Delen vinden we super lief

Fantasie kinderen fantasiewereld

Het dringt tot je door dat je ouder wordt, wanneer je met je kleintjes op je schoot naar verfilmde sprookjes op YouTube zit te kijken. Als bij toverslag zie jezelf terug in de tijd, voor de televisie gekluisterd, wachtend op de verhalen uit Fabeltjesland. Dit was een vast onderdeel van mijn toenmalige bedritueel. Eenmaal in bed betrad je de fantasiewereld en liet je je gedachtengang de vrije loop, om het avontuur van de dieren beter te begrijpen.

Sweet memories” en de fantasie laat ik overigens nog steeds heel graag de vrije loop! En wist je dat het ook nog eens superbelangrijk is?

De cognitieve ontwikkeling als basis van het inbeeldingsvermogen van je belhamel

Uit bovenstaande ervaring realiseer ik dat het hebben van een rijke fantasie heel waardevol is voor kinderen en ook volwassenen. Het houdt allemaal verband met hun cognitieve ontwikkeling  op weg naar een zelfstandig en volwassen bestaan. Daarnaast zal het ze helpen bij veel momenten in het leven. In hun eigen fantasiewereld zijn ze zelf de baas waar ze ook voor uitdagingen komen te staan…

* Alle indrukken krijgen een plekje in de fantasiewereld

Het uitje naar de dierentuin, wordt iedere keer fanatiek met alle knuffels nagespeeld, waarbij ieder dier een nieuwe roepnaam krijgt. Hoe het uitje daadwerkelijk werd ervaren, ontdek je door te luisteren naar de gesprekken tussen de verschillende karakters.

Terwijl ik zelf aan het werk ben, luister ik maar wat graag mee met de entertainende gesprekken. Ook kinderpsychologen maken daar gretig gebruik van. In de fantasiewereld van een kind gebeurt immers zoveel. Ook worden (heftige)ervaringen verwerkt. Door deze na te spelen, krijgt een kind meer grip op wat er gebeurd is en kan het leren omgaan met de gevoelens die daarbij vrijkomen. denk hierbij aan het overlijden van een dierbare, of een ongeluk.

fantasiewereld , ontwikkeling 30 minuten per dag spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind en dit is waarom

* Kinderen worden socialer

Ook kinderen kunnen bijtijds hele situaties, of gebeurtenissen nabootsen. Daarbij verschijnt er vaak genoeg ook nog een onzichtbaar vriendje of vriendinnetje ten tonele. Zo schrok ik best wel de eerste keer toen m’n, neefje terwijl hij at, plotseling stopte, opstond en nog een bord en kan op tafel plaatste, vertellend dat we vergeten waren om Dion ook eten te geven.

Niemand zag zijn vriendje, maar hij voerde hele gesprekken met hem tijdens het eten. Als volwassene ga je meteen aan de spookverhalen uit de serie ” The Haunted” denken. Je eigen verbeelding neemt een loopje met je. totdat het tot je doordringt dat je kind in zijn fantasiefase zit. Kinderen worden heel sociaal zodra ze in hun fantasiewereld verkeren. In fantasie en spel worden belangrijkste sociale vaardigheden ontwikkeld waaronder het sociaal inzicht en de empathie.

* Onderscheidt maken tussen goed en kwaad.

Je kunt nog zoveel tijd, liefde en energie stoppen in het opvoeden van je dreumes, wanneer het eenmaal in contact komt met de buitenwereld, wordt het beïnvloed. Het gedrag en de opvoeding van anderen hebben altijd invloed op de manier waarom je kinderen jouw levenslessen invullen. Dat is ook wel de reden dat ik de kinderen nog vaak lekker in hun fantasiewereld laat dromen. De fundering heb je gelegd.

* Slimmer en creatiever

Doordat kinderen de werkelijkheid en hun fantasiewereld in elkaar laten overlopen, wordt de creativiteit gestimuleerd. Dit gedrag hoort bij de ontwikkeling. Het spelen met alledaagse dingen stimuleert dit proces enorm. Plotseling is de doos van je nieuwe wasmachine, of hellofreshbox het enige geschikte huis waarin ze kunnen wonen.

creativiteit van je kinderen, fantasiewereld

Het dure, realistisch poppenhuis mag je op zolder opslaan. Vanuit de doos runnen ze een hele huishouding van tien kinderen in hun eentje. Daarbij verzinnen ze vaak genoeg innovatieve oplossingen voor problemen waarvoor ze zich geplaatst zien. Het fantaserend spelen biedt de bouwstenen voor sociaal, emotioneel en cognitief gezond functioneren!

Televisie en ander mediageweld in deze fase

Doordat het vooral in hun jonge jaren moeilijk is om de werkelijkheid van fictie te onderscheiden, is het raadzaam om erop toe te zien dat kinderen naar programma’s kijken die passen bij hun leeftijd. Ook waren er in onze tijd gewelddadige scènes in de tekenfilms, al wordt het geweld tegenwoordig realistischer uitgebeeld dan toen.

Peppa Pig zie je bijvoorbeeld op Foute-Youtube filmpjes bloedige scenes hebben. Voor je het weet staat je kindje oog in oog met deze foutieve beelden. Je wil liever niet dat je kindje dit gaat nabootsen in zijn fantasiewereld.

Gevaar van geweld

fantasiewereld griezelen halloween in de julianatoren

Ook zijn er tal van gevallen te vinden op internet van jeugdigen die denken Superman of een andere Actie held te zijn. Ziekenhuis posten draaien overuren. Al spelenderwijs wordt er zelfs opgeroepen tot het verwonden van vriendjes, broertjes en zusjes. Lees hier meer over het gevaar van geweld op de beeldbuis voor kleintjes en de diverse meningen daarover. 

Je dreumes stimuleert jouw verbeeldingskracht

Ondanks bovenstaande negatieve kant van dit natuurlijk proces in de ontwikkeling van je kindjes, blijft hun verbeeldingskracht van onschatbare waarde. Er gaat toch niets boven de dromerige fantasiewereld! ÓÓK voor jou als volwassene. In je communicatie met hen komt het klein mensje in jou weer tot leven. Als ouder, verzorger, heb je er immers alles voor over om je lieveling gelukkig te zien en het te zien lachen.

Zonder problemen kruip je over de grond omdat je een ‘paard-olifantachtige-eend‘ bent, dat miauwen kan, Dan doe je in de meeste gevallen het spelletje ook gewoon mee. Een betere verjongingskuur bestaat er haast niet. En kinderachtig is het al helemaal niet, juist ontzettend leuk en goed voor de ontwikkeling van het brein!

Tot slot

Risico's nemen bij het spelen

Als lezer van deze blogpost heb je absoluut ook zelf leuke ervaringen met de ontwikkeling van de verbeeldingskracht van je kind. Kom maar op, we zijn dol op leuke anecdotes!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief