait om aandacht naast de daden.

15. S.E.X

Draai niet om seks heen en maak het bespreekbaar. Het is een belangrijk onderdeel van je relatie en werkt als liefdeslijm tussen jou en je partner. Investeer hierin en laat elkaar mooi vinden en heb geen bedgeheimen voor elkaar.

satsifyer, glijmiddel, glijmiddelen, sexy, luisterverhalen, sex, plezier, geluk, glijmiddel

16. Elkaars cheerleader

Bij momenten van twijfel, verdriet, of onzekerheid weet mijn partner mij te supporten. Blijf elkaar vleugels geven, supporten en wees jezelf, is het advies. Onzekerheden hebben we allemaal en in iedere relatie zou hier plek vóór moeten zijn, zonder elkaar daar op aan te vallen.

onzekerheid, relatie problemen

17. Oude liefde roest niet

Of toch wel? Blijf niet hangen in oude liefdes. In je herinnering leek alles zoveel mooier, of je vrienden, of de buurman van verderop heeft het echt niet beter. Focus op wat jij hebt, ieder huisje heeft zijn eigen kruisje en die ex is niet voor niets een ex.

fifty shades freed, relatie problemen

18. Opkroppen

De grootste manco in relaties is het opkroppen van je gevoel tot de bom toch echt barst. Laat je emmer niet overstromen en ‘praat‘!. Mannen zijn slecht in signalen opvangen en hebben vaak geen flauw idee wat er gaande is als je een week niet tegen hem praat.

zwanger zijn, kraamtranen dag babyblues, emotie

19. Minachting

Val elkaar nooit publiekelijk af. Spreek je frustratie naar elkaar uit, maar doe dat niet in aanwezigheid van je familie, vrienden, of collega’s. Net als mom shaming is een steek onder water echt killing in een relatie.

Opa is dood, bang voor, angst

20. Opbouwende feedback

“Wees een Engel Dag” op 22 augustus ~ National ‘Be An Angel’ Day

Je kunt snel een mening vormen, of het ergens niet mee eens zijn. Kom dan wel met een onderbouwing en een oplossing. Het is eenvoudig om iets af te kraken, maar opbouwende feedback is zoveel effectievere en beter voor je relatie. Probeer verwijten te voorkomen waarin je ‘altijd‘, of ‘nooit‘ gebruikt, be a little angel is het advies…

21. Complimenten strooien

Op complimenten kan ik leven. Doe dit oprecht en je krijgt er zoveel waardering en liefde voor terug. Je kunt er iemand mee doen vliegen. Dit geldt zowel voor vrienden, kennissen en binnen je relatie. Als je partner je een topwijf vindt en je complimenteert met je outfit, looks, of moederskills ga je de volgende keer nog extra je best doen.

relatie problemen, nationale complimentendag

22. Hiërarchie

De één is nooit beter dan de ander. Mijn partner heeft een hoger salaris dan ik, maar we zijn in alles elkaar gelijken, zowel als ouder, partner en vriend. We versterkten elkaar sterke punten en complementeren elkaar. Mijd de hiërarchie in jouw relatie is mijn advies.

23. Zwijgen is goud

Je hoeft echt geen blad voor de mond te hebben en wees zeker eerlijk en adrem. Toch is het soms verstandiger om gewoonweg je mond te houden, of subtiel te zeggen dat het rokje iets te kort is, of de spijkerbroek te strak zit. Spreken is zilver en zwijgen is echt 100% goud binnen een relatie.

kusjesdag, armband met een verhaal, persoonlijke ring, sieraden, symbolisch, hart, liefde

24. Werk aan jezelf

Blijf mooi voor je partner, ga naar de kapper, plan tijd in voor jezelf, draag mooie kleding en zorg er voor dat je lekker in je vel zit. Dat je in een relatie zit, hoeft niet te betekenen dat je je mag verwaarlozen. Die joggingbroek is om te sporten en die uitgelubberde pyjama, of seksloze, te kleine lingerie setje is vaak echt aan vervanging toe! Gun jezelf en jouw relatie dit!

oma dagboek, relatie problemen,

25. Betrokken met de koude kant

Familie heb je, vrienden kun je maken. Familie zit in the package en dan is het verstandig om er het beste van te maken! Als je partner kritisch is over jouw familie voel je ongetwijfeld ook iets borrelen, dus wees aardig tegen je schoonmoeder, zwager, schoonzus, neven en nichten en nodig hen ook eens uit voor een leuke activiteit.

Vereeuwig je gezin met de familieportretten van Studio Urf&Ogel

26. Welgemanierd

We hebben thuis een binnen stem en een buiten stem, zeggen gedag en houden de deur open voor een ander. Daarnaast zeggen we altijd dankjewel en alsjeblieft en zijn we dankbaar voor de kleine gestes. Soms lijkt iets vanzelfsprekend zoals het koffie aangeven in de ochtend, de gedane boodschappen, of het koken en huishouden. Blijf toch dankbaar richting elkaar. Dit zijn waardevolle normen en waarden en levenslessen voor kinderen, maar ook echt voor hun ouder in een relatie! Het houdt de sparkle in je relatie levend.

positief

27. Doorbreek negatieve patronen

Als het goede gevoel voor elkaar langer dan normaal wegblijft en je in een negatieve spiraal zit, is het tijd om dit te doorbreken. Vaak raken partners verstrikt in een patroon dat zij samen in stand houden of versterken en door het omdenken stap je daar uit. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar luister vooral naar elkaar en (h)erken wat er tussen jullie gebeurt. Dat is al een stap in de juiste richting!

schoonmoeder, parijs, tips

28. Bespreek de zere plekken

In iedere relatie zijn er frustraties om hele kleine dingen, ook wel de zere plekken die door hele kleine dingen geraakt worden. Bij mij komt dat als ik het gevoel heb dat er niet echt geluisterd wordt, onverschilligheid, of door een afwezige blik. Omgekeerd weet ik dat mijn man kan laten ontploffen door kleine dingen. Onder die frustratie zit een kwetsbaarheid dat je beter kunt bespreken om de angel er uit te halen. En tja de dopjes op de tandpasta… ik probeer echt mijn leven te beteren.

paradontax, tandpasta

29. De juiste adviseur bij relatieproblemen

Iedereen die een relatie heeft, denkt dat hij of zij een expert is op het gebied van liefde. Als je er allebei uit wilt komen, ben je al op de goede weg. En mocht je elders om advies vragen, let dan wel op wie dit is. Voorkom gekleurd advies waar je later over kunt vallen, een professional en neutraal persoon is een beter idee dan een vriend,

30. Er de brui aan geven

In onze wegwerp maatschappij houden veel relaties niet heel lang stand en eindigen in een relatiebreuk. Mijn advies is dan ook, als de basis goed is, werk aan wat je hebt. De laatste strohalm is echt opgeven en willen jullie dat wel echt? Zie je toekomst met elkaar, of ben je beter af zonder elkaar. Halen jullie het beste in elkaar naar boven, of niet? Twijfel je…, neem dan alle bovenstaande adviezen nog eens door en schrijf voor jezelf ja-nee op. Enerzijds of je bereid bent om dit te doen en anderzijds of je dit ontvangt van je partner! Het is immers geen eenrichtingsverkeer!

Tot slot geef ik je nog deze signalen mee die erop kunnen wijzen dat er werk aan de winkel is. 

  • Ben je vaak boos op je partner omdat hij/zij niet kan opbrengen wat er gevraagd wordt?
  • Zijn er steeds vaker hoogoplopende ruzies waar jullie niet uitkomen
  • Ervaar je dat je partner niet zijn/haar best doet voor de relatie
  • Voel je de liefde wegebben en dat jullie uit elkaar groeien? 
  • Ben je wanhopig omdat de ander je niet lijkt te begrijpen? 
  • Heb je het idee dat de ander het allemaal niets kan schelen hoe jij je voelt?
  • Voel je je alleen, ook al ben je altijd samen? 
  • Lijk je het nooit goed te doen in de ogen van de ander, wat je ook doet en dat je er alleen voor staat?

Als je op bovenstaande veel ja antwoord is er echt werk aan de winkel! Goodluck! Love rules!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief