Delen vinden we super lief

mum shaming

Amerikaanse moeder en sportcoach Sia Cooper is al enkele tijd slachtoffer van ‘Mum shaming’ en is het spuugzat. Ze werd er ook wel van beschuldigd een “slechte moeder” te zijn en werd dagelijks online een schuldgevoel aangepraat.

Publiekelijk bekritiseerd worden

‘Mum shaming’‘ is pijnlijk aanwezig in onze samenleving. Het begint er zelfs op te lijken dat moeders zich in een bepaalde rol moeten duwen, om niet publiekelijk bekritiseerd te worden. Het nieuwe stigma lijkt wel: “Doe maar normaal zoals alle andere moeders“, anders krijg je er van langs. Sia Cooper vecht tegen deze ‘Mum shaming’ en gaat de discussie aan. Daar willen we natuurlijk alles van weten. Hoezo “slechte moeder”…..? Lees je mee?

Spuugzat

Sia Copper is de online kritiek spuugzat. “Waarom zou je je kinderen als moeder op een bepaalde, vastgelegde manier moeten opvoeden?”. “Waarom moet je aan een bepaald keurslijf houden om niet op te vallen?” Sia is door haar werk als lichaamscoach veel bezig met haar lichaam dat ook uit haar Instagram pagina blijkt. Ze kreeg het er tijdens haar zwangerschap online van langs toen ze tijdens haar zwangerschap veel bleef sporten. Want,… volgens volgers: “Wat bezielde haar om haar buikspieren zo te laten zien”? En waarom ben je alleen maar bezig met je lijf?”

Zou het jaloezie zijn van de pestkoppen (Ik wil ook zo’n lijf), uitgestelde agressie, (Zie mij dan zitten met mijn K-leven) of gewoon gemeen zijn vanuit je luie stoel? (Ik ben te lui om überhaupt te sporten). Ik heb geen idee, maar met “mum shaming” kun je mede-mama’s aardig onderuit halen.

Instagram mum

april doet wat hij wil mum shaming

Op haar Instagram pagina kun je zien dat de online kritieken na de geboorte van haar kinderen niet stopten. De tranen schieten in je ogen als je sommige comments leest. Dit is ‘mum shaming‘ ten top. Waar halen ze het lef vandaan? Wat bezielt je als mede-moeder om hier aan mee te doen?

Je kunt haar Instagram post hieronder lezen dat Sia het helemaal zat is. Ze beschrijft de situatie zoals ze het ervaren heeft. Vele mede-moeders herkennen zich hier in en leven met haar mee. De foto is niet voor niets viral gegaan. En uiteraard heeft iedereen een mening over de ‘Mum shaming‘ kwestie…

hoogsensitief, burn out, moederschap, werk

Waar halen we de lef vandaan om te veroordelen?

Ik roep vaak “Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat mijn kinderen mama zeggen, zou ik triljardair zijn’.  En zo is het. Er komt geen einde aan en probeer elke keer weer lief en begripvol te reageren. Sia Cooper haar versie is: “Als ik elke keer een euro kreeg als ik een slechte moeder werd genoemd, zou ik rijk zijn!

mum shaming

“En dat is toch vreselijk?”

Ik ben zelf een paar keer een slechte moeder genoemd, omdat ik fulltime werk. En ik kan je verzekeren dat mijn nekharen hiervan omhoog gingen staan. Woest was ik. “Mum shaming” is gewoon niet acceptabel! Ik wist niet wat me overkwam, maar kon er ter plekke wel op reageren. Voor anderen geldt dat niet, laat staan als je online aangesproken wordt op je rol als moeder! Dat is toch not-done? Hoe zou jij reageren als ze je aanspreken over je moederschap? Of laat staan dat ze je een slechte moeder noemen?

Lees ook: Werkende moeders zijn slechte moeders, de maatschappij windt er geen doekjes om

Instagram

 
 

If I had a nickel for every time I’ve been called a “bad mom,” I would be soooo rich! It seems almost impossible to be a textbook or politically correct good mom these days because everywhere you turn another mom is judging your parenting choices. Am I right? I’ve been called a bad mom for: Workout out during pregnancy. Working out while having kids… period. For caring about my looks and health. Working out in Target. Using canned goods and plastic crockpot liners. Having tattoos and piercings. Enjoying wine every now and then. For letting my kids use technology. For letting my kids have sugar and happy meals occasionally. For not “covering up” around my kids. For running a full time business from home. For co-sleeping with my kids. For collecting sports cars and motorcycles aka having a hobby. For taking time for myself. For having abs. I’ve learned that the true “bad moms” out there are the ones who constantly tear other moms down by judging them. Those moms are the ones who are truly insecure and have strong feelings of inadequacy because why else would they do that? Misery loves company. There’s no one right way to parent or to be a mom. We all are running in the same race and doing the best that we can. Motherhood is not a one size fits all-what works for one family may not work for the next. So who are we to judge another mom’s choices or reasoning? Being a mom is hard enough and if all the following make me a “bad mom” then I’ll gladly wear it proudly! Here’s to all the bad moms out there. Follow @badmomconfessions to submit a confession or read other anonymous mothers’ spills! @todayshow @goodmorningamerica @theviewabc @thetalkcbs @theellenshow

Een bericht gedeeld door SIA COOPER (@diaryofafitmommyofficial) op

Meer voorbeelden ‘Mum Shaming’
mum shjaming

Ook weet ik een scala aan voorbeelden terug te halen van BN’ers & moeders die onderuitwerden gehaald door ‘Mum shaming‘ en een slechte moeder werden genoemd. Lieke van Lexmond kreeg het over haar heen dat ze haar zoontje verkeerd droeg tijdens haar vakantie. Ook werd ze in 2014 bekritiseerd omdat ze haar kindje verkeerd zou dragen tijdens een fietstochtje. Ammehoela, wat een zeurzakken.

Foutloze moeder

Tegenwoordig lijkt het bijna onmogelijk om een ​​foutloze moeder te zijn. Waar je ook gaat, wat je ook doet, er zal altijd wel een moeder opstaan om je van enige kritiek te voorzien. In het geval van Amerikaanse moeder Sia werd ze bekritiseerd omdat ze… (houd je hart vast):

“Omdat ze tijdens haar zwangerschap aan sport deed, omdat ze na de bevalling bleef werken, omdat ze haar kinderen eten uit blik gaf. Ook kreeg ze kritiek omdat ze tatoeages en piercings heeft en omdat ze van wijn houdt. Ook zet ze haar kinderen zo nu en dan voor een schermpje en oh boy, zo slecht. Ze krijgen ook snoep en fastfood. ”Haar passie is sporten en dit beoefend ze vol verve. En dat is volgens de criticasters ook niet goed natuurlijk”
perfecte moeder

Treurig

Het is te treurig voor woorden! Vooral omdat het zo makkelijk is om elkaar de grond in te trappen en elkaar af te vallen. Ik vergeet nooit meer het moment dat ik een compliment ontving van een moeder. Dat kwam op een moment dat ze me aantrof op een zwak moment. Drie huilende kinderen en ik had het overzicht niet meer. Dat deed mij zo goed waardoor ik de wereld weer aan kon.

Of die keer in Monkey town dat een moeder mij te hulp schoot, terwijl ik mijn kinderen in het gareel probeerde te houden. Iedere moeder doet haar stinkende best! Het ene moment ziet ons gezin er “picture perfect uit” en op een ander moment is het alsof er een bom is ontploft in ons huis en alles verkeerd lijkt te gaan.

Slechte moeders

Ik heb geleerd dat de “slechte moeders” juist degenen zijn die andere moeders verscheuren door ze te bekritiseren. Deze moeders zijn degenen met een sterk gevoel van ontoereikendheid, want waarom zouden ze dat anders doen? Er is geen goede manier om ouder te worden of een goede moeder te zijn.

We doen allemaal ons best. Wat voor het ene gezin werkt, werkt misschien niet voor de ander. Dus wie zijn wij om de keuzes of redeneringen van een andere moeder te beoordelen? Moeder zijn is moeilijk genoeg en als alles wat ik doe de titel “slechte moeder” verdiend. Ach dan draag ik die titel met liefde! Ik weet immers wel beter!

Moederfront United, wat wij kunnen doen: 

Afgelopen jaren heb ik ingezien dat “slechte moeders ” degenen zijn die andere moeders verscheuren door ze te bekritiseren. Moeders zorgen voor het menselijke kapitaal en dat zouden we met zijn allen moeten koesteren. We doen allemaal ons uiterste best. In onze toenemende materialistische en competitieve wereld, moeten we vrouwen juist ondersteunen en er voor elkaar zijn. Het moederschap is vakmanschap en wie kent zijn kinderen nu beter dan jijzelf? Wij zijn wij om ons met andere moeders te bemoeien?

Alternatieven voor kinderopvang of BSO in een notendop
Mama is ook dolgraag bij de kindjes, maar is ook niet altijd beschikbaar!

En laten we eerlijk wezen; Elk kind is uniek en je kan én mag een andere moeder NIET de les lezen! Als buitenstaander ken je de context van het verhaal niet, ieder kind is anders en elke moeder heeft het recht om op het haar manier te doen. We moeten elkaar steunen en nooit afvallen. Want hé ‘let’s get real’, ben je zelf dé perfecte moeder?… Ik in ieder geval niet hoor! I wish…

Tot slot

Ik denk dat alle moeders het er over eens zijn dat “Mum shaming” niet o.k is. De reactie van Sia is treffend en ze heeft hiermee een maatschappelijke discussie aangezwengeld. Laten we hopen dat het nog even blijft hangen bij al haar volgers en bij alle mum shaming liefhebbers…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram |TwitterFacebook| Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief