Delen vinden we super lief

aileen in londenAileen vertrok samen met haar man naar Londen waar ze in deze prachtige metropool haar zwangerschap & het moederschap ervaren heeft. Er zijn wereldwijd veel leuke, opvallende en bijzondere verschillen. Haar enthousiaste en inspirerende verhaal is leuk om te lezen. Veel leesplezier…

Voorstellen

Hoi, ik ben Aileen en ben toen ik drie maanden zwanger was, samen met mijn man Martijn, verhuisd van Amsterdam naar Londen. Vanaf het begin was duidelijk dat we één of twee jaar in Londen zouden blijven, voor het werk van Martijn. Een fantastische ervaring, in een heerlijke stad! De stad waar mijn grootste droom uit is gekomen en ik moeder ben geworden van een prachtig meisje, Amelie. Na ruim anderhalf jaar Londen, zijn we net weer terug in Nederland.

Zwangerschap en bevalling in Londen

Veel toekomstige moeders schrijven zich in voor een NCT groepje. Hier krijg je informatie over zwangerschap, bevalling en zorg voor je baby. Maar het is vooral ook bedoeld om andere mama’s in spe te leren kennen. Naast deze betaalde cursus worden er ook gratis antenatal en postnatal classes aangeboden vanuit het ziekenhuis. Tijdens je zwangerschap word je ingeënt tegen kinkhoest, zodat je pasgeboren baby’tje direct is beschermd. Er wordt ook moederschap londenaangeraden om de griepprik te halen. (Een beetje overbodig lijkt mij.)

Ons meisje is geboren in Chelsea and Westminster Hospital. Ziekenhuisbevallingen zijn nog steeds de standaard in Engeland maar de thuisbevalling is in opkomst. Mijn midwife was direct verbonden aan het ziekenhuis. Voor een iets huiselijkere sfeer kunnen vrouwen ‘in labour’ naar het birth centre. Het ziekenhuis zelf beschrijft dit als een spa-achtige omgeving waar je tot rust komt door mood lighting (zoals rustgevend violet), je kan je eigen muziek opzetten en bevallen in bad. Klinkt toch heerlijk relaxt allemaal! 😉 Pijnstillers zijn al jaren veel gebruikelijker dan in Nederland. Je hebt hierin veel keuze. Zo hebben ze in Engeland al veel ervaring in het gebruik van lachgas. Iedereen heeft recht op gratis gezondheidszorg vanuit het NHS (National Health Service). Voor meer luxe kan je naar private zorg…

“In Londen kan het natuurlijk allemaal nog gekker want als je geld hebt kan je à la Kate bevallen in een privévleugel” 

Zwangerschapsverlof

In Engeland heeft iedereen een half jaar zwangerschapsverlof (of langer). Om daarna weer fulltime aan de slag te gaan. Het zwangerschapsverlof kan je ook verdelen met je partner. Partners zijn standaard twee weken vrij. Heerlijk om samen de eerste twee weken van het ouderschap te beleven. Hij kan het ook uitstellen en op een later moment vrij nemen om fulltime van de kleine te ‘genieten’. Ik kan me niet voorstellen dat je als kersverse vader na 2 dagen gewoon weer naar kantoor gaat en ook later geen extra tijd hebt voor je gezin. Kraamzorg heb je niet in Engeland want dat bestaat volgens mij alleen in Nederland. Mijn Nederlandse vriendinnen met kinderen konden zich dat niet voorstellen maar ik heb het voor geen meter gemist. Liever mijn man thuis dan een kraamverzorgster.

Van baby Bach tot baby zwemmen

Lang zwangerschapsverlof betekent veel tijd om samen met je baby leuke dingen te doen. Hoewel je in Nederland ook steeds meer baby klasjes hebt, is de wereld van de babyklasjes in Londen gigantisch.

“Wij zijn begonnen met babymassage, mum and baby bootcamp en mum and baby pilates”

Het was ook heerlijk om met mijn kleine moppie naar de bios te gaan. Het geluid wat zachter, het licht op schemerstand en genieten maar. Amelie lag lekker aan mijn borst of viel op schoot in slaap en mocht ze het toch op een huilen zetten dan was dat geen probleem omdat iedereen daar met zijn of haar baby zat. Zoveel keuze in baby bioscopen, van het drukbezochte maar prachtige Electric cinema in Nothing Hill (met gezellige schemerlampjes) tot (bijna) in je eentje bij de bios om de hoek. Nou is ons meisje vrij actief dus na een paar maanden was de bios voor haar niet interessant meer. Gelukkig keuze genoeg voor andere activiteiten. Bijna elke dag is er wel ergens een klassiek optreden voor baby’s en kleuters, soms op hele bijzondere locaties. Erg leuk is het babygroepje in National Gallery. Muziek maken en luisteren naar verhalen voor een werk van Rubens.

Shopping, shopping en nog meer shopping

Burberryjurkje in mini formaat. Een ouderwetse kinderwagen in roségoud. In Londen vind je het allemaal. Londen is niet voor niks ‘het’ shopping Walhalla. Gelukkig is er ook genoeg keuze voor mensen die niet zo een dikke portemonnee hebben. Ik ben zelf gek op ontzettend Engelse bloemetjes en ruitjes voor de allerkleinste. Voor degene die toch liever wat minder Britse tuttigheid hebben, zijn er ook heel wat hippere babywinkels. Er zijn ook veel tweedehandswinkeltjes waar ze babykleding verkopen. Dè gelegenheid om toch nog een iets te duur jurkje voor een leuk prijsje mee naar huis te nemen.

Het hele jaar door, maar vooral in de decembermaand hebben luxe warenhuizen de meest prachtige etalages in Londen. Verstopt onder de grote etalage van Harrods zijn kleine etalages op ooghoogte voor kinderen. Luxe zoals je dat van Harrods kunt verwachten, maar dan met prachtige muizenfamilies. Nog leuker vinden de kids het waarschijnlijk om losgelaten te worden in Hamleys, ‘s werelds grootste en oudste speelgoedwinkel. Deze zes verdiepingen tellende winkel is hemel voor kinderen. En dan heb je ook nog de Disney store, lego store, een M&M winkel enz.

Vervoer in Londen

Londen zou Londen niet zijn zonder de karakteristieke rode dubbeldekkers op straat. Geen auto voor de deur zoals in Nederland. De meeste Londenaren doen alles met het openbaar vervoer. Eigenlijk heb je helemaal geen auto nodig. Het is allemaal heel goed geregeld. De metro gaat prima, al zijn er vooral in het centrum niet heel veel haltes met liften. Zodra je een beetje gewend bent aan reizen met een kinderwagen weet je wel bij welke haltes je het beste kunt uitstappen of juist beter kunt ontwijken. Het is alleen niet zo handig om je midden in de spits met je wagen in een overvolle metro te proppen. Als je voor heel makkelijk gaat kan je gewoon met kinderwagen en al in de echte Engelse taxi. Past makkelijk en je hoeft hem niet eens in te klappen.

Fietsen met kinderzitjes zie je wel maar niet veel. Over het algemeen zijn dit Nederlandse Londenaren die een mamafiets hebben meegenomen. Kindjes op de fiets dragen allemaal een helm. Zelf vond ik het heerlijk om door de stad te lopen achter mijn kinderwagen. Je hebt zo veel prachtige parken met voor grotere kindjes veel leuke speeltuintjes. Toen ons meisje nog in de wagen in slaap viel heb ik kilometers gelopen langs de Thames, over markten of gewoon midden door de stad.

Feestdagen

Spinnewebben door de tuin, pompoenen voor de deur, 31 oktober is het griezeltijd. Overgewaaid uit Amerika wordt ook in Londen Halloween gevierd. Winkels liggen vol met maskers van enge apenkoppen en snoepgoed in de vorm van spinnen of bloederige vingers. Kinderen gaan langs de deuren om zo veel mogelijk snoepgoed te verzamelen. Ze bellen alleen aan bij versierde/ spookachtige huizen. Dat wisten wij het eerste jaar niet waardoor we een hele berg snoep over hielden.

Christmas in Londen

Zodra de spinnenwebben zijn verdwenen is het tijd voor Engelands grootste feest: kerstmis. De stad wordt bedolven onder lichtjes, kerstmarkten en Dickensachtige taferelen met christmas carols en prachtige etalages. Als groot kerstliefhebster vind ik Londen in december op zijn allermooist. Mijn kleine meisje keek haar ogen uit in het schitterende lichtjesparadijs in Kew gardens. En natuurlijk kan een foto met de kerstman niet ontbreken. Kerstmarkten heb je in alle vormen en maten van een kleine kerstmarkt in een kerkje waar als amusement iemand rondloopt met een Rudolf gewei tot het super grote winterwonderland in Hyde park.

De eerste kinderverjaardagen die ik heb meegemaakt waren allemaal buiten de deur. Niet zo gek omdat veel mensen niet heel ruim wonen. In de pub of afgehuurde ruimte is genoeg ruimte voor kinderwagens en geen rommel achteraf. En dan kan je als je wil ook nog een vrolijk animatiemeisje met muziek en bellenblaas inhuren. Er zijn prachtige taarten te koop speciaal voor de eerste verjaardag die je gewoon in de grotere supermarkt kunt kopen.

Kinderopvang en scholen

Ik heb zelf geen ervaring met opvang en scholen dus ik kan er niet zo heel veel over zeggen. Net als in Nederland kan je er voor kiezen om je kind naar de kinderopvang te brengen. Maar het is zeker niet ongebruikelijk om een nanny in huis te hebben. Schoolgaande kinderen herken je direct aan hun schooluniformen. Volgens een Engelse vriendin is dat heerlijk omdat je nergens over na hoeft te denken en iedereen hetzelfde gekleed is. Het niveau van scholen varieert nogal. Daarom kiezen veel ouders met geld ervoor om hun kind naar een privé school te sturen. Daar hangt natuurlijk wel weer een flink prijskaartje aan.

Weekendje Londen met de kids

Hoewel je misschien niet meteen aan Londen denkt om een weekendje naartoe te gaan met kleine kinderen is het echt een aanrader. Ik kan me nog steeds herinneren dat ik als zesjarig meisje bovenin een echte Engelse bus zat en ging kijken naar de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace. Prachtig vond ik dat! Er zijn veel musea die heel leuk zijn om met kinderen heen te gaan zoals het science museum of museum of natural history. Londen bekijken vanuit Londen Eye, een boottocht over de Thames of gewoon eekhoorntjes spotten in één van de vele parken. Er is genoeg te doen!

Londen here we come…


Aileen bedankt voor je leuke verhaal en dat je ons een kijkje hebt gegeven in jullie leuke familie.

Ook zo fan van deze rubriek en denk je; Hé ik ben, of ken ook een mama in een andere stad, of land en vind je het leuk om hierover te vertellen? Wij smullen van deze verhalen en vinden het superleuk om jouw verhaal te mogen lezen! Stuur ons snel een berichtje naar info@olivette.nl en we vertellen je er alles over! Mama’s united!

Deze mama’s vertelden ook hun inspirerende verhaal:

  • Het moederschap in Curaçao, hoe doen mama’s het in Willemstad. Bettina vertelt
  • Het moederschap in Nederland, hoe doen mama’s het in Amsterdam. Marjolein vertelt
  • Het moederschap in Suriname, hoe doen mama’s het in Paramaribo. Anja vertelt
  • Het moederschap in Boston, hoe doen mama’s het in de Verenigde Staten. Viola vertelt
  • Het moederschap in Frankrijk, hoe doen mama’s het in la douce France, Hanna vertelt
  • Het moederschap in Londen, hoe doen mama’s het in Engeland, Aileen vertelt
  • More to come…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief