Delen vinden we super lief

Iedere ouder weet dat ze
Vitamine D tot het vierde levensjaar van hun kindje moeten blijven geven. Vitamine D zit niet zoals andere vitaminen in groente en fruit, maar komt alleen in dierlijke producten voor. Vooral vette vis (zoals haring, makreel, zalm) is een vitamine D-bom. Ook zit er een beetje vitamine D in vlees en eieren.

De voordelen van Vitamine D

parasol, zonnebrand, bescherming
Vitamine zon

Maar: we halen maar 10% van vitamine D uit voeding. De rest van de vitamine D wordt in je huid gemaakt onder invloed van de zon. Een goede reden dus om wat vaker naar buiten te gaan. En nee, vitamine D kan niet worden aangemaakt door in de zon achter een raam te zitten!

Je kindje extra vitamine D geven

Jonge kinderen kunnen zelf niet genoeg vitamine D uit eten en zonlicht halen. Daarom is het belangrijk om kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven om optimaal van de voordelen van vitamine D te kunnen profiteren. Het advies is om elke dag 10 microgram vitamine D te geven in de vorm van tabletten, capsules of druppels. Je kunt het beste kiezen voor vitamine D3, omdat deze soort vitamine D beter wordt opgenomen dan vitamine D2. En daarnaast kun je de kids het beste heel veel laten buitenspelen voor de natuurlijke vitamine D opname.

En mocht je nou denken dat het goed is om je kindje nóg meer vitamine D te geven onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ en ‘teveel vitaminen worden uitgeplast’: bij vitamine D geldt dat helaas niet. Teveel vitamine D plas je niet uit, maar hoopt op in je lichaam. Hierdoor kan je kindje teveel kalk in het lichaam krijgen waardoor uiteindelijk organen niet meer goed werken.

Het is dus belangrijk om je echt aan het advies van 10 microgram per dag te houden, naast genoeg naar buiten gaan en gezond en gevarieerd eten natuurlijk!

Vijf voordelen van vitamineD voor jouw kindje

1. Genoeg vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en kan daarmee het risico op botontkalking op latere leeftijd voorkomen.

2. Voldoende vitamine D draagt bij aan een gezond immuunsysteem en zorgt ervoor dat je kindje minder snel ziek wordt!

3. Vitamine D is ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Het zorgt ervoor dat je kindje extra binnen krijgt. (Dit gaat om slechts kleine beetjes, dus je kindje kan prima margarine op het brood blijven eten, naast dagelijks een vitamine D-pilletje.)

4. Doordat vitamine D ook wordt aangemaakt door zonlicht, is dit een goede reden om je kindje lekker vaak buiten te laten spelen.

5. Als je kindje producten eet die rijk zijn aan vitamine D, krijgt het ook andere goede vitaminen en mineralen binnen met alle bijbehorende voordelen.

Gerelateerde blog: Mijn dagelijkse benodigde groenten en voedingswaarden binnen krijgen doe ik zo: 6 aandachtspunten uitgelicht

de kleine keuken

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief