Delen vinden we super lief

Zijn jullie goed in het ontdekken en repareren van je tekortkomingen? Wat kun je heel goed, of juist nog niet en ben je je hier van bewust? Vaak genoeg kijk ik in de spiegel en kan ik mezelf vertellen waar ik niet goed in ben. En dit is helemaal o.k. We kunnen immers niet alles uitmuntend beheersen en overal in uitblinken. Om te groeien als persoon helpt het om zicht te krijgen op deze eigen ‘blinde vlekken’. Toch is het lastig om feedback te incasseren.

familie, dochter, brief aan mijn dochter, 6 jaar, mijlpaal
Shakespeare: “The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.”

Pijnlijke punt

Niemand houdt ervan als de vinger op de zere plek wordt gelegd. Ook ik vind het lastig om negatieve feedback te ontvangen en schiet daardoor snel in de verdediging. Maar feedback kan juist heel nuttig zijn en bovendien zeer leerzaam. De beste manier om met feedback om te gaan is om het rustig te incasseren, goed te luisteren en het als een mogelijkheid te zien om iets te leren. In het boek ‘Miracle Morning‘ van Hal Elrod kwam een oefening voorbij waarbij ik juist om feedback moest vragen bij 6 bekenden in mijn omgeving. En lastig dat ik dat vond!

blinde vlekken, zwakte, sterke, feedback
Mijn kinderen en ook collega’s moeten me wel op mijn woord kunnen geloven. Ik had suikerspinnen beloofd, dus komen er suikerspinnen! Belofte maakt schuld, ook in mijn werkzaamheden,
onzekerheid
Domme mensen denken dat ze wijs zijn, terwijl de wijzen denken dat ze dom zijn.

Beoordelings gesprek

Het einde van het jaar staat bij ons op het kantoor in het teken van beoordelingsgesprekken en ik had de eer om tig collega’s te beoordelen via een 360’ Survey.  We hebben immers anderen nodig om ons te vertellen wat we zelf niet meer zien. Maar om een ander te vertellen wat o.a hun blinde vlekken zijn, ben ik eerst bij mezelf ten rade gedaan. Want waar ben ik goed in en wat kan ik verbeteren? En hoe zou ik zelf opbouwende feedback willen ontvangen. Je wilt er immers ook daadwerkelijk iets mee doen. En als ik een ander beoordeel, wil ik ook wel dat het gefundeerde feedback is dat niet uit de lucht is komen gevallen.

Duw me niet in een hoekje duwen waar ik geen energie van krijg. Dan kruip ik in mijn schulp en voel ik me misérabel.

Mijn blinde vlekken

Van de ene tekortkoming ben ik mezelf meer van bewust dan de ander. Regelmatig krijg ik de ongezouten mening van dierbaren. Ik weet stiekem donders goed waar mijn zwakke punten, of blinde vlekken liggen. Daar wil ik zeker aan werken al focus ik me liever op mijn kracht, waarin ik kan excelleren.

“The piano keys are black and white but they sound like a million colors in your mind.” 

Opbouwende feedback

Maar het is ook weer goed, aangezien ik niet alles kan weten, niet altijd op mijn eigen aannames moet afgaan, maar me op feiten moet baseren. En waar ik me afgelopen jaar van bewust werd, is dat ik in hectische tijden met veel werkdruk, het overzicht beter moet bewaren. Er kunnen zoveel projecten tegelijkertijd lopen, dat ik dingen over het hoofd ga zien.

combinatie van werk en gezin

Dan ben ik ook minder creatief en kort af. Work in progress en het gaat al stukken beter. Balans is misschien wel het juiste woord. en hoe ik achter deze blinde vlek ben gekomen? Door in gesprek te gaan met collega’s en het hier over te hebben.

Blinde vlekken zijn onproductieve kronkels die onszelfvaak onbekend zijn,
maar overduidelijk voor anderen

Werk aan de winkel

Tijdens mijn eigen beoordelingsgesprek ontving ik prachtige woorden waar ik echt stil van werd. De energie en werkethos die ik heb ingezet, werd gezien en daarmee voel je je als werknemer gewaardeerd. Ik heb dan ook mazzel met een fantastische manager die mij goed laat zijn in wat ik goed kan. Ook was er feedback waar ik van kon leren. Een fijne ontdekking over mijzelf is dat ik meer moet geloven in mijzelf, moeilijke gesprekken nooit uit de weg moet gaan en ’Nee’ moet leren zeggen.

Alles alleen willen doen
Wat wijs ik vaak hulp af terwijl ik juist hulp kan gebruiken. Ik sluit me af voor anderen, praat niet over stressfactoren of zorgen en betrekt anderen niet bij de besluitvorming. een belangrijk leerpunt die ik stapje voor stapje weet te tackelen.

Dat zijn handvatten waar ik iets mee kan en wordt dan ook aan gewerkt!  En ook moet ik niet altijd verwachten dat anderen precies zo reageren, of denken zoals ik. Dit heeft me laten inzien dat de feedback van collega’s eigenlijk enorm waardevol zijn. Door te vragen of ik iets heb gemist, iets niet zie, of dat ik iets in de weg sta, vul ik mijn werk veel beter in. Door mijn eigen blinde vlekken te aanvaarden zie ik minder belangrijke informatie en ideeën over het hoofd.

passie verschil maken
De dingen zien zoals ze werkelijk zijn, zonder oogkleppen en zonder roze bril. Dat willen we allemaal al is dat soms best confronterend

Blinde vlekken tackelen

Door mijn blinde vlekken te erkennen kan ik er aan werken. Er valt heel veel winst te behalen door er aandacht aan te besteden. Ook blijf ik goed luisteren naar mijn collega’s. Ze hebben echt niet met alles gelijk, maar de kern lig nooit ver van de waarheid af…. Ons gedrag, keuzes en lichaamstaal geven hen vaak een goed beeld van kenmerken en drijfveren die voor onszelf niet altijd goed waarneembaar zijn.

Nu ben ik natuurlijk of er bij jou een blinde vlek naar boven komt. Ik heb de mijne gedeeld, dus kom maar op!

Fuck it out of office werkplezier balen als werkende, ambitieuze moeder
Als je weet waar je kwaliteiten liggen, je passies en interesses, je dromen en angsten, maar ook je beperkingen en je donkerste gedachten, dan kun je op een vrije manier de wereld tegemoet treden

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief