Delen vinden we super lief

waarden en levenslessen return to sender

Mijn allergrootste wens is altijd geweest om moeder te worden. De grond zakte onder me vandaan toen dat niet helemaal liep zoals ik voor ogen had. Uiteindelijk is mijn grootste wens uitgekomen en heb ik drie gezonde kinderen. Nu kan het opvoeden beginnen en daar komt meer bij kijken dan eten geven en verzorgen. Als ouder wil ik mijn kinderen uiteraard heel graag belangrijke levenslessen en waarden meegeven.

Tijdens een gesprek met Daphne van Return To Sender hadden we het er over wat we belangrijk vinden in een opvoeding. Welke waarden geven we ons kroost graag mee? Dit zette me aan het denken. Welke levenslessen vinden wij als gezin nu echt belangrijk! Ik heb ze op een rijtje gezet die voor mij van belang zijn en die ik ze hopelijk mee zal geven. (want tsja mama is niet perfect)Time will tell, of het me gelukt is“. En daar heb ik dan ook een ‘wishing bell’ voor ;-D

1. Aardig zijn tegen iedereen, maar wees jezelf

waarden en levenslessen return to sender

Mijn kinderen zijn gevoelig en zijn vrij snel uit het veld te slaan. Ik probeer ze zoveel mogelijk zelfstandig te laten worden door ze eigen keuzes te laten maken. Ze zijn voorbereid voor de “grote boze buitenwereld” en hebben van huis uit belangrijke normen en waarden meegekregen. En hierin is niemand perfect, is iedereen anders, met een ander karakter en staat iedereen anders in het leven. Dit probeer ik ze te laten inzien. Als mijn zoontje somber thuis komt, omdat zijn beste vriendje hem links heeft laten liggen, vertel ik hem. “Lieverd, hij wil nu gewoon even niet met je spelen” “Morgen kan dat weer helemaal anders zijn” En vaak is dat ook zo. Kinderen zijn zo wispelturig als maar zijn kan en me-time is soms ook echt niet verkeerd voor een kind.

  • Nobody’s perfectwaarden

Niemand is perfect en je hoeft ook niet door iedereen aardig gevonden te worden. Dat neemt niet weg dat je aardig moet zijn voor iedereen, hoe stom je iemand ook vind. Wees daarbij altijd jezelf, met begrip voor elkaar en door meelevend in het leven te staan. Ik streef er naar om een vreedzaam, solidair, vriendelijk en aardig kind op te voeden. Vooral de waarde inzien van het ‘delen‘ en een ‘ander te helpen die hulp nodig heeft.”

“De geest wordt rijk door wat hij ontvangt. Het hart door wat het geeft”

2. Geef nooit op

waarden en levenslessen return to sender

Als mijn zoontje zegt “mam, ik kan het niet” dan vervolg ik dit door te zeggen “Je kunt het nog niet”. Niet alles zal vlekkeloos verlopen in het leven. Ze zullen veel hobbels op de weg tegenkomen, maar mijn kinderen moeten niet te snel bij de pakken neer gaan zitten. Als je iets voor ogen hebben, dan moeten ze er voor gaan. Ik laat ze hun dromen najagen, met uiteraard realiteitszin. Nooit zal ik hen demotiveren of ze op een ander idee te brengen. Als iemand zijn passie heeft gevonden dan probeer ik dat graag te stimuleren als ouder. En of dat nu theater, ballet, voetbal, of hockey is, ik al het supporten. Dromen zijn er om uit te komen!

“Sometimes you win, sometimes you learn”

Gerelateerde blog: Themadag ‘Never Give Up Day’ 18 Augustus, waarbij opgeven geen optie is!

3. Vertrouw op je eigen gevoel

waarden en levenslessen return to sender

Je intuïtie vertelt je vaak sneller hoe de vork in de steel zit, dan de feiten die je op dat moment kunt observeren. Dit onderbuikgevoel hoop ik de kinderen mee te geven. Als iets niet ‘goed voelt ’dan sta ik snel achter de keuze die een kindje maakt. Dit stimuleer ik door er veel over te praten! Zelf ben ik geen open boek als het over mijn gevoel gaat, maar ik word er beter in doordat ik de juiste mensen om me heen heb verzameld.

Wat ik vooral probeer te voorkomen is dat de kinderen teveel nadenken over ‘wat er allemaal wel niet mis zou kunnen gaan‘. Dat is namelijk een heleboel. Het ‘verstand‘ en je ‘gevoel‘ kun je los van elkaar zien en ook ik heb het vaak genoeg geraadpleegd om een knoop door te hakken.

