Delen vinden we super lief

moederschap, stapje terug, moomy burn-out, overwerkt, prikkels, moederschap

De zogenaamde mommy burn-out is tegenwoordig een begrip in onze wereld. Veel moeders hebben het idee dat ze niet mogen klagen en geen stapje terug mogen nemen. Met name als ze niet, of er een part-time een baan naast hebben. Zo zwaar kan het immer toch niet zijn? Die gedachte mag echter snel van tafel worden geveegd. Het moederschap is niet enkel dankbaar werk, maar ook het meest uitputtende werk. Heb jij wel eens een werkgever gehad waarbij je 24/7 paraat moest staan? Op sommige dagen geen enkel momentje pauze kon nemen en dag en nacht in de weer was? Het moederschap zit wel zo in elkaar. Dat kan ongelooflijk pittig zijn. Het is dan ook geen wonder dat een burn-out in sommige gevallen op de loer ligt.

3 Signalen mommy burn-out

Een mommy burn-out moet dan ook zeker serieus worden opgevat. Steeds vaker komen moeders terecht bij de huisarts, de psycholoog en psychiater doordat ze te laat een stpaje terug nemen. In ernstige gevallen ontstaat zelfs een flinke depressie. Daarom is het goed om de signalen zelf vroegtijdig op te merken en soms een stapje terug te doen. We zetten de belangrijkste drie signalen op een rijtje. 

1. Een kort lontje

Merk je dat je steeds minder kunt hebben van je kinderen of je partner? Dat je om het minste en geringste uit je slof schiet en jezelf misschien helemaal geen gezellige moeder en vrouw meer vindt? Dan is dit een heel belangrijk signaal dat er iets moet gebeuren.

stapje terug, moederschap, stapje terug, moomy burn-out, overwerkt, prikkels, moederschap

Plan zo snel mogelijk eens een dagje vrij en doe even helemaal niets. Kinderen bij opa en oma of de opvang, jijzelf met een maskertje, de verzorgingsproducten van Clinique, een goede serie en wat lekkers op de bank. Een dagje niets doen kan al wonderen doen om weer wat extra energie te krijgen. Voel je hier vooral niet schuldig over. Je kinderen hebben veel meer aan een gelukkige en uitgeruste moeder dan eentje die op haar laatste krachten loopt.

2. Problemen in overvloed

Neem tijd voor jezelf en plan die schoonheidsbehandling in, of een kappersbeurt!

Merk je dat je nergens meer écht van kunt genieten en overal alleen maar problemen ziet? Heb je totaal geen zin meer in de thuiskomst van je kind en ben je nu al bang voor de ruzies tijdens de ochtendroutine? Zie je eigenlijk op ieder moment wel een nieuw dilemma ontstaan en kan je hier soms nachten van wakker liggen? Of zelfs totaal geen zin meer hebben om je bed uit te komen en de dag te beginnen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken en hulp in te schakelen.

3. Extreme vermoeidheid

Iedere moeder is bekend met het fenomeen moe zijn. Een pasgeboren baby, de eerste tandjes, sprongetjes, nachtmerries, de zoveelste keer plassen… er zijn nachten bij dat je het moet doen met luttele uurtjes tot helemaal geen slaap. Logisch dat je dan moe bent. Wanneer je echter ook na hele goede nachten nog altijd enorm vermoeid blijft en echt het gevoel hebt dat je niet langer meer kan, dan is dit zeker teken tot ongerustheid.

Wist je dat niet lekker in je vel zitten ook kan ontstaan door een vitaminetekort? Daarom is bij een burn-out en extreme vermoeidheid het ook een goed idee om je bloedwaardes eens te laten checken.

Gerelateerde blog: Ervaar jij het moederschap als een 2,4 fulltime baan en beheers je de bijbehorende management skills?

knuffel, liefde tonen moederdag, vrouwendag, verwennen, cadeautip, moederdag spelregels, mama, mamadaf, mothersday, moederschap, stiefmoeder
Iedere moeder is wel eens k.o, toch? Zo nu en dan een stapje terug nemen is heel goed voor iedereen

Stapje terug

Hopelijk heb ik je een spiegel voorgehouden en neem je pas op de plaats. Zelf kom ik uit heftige tropenjaren met drie kleine kinderen van destijds alle drie onder de 5 jaar oud. Met de kennis van nu, deed ik mezelf enorm te kort en deed ik te laat een stapje terug. Daar heb ik van geleerd en leun dan ook vaker op een ander als ik even moet bijkomen. Veel succes in jouw zoektocht en zet jezelf wat vaker op 1!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief