Delen vinden we super lief

Frozen themeparty birthday

De moderne prinses van vandaag de dag, hoe ziet zij er uit? Wat zijn de kenmerken van deze moderne rolmodellen, vroeg Disney zich af. Samen met ouders en deskundigen hebben ze een lijst met 10 eigenschappen samengesteld.

Disney wil met dit onderzoek heel graag jonge meiden en hun ouders aanmoedigen om in zichzelf te geloven en hun dromen te volgen. Precies zoals onze geliefde Disney prinsessen een rolmodel zijn voor onze kinderen (en stiekem ook voor onszelf).

Yvette de prinses

Mijn dochter weet zich als een prinses te kleden en loopt dan sierlijk door de woonkamer. Sneeuwwitje, Belle, Ariel, Assepoester, of Elsa. Alle outfits hangen in haar kast en ze waant zich een echte prinses als ze het aan heeft. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken om een échte prinses te zijn. Dat gebruik ik ook vaak in mijn opvoedkundige rol als moeder. “Prinsessen zijn sterke vrouwen Yvette” “Ze gebruiken hun moed, karakter en hersenen om de levens van anderen beter en blijer te maken“.

 • Normen en waarden

Ik hoop haar hiermee de normen en waarden mee te geven, met de Disney prinsessen als heus rolmodel. Prinsessen hebben immers een grote verantwoordelijkheid en pakken dit met beide handen aan, en laten tegelijkertijd hun innerlijke schoonheid doorschemeren aan iedereen in hun omgeving. Ok, ok, Yvette is nog maar jong (2013), maar je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen toch…

Moderne prinses

Samen met opvoedkundige Tischa Neve heeft Disney de eigenschappen van de verschillende Disney prinsessen geanalyseerd en deze voorgelegd aan ouders. Denk hierbij aan de vriendelijkheid van Belle (uit Belle en het Beest), de rebelse Pocahontas, het avontuurlijke karakterJulianatoren van Rapunzel en de zelfverzekerdheid van Tiana (De Prinses en de Kikker).

Ouderpanel

Onafhankelijk onderzoeksbureau MetrixLab heeft de lange lijst voorgelegd aan een panel van Nederlandse ouders met dochters in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar oud. Ouder konden vervolgens aangeven welke normen en waarden relevant zijn voor hun dochter. Maar ook welke eigenschappen zij hun dochters nóg meer gunnen en wat het belang is van sterke rolmodellen. Uit dit ouderpanel zijn de kwaliteiten en eigenschappen naar voren gekomen die ouders het belangrijkste vinden voor hun dochters. De uiteindelijke boodschap is:

“Durf te dromen en de hele wereld ligt voor je open!”

En zo is het! Dit is precies wat ik mijn dochter dagelijks probeer mee te geven en hoop dat deze mantra haar altijd zal bijblijven. 

10 meest gekozen waarden moderne prinses

Fotografie: Lizet Beek

Om je dochter er elke dag aan te herinneren dat de wereld voor haar open ligt, heeft Karin Luttenberg onderstaande 10 meest gekozen waarden van de moderne prinses omgetoverd tot een inspirerende en prachtige poster. Ik weet zeker dat haar bekende hand belettering stijl ouders zal inspireren.

De poster gaat absoluut bij ons op de muur hangen tussen alle andere kunstwerken. Een mooi manier om je dochter in zichzelf te laten geloven en te durven dromen. Ben jij net als wij verliefd geworden op de Disney poster? Ze geven hem CADEAU aan iedereen die durft te dromen 😀 Je kunt hem hier downloaden.

De tien waarden van de moderne Prinses

 1. Blijf vrolijk & speels
 2. Leef gezond
 3. Vriendelijk
 4. Wees creatief
 5. Geef nooit op
 6. Kijk om naar anderen
 7. Wees oprecht
 8. Vindingrijk en inventief
 9. Geloof in jezelf
 10. Moedig

  De ‘moderne prinses’ is vrolijk, leeft gezond, blijft altijd vriendelijk, is creatief en geeft nooit op. Moderne prinsessen kijken ook om naar anderen, zijn altijd oprecht en vindingrijk, geloven in zichzelf en zijn moedig”

Opvoedkundige Tischa Neve werkte mee aan het onderzoek en vindt het fantastisch om ouders te inspireren. Dit geloof ik graag aangezien er niets mooier is dan bovenstaande kernwaarden en kwaliteiten van je dochter optimaal tot hun recht te laten komen.

Mama als rolmodel

Naast de krachtige eigenschappen van de hedendaagse prinsessen, heeft het onderzoek ook aangetoond Hans & Grietje de Musical mama als moderne prinseswie de meest invloedrijke rolmodellen zijn voor jonge meiden. Negen op de tien (90.4%) van de Nederlandse meisjes zien hun moeder als rolmodel en grote voorbeeld. Ojee, zo’n perfecte moeder ben ik nu ook weer niet.

Dat doet mij deugd en doe ik ook elke dag mijn best voor. Bij ons thuis heeft papa overigens ook een hele belangrijke rol. Er rust hier dus een zeer belangrijke taak voor alle mama’s ;-D Een taak die ik heel graag op mij neem.

Belangrijkste eigenschappen van een moderne prinses

In bovenstaand overzicht werden gezondheid, plezier en zelfverzekerdheid als meest belangrijk door de ondervraagde ouders gekozen. Ik kan me daar zeker in vinden als moeder. Deze eigenschappen zie ik ook zeer zeker graag terug bij mijn dochter. Met haar leeftijd is ze iets te jong om zich te meten met de groep die onderzocht is, maar zo zie ik het zeker voor me. Als ouder wil je uiteraard dat je kinderen gelukkig worden en dat ze zich ontwikkelen tot een prachtig mens. En de Disney prinsessen spelen hierbij ook een functie als rolmodel en handige referentiekader. De prinsessen hebben stuk voor stuk overeenkomende karaktereigenschappen met mijn dochter.

Little rebel

Ze vertonen allemaal goed gedrag, zijn zachtaardig en hebben alle levenden lief. Het zijn moedige en onafhankelijke heldinnen. Nouja niet altijd… want kennen jullie de prinsessen rap-battle nog 😀 en mijn eigen prinses kan er thuis soms ook wat van! Qua battle betreft… De week van de opvoeding is dus fantastisch begonnen met het cadeautje voor onze moderne prinses. Dankjewel Disney.

Prinses worden

En voor hen die échte prinsessen ambities heeft, kan een droom uitkomen! Op de website van Disney staan regelmatige vacatures voor het nieuwe Disney seizoen. Ook nu zijn er weer audities waar je je voor kunt opgeven. Ieder jaar zijn ze weer op zoek naar prinsessen in het magische park. Dus als je je langgekoesterde meisjesdroom wil laten uitkomen, grijp je kans!

Vereisten

Ieder jaar zijn er circa vijftig fulltime- en seizoenscontracten beschikbaar. Dus ben je 18+ spreek je Frans of Engels spreekt, tussen de  137 cm -196 cm lang, 3 maanden beschikbaar en ben je dol op glimlachen, dansen en paraderen, waag dan zeker een kansje! Voor mij is het een gepasseerd station, maar wellicht ooit iets voor mijn kleine prinses. We maken ons eerst maar even weer op voor de prins en prinsessen dagen in Paleis het Loo.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

Minnie Mouse feestje


Delen vinden we super lief