“Alles waar je ogen van gaan sprankelen moet je doen”

4. Zorg voor een opgeruimde omgeving

return to sender waarden en levenslessen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Overdag mag het echt een creatieve bende zijn, maar aan het einde van de dag helpen ze allemaal met opruimen en brengen ze hun bord na het eten naar de keuken. Ook onze 2-jarige bandito. Speelgoed in de speelgoedkist en soort bij soort. Ze weten inmiddels dat dit moment iedere avond komt en het hangt van hun humeur af in hoeverre ze meewerken. Het is een simpele les die je leven als moeder makkelijker maakt en waarmee je je kind een waardevolle les meegeeft.

5. Omring je met positivo’s

Waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet. Ik mijd zoveel mogelijk klagers, energie vreters en mensen die zichzelf heel hoog hebben zitten. Je hebt het niet echt in de hand met wie je kinderen optrekken, maar laat dit alsjeblieft energieke, leuke, positieve en enthousiaste kinderen zijn. Niet van die kinderen met een dubbele agenda en al helemaal geen kinderen die een ander naar kunnen laten voelen.

Vriendjes die je kind energie geven, waar ze zich goed bij voelen en zichzelf bij kunnen zijn is zoveel waard! En dat begint natuurlijk bij jezelf! Het jengelen, klagen en zeuren, druk ik zoveel mogelijk de kop in bij mijn kinderen. Wat is de oplossing, hoe gaan we het oppakken, deze waarden probeer ik zoveel mogelijk mee te geven! Klagen kan altijd nog als het écht niet lukt. En dan kom je bij punt 2 : ‘geef nooit op‘! In ontwikkelingslanden streven ze naar een beter leven en ooit op een dag hoop ik mijn kinderen naar één van deze prachtige landen te nemen om hen hun levensdoel met eigen ogen te laten zien.

“Wacht niet op een GOEDE DAG, maak er één.”

6. “Nee” is ook een antwoord

Mijn kinderen leer ik om grenzen aan te geven. Als iets hen niet bevalt is ‘Nee’ ook een antwoord. ”Doe niets met tegenzin’ is mijn credo. Ik leer ze overigens dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te houden. En niet alles is leuk in het leven. Dus een ‘Nee’ op de vraag of ze hun huiswerk gaan doen, of willen opruimen, accepteer ik niet. Er zijn altijd dingen die gewoon moeten gebeuren. Die vervelende verjaardag bij tante X, het afwassen, of de vuilnis buiten zetten…, het hoort er allemaal bij.

“Focus is about saying no – Steve Jobs”

7. Er ligt een prachtige toekomst op je te wachtengeluk waarden en levenslessen return to sender

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen van de wereld. We staan er nooit echt bij stil, maar dit is iets waar we ons voor in de handjes mogen knijpen. Er komt ze veel aanwaaien dat als ‘normaal’ gezien wordt. Toch zullen er ervaringen op hun pad komen die ze niet voorzien hadden. Ik hoop mijn kinderen flexibel in het leven te laten staan en ze veerkrachtig op te voeden, zodat ze zelf de hobbels kunnen opvangen en zonder spijt op hun sterfbed terug zullen kijken op hun eigen leven.

Het vangnet ‘mama’ zal er altijd zijn, maar dit moet niet vanzelfsprekend zijn. Ze zullen zelf ervaren dat het leven bestaat uit hoogte- en dieptepunten, spannende momenten en saaie periodes. Er ligt een heel leven voor ze die ze zo rijk mogelijk zouden moeten invullen. Een paspoort heb je niet als identiteitsbewijs, maar is bedoeld om de wereld mee over te reizen. Zolang ze maar wel weer terug op nest komen met een koffer vol levenslessen en eigen waarden.

waarden en levenslessen return to sender

8. Relax-time!

In de hectische wereld van naar school gaan, sport en activiteiten, is lummeltijd belangrijk. Het is helemaal niet erg dat kinderen zich vervelen en eens een ‘pas op de plaats’ nemen. Mijn oudste zoon is dol op knutselen en bouwt de mooiste creaties. Mijn dochter ontspant als ze languit op de bank hangt met een boekje. De jongste kan gerust een tijd naar het plafond kijken en wegdromen. Ieder zijn eigen manier en deze waarden wil ik ze graag meegeven. Luister naar je jezelf en gun jezelf relax-time.

“Relax, Refresh, Recharge”

9. Geniet van de kleine dingen en vooral van etenwaarden en levenslessen return to sender

Genieten van het leven is een groot goed. En dan vooral genieten van de kleine momenten en dingen. Een geste, gebaar, een vogel die voorbij vliegt, een tekening, of iets immaterieels, Dit vind ik iets heel belangrijks! Verwende snotapen opvoeden is iets wat ik probeer te vermijden. Ik realiseer me dat mijn kinderen veel ervaren en veel er op uit mogen vanwege mijn werk als blogger.

Maar als ze de kleine dingen niet meer zien, gaat er iets mis. Het zien van een vlinder, een lieveheersbeestje, of het krijgen van een plakje vlees bij de slager. En dit geldt ook voor eten. Dit is niet enkel om van te groeien, maar kinderen laat ik hier echt van genieten door ze alles te laten ervaren, proeven en voelen.

“Enjoy the little things for one day you may look back and realize they were the Big things”

dankbaar, creche, verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

10. Dankbaarheid één van de waardevolste waarden

padagogiek, pedagoog, opvoeden, gezinKinderen gelukkig opvoeden, tips, gelukkige kinderen, dankbaar, liefdevol, gelukkig zijn, opvoeding

Ik leer mijn kinderen heel graag om dankbaar te zijn, één van de belangrijkste levenslessen. ‘Alsjeblieft‘ en ‘dankjewel‘ zit er bij ze ingebakken waarbij de waarde ook moet worden ingezien. Natuurlijk zijn ze kritisch als ze met Sint maarten een mandarijn krijgen. Ze komen liever thuis met een zak vol snoep. Toch leer ik ze dankjewel zeggen! Er is zoveel om dankbaar voor te zijn, voor hun speelgoed, voor de zorg die je hen biedt, voor de kansen die ze krijgen in dit leven. Door dankbaar te zijn, genereren ze veel goeds in het leven.

“Als je je rijk wilt voelen, denk dan aan de dingen die je hebt die niet te koop zijn”

10. Kennis is macht, leer een vak!waarden en levenslessen return to sender

Mijn vader eiste van zijn drie dochters dat ze school gingen afmaken. Een diploma was voor mij geen probleem, ik was leergierig en met mijn discipline maakte ik het VWO makkelijk af. Uiteraard is dit niet voor iedereen even makkelijk. Met een diploma in mijn handen, was ik klaar om naar de Universiteit te gaan om tandheelkunde te studeren. Iedereen weet dat dit anders is gelopen, maar dan kom je terug op het punt; volg je hart! Ik was geen geboren tandarts, ik moest iets doen met mijn creativiteit en zo geschiede.

  • OnafhankelijkheidFantasie kinderen

Mijn hart werd gevolg en volgde de opleiding waar ik mij als een vis in het water voelde. Met een diploma op zak ben je behoed van kennis en is de weg naar een baan en afhankelijkheid geboren. Vooral deze onafhankelijkheid probeer ik mijn kids mee te geven. En uiteraard doel ik hierbij ook op kennis van een vak. Leer een vak, volg je hart en de wereld ligt aan je voeten.

Eén van de waarden die ik heel graag mee geef. Net als bij “Return to Sender” zorgt de productie voor werkgelegenheid voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Ze hebben hierdoor een eigen inkomen en meer zeggenschap in hun, vaak door mannen gedomineerde, leven. En samen met Plan Nederland besteden ze een deel van de winst aan beroepsopleidingen voor meisjes en jonge vrouwen.

“Kennis = macht, Samenwerken = kracht”

11. Honger waarden

Bij ons thuis hebben we géén honger. De haren op mijn hoofd gaan rechtop staan als mijn kinderen dit roepen. Honger? Kinderen in Afrika hebben honger. Mijn collega riep hetzelfde. In haar tijd was het BIAFRA en riep haar moeder” Kinderen in Biafra zullen er blij mee zijn” In mijn jongere jaren was het Ethiopië. Mijn andere collega vertelde ons over haar ‘cake verkoopactie’ die ze met een vriendin initieerde om geld in te zamelen voor kindjes in Afrika. Haar buurvrouw weigerde te kopen en zei ”Je moet maar zo denken, ze hebben er altijd mooi weer”. Daar stond ze dan met haar cake om te verkopen voor die arme, hongerige kindjes. Ze is er nog steeds ontdaan van en weet het 30 jaar later nog steeds te vertellen. Eén van de levenslessen en waarden die ze vervolgens anders overbrengt op haar dochters.

Mijn wens

De lijst kan ik zo nog aanvullen met heel veel meer normen, waarden en levenslessen die ik mijn kinderen heel graag mee wil geven. En wat misschien het belangrijkste is dat ze lief zijn voor elkaar, de omgeving, het milieu en gelukkig in het leven staan. Dat is mijn allergrootste wens. Mijn waarden hoeven niet hun belangrijkste levenswensen en waarden te zijn. Ik heb ze te leen, voed ze met al mijn liefde, kennis en kunde op en zal ze los laten in de grote wereld ….

Welke waarden en levenslessen breng jij over op je kinderen? Wat vinden jullie belangrijk, of misschien wel het allerbelangrijkste?

waarden en levenslessen return to sender

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief