Delen vinden we super lief

smartphone verslaafdVeel mensen hebben hun smartphone standaard in hun hand, gaan er mee naar het toilet, refreshen de apps om de paar minuten en raken compleet in paniek als ze hun telefoon niet binnen handbereik hebben. En dat zelfs in de auto, want geen berichtje mag gemist worden. Levensgevaarlijk en een internet/smartphone verslaving ligt op de loer. Iedereen kent ongetwijfeld de verleiding om regelmatig op je telefoon te kijken. Bij mij persoonlijk is hier sprake van als er een moeilijke opdracht voor me klaar ligt, een saai onderwerp aangesneden moet worden, of als ik me verveel.

Hersenloos

De telefoon pak ik er regelmatig hersenloos bij om snel Facebook te checken of een berichtje te sturen. Al scrollend, gamend en berichten bekijkend, schiet de tijd aan me voorbij en ben ik zo weer verder gedwaald en een half uur verder. Als ik mijn telefoon vergeten ben, raak ik zelfs in paniek. Helemaal stoppen met mijn telefoon is geen optie, maar ik wil heel graag die honderden contactmomenten met mijn telefoon inperken. Het kan zelfs met een laagdrempelige professional! Voor mijn telefoon verslaving is dat eigenlijk helemaal geen slecht idee.

Niet de enige

Zes op de tien Nederlanders heeft een smartphone waardoor je vandaagdedag overal bereikbaar bent en ook toegang hebt tot het internet. Of je nu in de trein, auto, of op de fiets zit. De smartphone voelt bij mij echt als een onmisbaar ledemaat. Ook als ik hem vergeten ben, merk ik al snel een enorme schrikreactie en begint mijn hart sneller te kloppen. Ik kan wel even zonder, maar fijn is het niet. Ik word echt onrustig en als ik de telefoon vergeten ben, raak ik lichtelijk in paniek. Dit kan haast niet gezond zijn. Toch zijn er steeds meer mensen die net als ik soort van dwangmatig met hun telefoon bezig zijn. en hierdoor kunnen er echt problemen ontstaan op het gebied van gezondheid, slapen, relatie of zelfs gedragsstoornissen.

Verslaving signalenverslaving telefoon trubendorffer

Bij het veelvuldig gebruik van je smartphone wordt je concentratieboog veel korter waardoor bijvoorbeeld kinderen zich niet meer langere tijd kunnen focussen. Dit lijdt vervolgens weer tot slechte schoolresultaten. En wat dacht je van het aangaan van vriendschappen? Er is niets vervelender dan dat iemand geen aandacht voor je heeft, maar enkel voor zijn telefoon. Heel onpersoonlijk en het gaat zelfs irriteren. Een telefoon kan negatieve gevolgen hebben op je sociale leven omdat ze continu aan het appen zijn met anderen.

Vriendschappen kunnen ook verwaarlozen omdat je elkaar niet meer spreekt, enkel per app. En ik weet niet of het jou ooit is overkomen, maar een reactie per app kan helemaal verkeerd overkomen. Het is vaak zoveel beter om elkaar face-to face te spreken. En dan heb ik het nog niets eens over het werk. Er is niets vervelender als je collega de hele dag op zijn telefoon zit te kijken terwijl jij belangrijke dingen te bespreken hebt.

En dan heb ik het nog niet over het publiekelijk online reageren gehad. Online maken mensen elkaar soms echt af.

Lees ook; Mum Shaming !! De Instagram post van deze mama gaat Viral en niet zomaar !

Checklist telefoon verslaving

Zodra je begint te merken dat je eigen smartphone gebruik effect heeft op je slaap, relaties en op je werk, is het raadzaam om er iets mee te doen. Als je complete leven zich alleen nog afspeelt achter je beeldscherm is het hoog tijd voor de Esc-toets. en pak dan snel je telefoon voor hulp!

 Stel jezelf onderstaande vragen en check of je social media en internetverslaving  zorgwekkend is

 • Heb je geen controle meer over jezelf en wil je om de paar minuten checken of er een nieuwe mail, whatsapp, of een update bij Facebook is?.
 • Vraag je jezelf continue af wat je straks online gaat doen: een foto uploaden of een grappige tweet posten?
 • kom je ’s nachts soms uit bed om je mail of Facebook te checken?
 • ben je vaker online dan je zelf wil? En ga je wel eens stiekem online?
 • Verzin je smoesje om maar met je telefoon bezig te zijn?verslaving telefoon trubendorffer
 • Lieg je wel eens over je gedrag of de tijd die je besteedt aan sociale media en mail? .
 • Heb je slaapproblemen?
 • Heb je geen zin meer om af te spreken met vrienden of om te gaan sporten, werken of om naar school te gaan?
 • Raak je in paniek als je je mobiele telefoon bent vergeten?
 • Lijdt je gewone leven er onder en heb je minder interesse voor je offline bezigheden de laatste tijd?
 • hoor je van vrienden of familie dat je te vaak online bent?
 • ben je vaker online dan je zelf wil?
 • check jij je mail, Twitter of Whats App wel eens op gevaarlijke plekken, zoals in het verkeer?

Tijd voor actie, want als je op meer dan drie punten “JA” kunt antwoorden zou je misschien wel eens last kunnen hebben van:

 • cyberfrenie oftewel de verslaving aan internet.
 • Infobesitas Dan wil je steeds meer informatie hebben, er zit geen rem op
 • Nomofobie No Mobile Phobia: de angst om onbereikbaar te zijn, of dat je hem kwijtraakt.

Zo kick ik af van mijn verslavingverslaving telefoon trubendorffer

Ben je het ook zo zat en wil je de macht teruggrijpen? Of dit nu is bij een internet, of gameverslaving, of als je help nodig hebt bij een intensieve behandeling van alcohol, cocaïne, wiet, medicijnen, seks, of in je relatie, dan is actie echt noodzakelijk!

De eerste stap is besef, net als bij verslavende middelen. Ook ik wil heel graag mijn smartphone gebruik doseren en wil niet dat social media mijn leven gaat regeren. Mijn trucs zijn simpel: ik doe hem in mijn tas en leg hem niet naast me neer op mijn bureau, of thuis op de bank. Ik neem hem al helemaal niet mee naar de wc of mee naar mijn kamer. Mijn favoriete apps heb ik verplaatst naar het e scherm en de notificaties heb ik uitgeschakeld. Maar dit is voor velen niet voldoende.

Hulp zoeken met hup van Trubendroffer

En realiseer je dat iedereen vaak denkt dat ze de enige te zijn met een probleem. Soms lijkt het net alsof de rest van de wereld het allemaal zo goed voor elkaar heeft. In de werkelijkheid valt dit juist enorm tegen. Als je het in Nederland over verslaving hebt, gaat het vaak over drank. Maar niets is minder waar. Dit kan op verschillende gebieden in je leven sluipen en er hebben meer last van dan dat je zou denken! Een passende hulpverlener is dan Trubendorffer.verslaving telefoon trubendorffer

Wanneer je zelf niet van je verslaving af kunt komen, heb je professionele hulp nodig. Je kunt dit niet alleen! Bij Trubendorffer werken hoogopgeleide professionals zoals psychologen, verslavingsartsen, psychiaters, maatschappelijk werkers en ervaringsdeskundigen om je van je elke verslaving af te helpen. Als je er echt iets aan wilt doen dan is het ideaal om een compagnon en steunpillaar te hebben die weet wat er komt kijken bij het overwinnen van je verslaving. En ook wat je moet doen om een terugval te voorkomen. Op een laagdrempelige manier pak je gelijk je probleem aan tot de kern van het probleem.

 • Laagdrempelig

Voor iedereen is er een intensieve behandeling beschikbaar. Bij Trubendorffer is het overigens niet nodig om intern te komen wonen, zodat de behandeling goed te combineren valt met werk, studie of andere activiteiten. Op 7 plekken in Nederland zij er vestiging vlakbij de stations in Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Nijmegen, Den Haag en Den Bosch. Dus aarzel niet, zoek hulp mocht dit nodig zijn!

En als mijn kinderen weer de Ipad erbij pakken, weet ik hun aandacht te verleggen en ze weer spelend te laten verliezen in de wereld om zich heen. Eigenlijk zijn ze met heel weinig tevreden en weten ze zich altijd te vermaken. En vervelen is ook heel gezond! Voorkomen is altijd beter dan genezen.Vooral bij kinderen. Zelfs de ontwerpers hebben hun zorgen geuit over de versla­vings­ge­voe­lig­heid van de iPhone

En zoals ze bij Trubendorffer fijn zeggen. Ontkennen helpt niet, bellen wel!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

 

 


Delen vinden we super lief