Delen vinden we super lief

moederschap is een 2,4 fulltime baan

Heb je het Amerikaanse onderzoek voorbij zien komen dat het moederschap gelijk staat aan een 2,5 fulltime baan?. De reacties zijn verdeeld. De één is kritisch en weerlegt het onderzoek, de ander voelde zich eindelijk gehoord. “Zie je nou wel”! Ik zit in het midden en zit als het ware braaf op de tribune alle reacties te aanschouwen. Dit is ook wel de reden dat ik het met jullie deel, want hoe staan jullie er in? En laten we hierbij niet onder stoelen of banken bank steken dat moeders sowieso helden zijn.

Klaar is kunst, familieportret, kunst aan de muur, gezinsportret, kunst, origineel cadeau

Persoonlijk

supermom, fulltime, mama, moederrol

Het ene moment weet ik van wanhoop niet hoe ik het moet bolwerken, het volgende moment is het moederschap een ‘piece of cake’ en zou ik er wel een 4e kindje wensen. Ik ken beide kanten. Een tijdje was ik bewust 24/7 moeder en vond destijds het woord ‘huisvrouw’ oneerbiedig klinken.

Van dat woord ging mijn haar recht overeind staan en ik voelde de drang om me te verdedigen. Suf natuurlijk, waarom zou ik. Het is misschien een onbetaalde functie, maar ik ben niet meer, of minder dan een werkende moeder. Het moederen is zelfs een waardevolle en onmisbare asset van de maatschappij.

nieuwjaarsnacht
  • Werkende moeder

En nu werk ik fulltime en ken ik de andere kant van de medaille met veel voor én nadelen. En de maatschappij is kritisch; “Werkende moeders zijn slechte moeders “ heb ik wel eens voorbij horen komen. Het woord ‘fulltime moeder’ hoor je ook steeds vaker in de volksmond en ik heb het inderdaad ook zelf als een baan beschreven, als ze me vroegen wat voor werk ik deed.

Spitsuur taferelen

Het moederschap is een behoorlijke opgave. Als je met me zou meekijken rond het spitsuur is het een echte circusattractie. Een dreumes die niet wil blijven zitten en midden in zijn kinderpubertijd zit. De middelste schreeuwt als een verslaafde om de Ipad en de oudste wil naast mij zitten omdat zijn zusje hem net een trap onder de tafel heeft verkocht.

Zweetvoeten no sweat werken fulltime

Ze zijn moe, hebben honger en lusten net datgene niet dat je op tafel zet. Crisis management ten top. Daar kom ook nog een portie time management bij kijken, want hé, de kids wil ik wel rond half 8 boven hebben. Eenmaal op bed is voor mij de ‘werkdag‘ pas echt voorbij zodra het bedritueel is afgedraaid.

Moederschap & managementskills

Ik ontkom er dan niet aan om mijn directieve leiderschap skills ten tonele te brengen aan de keukentafel. “Omdat ik het zeg ” komt helaas zo nu en dan om de hoek kijken. “Papa en mama zijn nu helaas de baas” voeg ik er dan aan toe. Tsja daarin verschilt mijn vrouwelijke leiderschap met papa, die meer skills heeft op het gebied van de bezielende leiderschap. En dat blijkt beter te werken. Een protesterende peuter gaat echt niet in op een autoritaire leiderschap.

Maar als je als moeder bekaf bent, heb je geen zin in onderhandelingen, ook al weet je beter. Een ietwat flexibiliteit en verbindende manier van onderhandelen werkt gewoonweg beter. Als ouder ben je dan een inspirator en gaan ze harder voor je lopen, of in dit geval eten…  Er komen vele management skills kijken bij het ouderschap. In dat opzicht lijkt het moederschap zeker op een baan.

Gerelateerde blog: Kinderen gelukkig opvoeden doe je zo – 11 no brainers uit eigen keuken

Onderzoek

laptop tas, computer, laptop, moeder

Uit het genoemde onderzoek is dus gebleken dat een moeder 2,5 fulltimebanen (2,5 * 40 uur) heeft. Het moederschap behapt dus 100 werkuren per week als we uitgaan van het aantal werkuren. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat ze de 14 uur per dag berekenen van half 7 uur in de ochtend tot half 9 uur in de avond(bedtijd) en dit gaat dan ook in weekend door.

Bij deze berekening kreeg ik toch wel enkele vraagtekens. Ik werk bijvoorbeeld zelf fulltime, moet ik het er dan bij optellen, of werkt dit anders? Ik kan mijn vinger er nog niet opleggen en besloot het uit te zoeken. Ook omdat ik niet zo goed wist wat ik er zelf over vond. Ik ken immers beide kanten van de medaille.

Gerelateerde blog: Opvoeden: zeg dit NOOIT tegen je kinderen, aldus deze ervaren mama

keuken, waterontharder, stapje terug, moederschap, stapje terug, moomy burn-out, overwerkt, prikkels, moederschap

Amerika

Het onderzoek is in Amerika uitgevoerd door Welch’s onder 2000 moeders met kids van 5 tot 8 die een week hun fulltime moederschap routine bij hebben gehouden. Ze hebben gekeken naar het aantal uren moederen, het ‘me-time en naar wanneer alle taken zijn voldaan. Er staat verder niet bij naar hoeveel kinderen ze gemiddeld hadden Dit ligt momenteel op 1,7. Met mijn drie kinderen (2,4 & 5) zit ik daar net iets boven.

invulboekjes elma van vliet voor mama
  • Moe

Nu mijn kinderen ouder worden, ervaar ik het moederschap minder zwaar. De 2 en 3-jarige leeftijd vond ik heftig. Ik werd soms echt tot het uiterste gedreven. In de babyfase met drie kids onder de 5 was ik continue moe. Ik ervaarde zelf dat de overtreffende trap van Moe inderdaad Moeder is. Met de aanschaf van Netflix, een Ipad, een ruime kamer vol speelgoed en het buitenspelen is de functie inhoud van het moederschap beperkter geworden. Het geeft iedere moeder echt even rust.

leisure pas, zomervakantie
  • Life savers

En als ze gedropt zijn op school hoor ik echt het tikken van de klok en kan ik bijkomen na het opruimen van de bende in huis. Het moederschap is geen appeltje eitje, maar het is mijn inziens momenteel geen fulltime baan. En als ik het even zwaar heb, val ik terug op mijn life savers! Dit bleek ook uit het onderzoek toen er naar de ‘life savers’ werd gevraagd onder de moeders. Dit was unaniem; koffie, een dutje, wijn, oppas, Netflix, natte doekjes,  iPads, speelgoed, afhaalmaaltijden, sauna en gezonde snacks.

Afwisselende baan als fulltime moederFulltime werkende moeder, moederschap, wetenschappelijk onderzoek

Maar als ik het dan toch als fulltime baan ga bekijken, kunnen we wel zeggen dat het afwisselend en uitdagend is. De functie-inhoud is gevarieerd en vereist diverse skills. Als moeder ben je een allrounder die geen 9 tot 5 mentaliteit heeft. De werkdag kan gerust om 6 uur beginnen. We zijn de spin in het web en tegelijkertijd een onuitputtelijke mediator, die ook nog eens uitmuntende taxi-skills beheerst.

Gerelateerde blog: Wat zijn jouw blinde vlekken, of valkuil, of heb je die niet?…..

Ontslag nemen

Minions: Hoe GRU superschruk werd (Minions: the rise of GRU)

Ook ben je altijd in de weer en sus je hier en daar een ruzietje, of woorden wisseling. En als chef-kok en bedrijfsarts weet ik mijn mannetje aardig te staan. Geen klus is te groot, geen schaafwond te klein… Op het creatieve vlak ben ik ook de beroerdste niet. Een kerstmenu, uitnodiging, of fotoboek flans ik zo in elkaar. Als moeder doe je er al die banen gerust eventjes bij.

Ontslag nemen zit er niet in bij deze fulltime baan. Klagen over je arbeidsvoorwaarden, of uren vermindering ook niet. en laten we de salaris onderhandeling maar helemaal achterwege! Er is geen geen baas waar je aan rapporteert en er komt wel veel vrijheid bij kijken. Ik geef hoogstpersoonlijk toe dat het een doodvermoeiende ‘baan‘ kan zijn.

Wat vind jij?

Fulltime werkende moeder, moederschap, wetenschappelijk onderzoek koffie
Uhm…eentje naar rechts schat #koffie

En wat vind jij? Is het moederschap te vergelijk met een fulltime baan, of zelfs keer 2,4? En zouden er internationale verschillen zijn? De één heeft een fysiek zware fulltime baan, de ander een mentaal zware functie. De één komt tot rust op zijn werk, de ander komt er fysiek geradbraakt vandaan. 

Daar waar je je werk kunt afsluiten, draait het actieve gezinsleven op volle toeren door. Het werk houd in ieder geval nooit op. De wasmand vult zich non-stop, de luiers verschonen zich niet vanzelf en er komen bij het ouderschap vele zorgen kijken.

Geen grap

Het fulltime moederschap is zeker geen grap, met weinig tijd voor je zelf. Het verantwoordelijkheid gevoel draait altijd door en tsja ik loop persoonlijk tegen veel dingen aan als werkende moeder. Ik mag dan ook van geluk spreken dat ik een partner waarmee we het samen managen.

Hoe sta jij er in? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring! Want laten we wel wezen, dit is voor iedereen anders. En doe vooral wat je gelukkig maakt zonder mumshaming, waar me onderling als moeder soms heel goed in zijn.

Gerelateerde blog: Mom shaming zetten we om in mom bracing – mama’s united

momshaming, mom shaming, moederschap

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief