Delen vinden we super lief

Hoe belangrijk vinden jullie natuur voor je kinderen? Ben je er bewust mee bezig, of spelen ze vaker binnenshuis? Zelf ben ik geen heilig boontje! De drie kindjes zijn wel regelmatig in de natuur te vinden en zijn dol op buitenspelen. Ook ben ik me bewust van hun natuurtekort dat de wetenschap ook heeft bewezen! De natuur maakt kinderen gezond. Onderzoekers Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute concludeerden dit uit relevante onderzoeken, in opdracht van OERRR. We kunnen er niet meer omheen! Dit zijn de zes belangrijkste gezondheidsredenen op een rij:

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van buitenspelen

1. Bewegingsvrijheid 

Als ik de kinderen zie rondrennen, springen en klimmen bij het buitenspelen, zie ik dat ze er steeds behendiger in worden. De storm Chiara heeft bomen omver geworpen en voor kinderen is het het leukste klimrek. Ze trainen hun motorische ontwikkelingen en geeft hun vrijheid in hun hoofd. De natuur stimuleert de fantasie en laat ze dromen en fantaseren. Deze ervaringen dragen bij aan de ontwikkeling van een eigen identiteit van kinderen. En die rode wangen doen me goed!

2. Weerbaarheid 

Het breken van takken, springen over slootjes, of toch stampen in een plas die iets te diep was! Bij het buitenspelen in de natuur komen kinderen veel uitdagingen tegen die ze keer op keer weten te overwinnen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de enge beestjes, glibberige boomstammen en moeilijk te beklimmen bomen. Door schaafwonden op te lopen, obstakels te overwinnen en met vallen en opstaan, versterken ze de mentale en lichamelijke weerbaarheid.

3. Lekker slapen

Door veel buiten te zijn, maken kinderen vitamine D aan en natuurlijk daglicht is ook waardevol voor een goed-functionerende biologische klok. Door een gebalanceerde biologische klok wordt de slaap-waakritme aangestuurd en wordt de hormoonhuishouding en andere lichamelijke systemen gereguleerd. Buitenspelen is gewoon gezond!

4. Minder stress 

Stress komt ook veel bij kindjes voor, daar kunnen we ons als ouder best in vergissen. De druk van huiswerk, toetsen en prestatiedruk is al op jonge leeftijd zichtbaar. Als ik zelf stress ervaar op mijn werk, ga ik ook een blokje om. Ook bij kinderen helpt het om ze naar buiten te laten gaan. Ook als ze thuis tegen de muren opklimmen, laat ik ze buitenspelen. Lang leve de trampoline en bomen klimmen!

Wandelen, fietsen, steppen, zolang het maar buiten is! De wijdse omgeving, de rust én de lichamelijke activiteit neemt zichtbaar stress bij ze weg. Dit geldt ook preventief, dus tel uit je winst!

5. Vitamine D 

Direct zonlicht op de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Het is ongekend wat deze vitamine doet voor je lichaam! Het zorgt voor de opname van mineralen, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van de kans op ziekten zoals diabetes en astma. Daarnaast verhoogt het de levensverwachting. Je begrijpt dat ik hier in de wintermaanden supplementen van neem, maar the real deal van het buitenspelen is natuurlijk veel beter!

Buiten boomhutten bouwen!

6. Goede ogen 

Wanneer je naar een telefoon- of beeldscherm kijkt, kijk je alleen van dichtbij waardoor bijziendheid een steeds groter probleem wordt. Dit is een veelvoorkomend probleem bij de generatie iPad, zoals ik onze kids gekscherend noem. Om oogspieren te trainen is het belangrijk om regelmatig actief naar iets te kijken wat verder weg is.

Daarom adviseert het Oogfonds om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen. en gelijk hebben ze, er is buiten zoveel te ontdekken en beleven! Hier werden we bij de campagne van Pearle ook sterk op gewezen.

Wat is OERRR?

Als de kindjes een hele middag buiten hebben gespeeld komen ze met rode wangen en knorrende maagjes binnen. “Mam, kom je naar onze boomhut kijken?” Ook worden er steeds vaker gezocht naar regenwormen als het hard heeft geregend en gaan we in het bos op zoek naar paddenstoelen, of verschillende bladen die we vervolgens drogen. We genieten steeds vaker en meer van de natuur. Dat is OERRR. Nadat we ons bij hen hebben aangemeld, worden we blijvend geïnspireerd en getriggerd om naar buiten te gaan!

Oerrr, gezondheidsvoordelen, buiten spelen, natuur, natuurmonumenten

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en al meer dan 202.000 kinderen horen erbij. Ze bieden handige en leuke tips waardoor je vaker naar buiten zult gaan! Samen zorgen we voor de natuur in Nederland. OERRR biedt veel ideeën voor activiteiten dichtbij huis, in de tuin, op straat of in het bos. Het laat onze kinderen de natuur zelf ontdekken. Als je voor OERRR kiest, kies je bewust voor de natuur. Je helpt de natuur voor je kind te behouden, voor nu en voor later. Echt een aanrader dus! Met OERRR help je de natuur

Meer weten? Lees dan ook vooral het onderzoeksrapport van de beide onderzoekers!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief