Delen vinden we super lief

Hoe kun je een goede moeder zijn zonder jezelf te verliezen en zonder een aanslag te doen op je eigen gezondheid? Het combineren van werk en gezin is namelijk best een uitdaging. Op papier klinkt het allemaal heel eenvoudig en als buitenstaander hebben velen al snel een oordeel klaar. We zetten een aantal tips die ik gaandeweg heb meegekregen….

moeder-zoon activiteiten overzicht, moeder zoon uitje, activiteiten moeder

Geweldige moeder

Als het je zakelijk voor de wind gaat, zou het in principe je moederschap niet in de weg moeten staan. Daarnaast zou de rol van moeder je er niet van moeten weerhouden om professioneel te slagen. Het vinden van balans tussen familie en werk is daarbij echter wel cruciaal. Het is voor iedere moeder om me heen jongleren en gaat dan ook zeker niet vanzelf.

Maar hoe pak je het dan aan? Deze vraag wordt me vaak gesteld. Ik had er al eerder blogs over geschreven waar ik veel reacties op kreeg. Zo fijn om vrouwen te kunnen laten zien dat het echt allemaal niet vanzelf gaat, ook al doet social media soms wellicht anders vermoeden! Hierbij enkele korte, praktische tips die mij werken…

1. Prioriteiten

thuis voelen, verhuizen, heimwee, home is where your heart is, herinneringen, netwerken

Je prioriteiten moeten duidelijk zijn. Je werk is belangrijk, maar je moet het absoluut kunnen combineren met je gezinsleven. Daarbij zou de tijd die je met je kinderen door brengt het belangrijkste moeten zijn. Zelfs als je een aantal dingen moet opgeven. Zo ben ik zelf ben uit enkele bestuurlijke commissies gestapt en sport staat nu tijdelijk op een lager pitje. “Family first” is het credo.

2. Organiseer je agenda

Als je een actieve vrouw bent en veel te doen hebt op een dag, zorg dan voor een goede start. Door prioriteiten te stellen, houd je grip op je dag. In een ideale situatie verzet je heel veel werk in het eerste uur van de dag. Je loopt dan niet achter de feiten aan en hebt daardoor een voldaan gevoel aan het einde van de dag. Een goede agenda en planning doet ook wonderen! 

wanderlust, reizen, duffle bag, thule, reislust, reizen, er op uit, liefde voor reizen

3. Profiteer van reistijd tijdens het reizen

Het woon –werk-verkeer wordt efficiënt gebruikt. Mijn eerste e-mails zijn al doorgenomen, de telefoontjes gepleegd en met manlief wordt de dag alvast doorgesproken. In de trein wordt er een goed boek of tijdschrift bijgepakt en tijdens een vlucht worden email weggewerkt. Reistijd wordt efficiënt ingestoken!

4. Maak de balans op

Voor een goede, relaxte huishouding maak ik een lijstje van de must-do en de afspraken. Op mijn werk heb ik maand doelen, week doelen en dagelijkse doelen. Hier probeer ik een goede balans in te vinden. na een dag werken wil ik wel echt concreet 3 taken afgevinkt hebben. Dit werkt bij mij heel goed. Ik plan ook vaak genoeg lummel tijd in, daar is helemaal niets mis mee!

5. Samen eten

Probeer minstens één keer per dag echt samen te eten. Het avondeten is vaak het ideale moment om samen bij elkaar te zitten en de dag door te nemen. Idealiter ontbijt je ook samen, maar in de praktijk lukt dit ons niet altijd. Terwijl manlief de broodtrommeltjes vult, zorg ik dat de drie bandito’s er verzorgd uitzien en klaar zijn om naar school te gaan.

World Happiness Day, gelukkige mensen, geluk, liefde, eten

6. Vraag om advies

Denk niet dat je alles weet en aarzel ook echt niet om hulp te vragen als dat nodig is. En als het je eerste kindje is, vraag dan advies aan je moeder, zus(je), of dierbare vriendin. Zij kunnen je onzekerheden wegnemen en laten je inzien dat het wiel al echt tig keer door andere moeders is uitgevonden.

7. Vergeet niet dat de dag slechts 24 uur duurt

Ontspanning is een groot goed. Je hoeft echt niet onmogelijke eisen aan jezelf te stellen. Een dag heeft 24 uur, waarvan je er ook een rits uren van weg slaapt. Ik plan elke dag een uurtje in voor huishoudelijke taken en zorg dat ik op een gegeven moment echt stop. Ik kan echt genieten van het bed en badritueel  en terwijl de kindjes badderen, vouw ik de kinderkleertjes op en maak ik hun kamertjes netjes. En soms is een rommeltje ook helemaal niet erg. Morgen is er dan weer een dag.

8. Verspreiden

Als je op een dag te veel probeert te doen, zul je uiteindelijk veel te weinig doen. Dit merk ik keer op keer. Recent wilde ik naar de markt, boodschappen doen, bij een vriendin met de kids bakkie doen, naar de speeltuin en ook nog een externe persafspraak bezoeken. Tsja , geen wonder dat de kids afgedraaid waren en we uiteindelijk de helft wisten af te vinken. Mijn leerpunt: probeer de zaken te verdelen en het efficiënter te organiseren.

9. Geen kostbare moeder willen zijn

Soms proberen we hardnekkig alles perfect doen. Ook wel de ideale moeder zijn!  Maar we zijn ook maar mensen en maken voortdurend fouten. Laat je dus echt niet gek maken en blijf ademen. De wasmand beweegt niet, het strijkgoed loopt echt niet weg en die vieze vloer wordt morgen ook echt wel weer zo vies. Then, Why worry!

10. Leren delegeren

Probeer niet alle klusjes zelf te doen en je daardoor vervolgens over de kop te werken. Leer delegeren en vraag je partner bij te springen. Of laat je helpen door grootouders en vrienden. Iedereen wil je graag helpen als je dit ook aangeeft!

11. Geniet van je kindjes

Moeder zijn is een van de mooiste ervaringen van het leven, vooral als je voor het eerst moeder bent.  het is echt iets bijzonders! En de eerste jaren van je baby zijn uniek, mis ze niet, geniet er echt van!

12. De goede stemming

Een dag werken met hoge werkdruk en de dagelijkse problemen kan snel stress veroorzaken en uiteindelijk onze stemming beïnvloeden. Laat je werk en issues nooit interfereren met je relatie en met de kinderen en behoud je beste glimlach voor hen. Dit zal niet altijd even makkelijk zijn, want soms neem je echt je stress mee naar huis. Dit probeer ik zoveel mogelijk te beperken!

13. Last but not least

moeder stereotypering types

Het moederschap heeft me veel gebracht: een engelengeduld, een instinct als G.I Jane, slapeloze nachten, een met kruimels bezaaide auto en tig rimpels erbij… Maar dat alles staat in het niets bij de liefde die je er voor terug krijgt. O, zo cliché, maar sinds de kids mijn dagindeling soort van bepalen, leer je vanzelf te genieten van de hele, kleine dingen in het leven die op je pad komen. En vooral creatief mee-ouwehoeren.

De steentjes in de speeltuin zijn haaientanden, in de wolk ziet er eentje de vorm van de Hulk en het zwembad doet een dutje aangezien het een kleed over zich heen krijgt….

Love it

‘Love It’ behalve de rimpels dan…. maar daar hebben we goede crème voor. En zal ik een geheimpje verklappen? De perfecte moeder bestaat niet! Een geweldige moeder wel! Door er te zijn en heel veel liefde te geven. En ik doe eigenlijk ook maar wat!

‘You rock mommy! ‘

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief