Delen vinden we super lief

binnenspeeldag nickelodeon PlaymobilSpelen vindt toch iedereen leuk? Of dit nu buiten is, of met zijn allen met een gezelschapsspel, dat doet er niet toe! Ik zie het ook bij mijn kinderen. Als ze nukkig kijken, is het doordat het iets is dat niet met spelen te maken heeft. Voor een goede ontwikkeling van je kinderen is spelen zelfs cruciaal. Lees je mee?

Geen tijd om te spelen

Maar komen we er eigenlijk nog wel genoeg aan toe? Met de volle agenda’s van de kinderen, is er haast geen tijd meer voor en komen ze er niet aan toe. … Kinderen hebben vaak een volle agenda het school, huiswerk, sporten, clubjes en de vele extra activiteiten daarbuiten.

En als er al vrije tijd over is, wordt dat al snel opgevuld met digitale activiteiten zoals tv kijken of computergames. En bij oudere kids de smartphone en social media niet te vergeten. Allemaal belangrijk en leuk voor de ontwikkeling, maar er blijft nauwelijks nog plek over voor al dat mooie ‘echte’ speelgoed en de leuke spelletjes die we met zijn allen gezellig aan de tafel kunnen spelen!hasbro verzamelen gaming

Spelen maakt slimmer en is goed voor de ontwikkeling aldus wetenschappelijk onderzoek

Naast dat wij het als ouder druk hebben, geldt dit ook voor kinderen en jongeren. Het is dan goed om er bij stil te staan of we nog wel de tijd hebben om samen leuke dingen te doen! Gewoon even samen aan tafel gaan zitten om een spelletje te spelen!

Het spelen weer in ere herstellen

In sommige gezinnen wordt veel (samen) ge- speeld. In andere gezinnen wordt maar zelden of hele- maal niet gespeeld. Spelen is niet alleen leuk, het verbindt en is daarnaast belangrijk voor de ontwikkeling van jong en oud. Het is dus hoog tijd om het spelen weer in ere te herstellen! Het voorstel van Ger Ramakers, Ontwikkelingspsycholoog is dan ook: zorg voor een gezond dagmenu aan activiteiten. Speel gemiddeld minstens een half uur per dag met speelgoed of een echt spel, en uiteraard het liefst samen”.spelen tiptoi ontwikkeling

Het is ook verstandig om thuis tegenwicht te bieden aan de verslavende verleiding van computerspelletjes en sociale media. Digitale spellen horen er nu eenmaal bij voor kinderen en volwassenen, maar we moeten daarbij wel op passen dat er geen monocultuur ontstaat. Dat werkt de ontwikkeling juist weer tegen.

Mijn oudste werd recent uitgenodigd om ergens te komen spelen en ze hebben de hele middag achter de playstation gezeten. Dat vind ik persoonlijk echt zonde! Uiteraard spelen we thuis ook computerspelletjes, maar dan zetten we de my timing cards in voor de balans.spelen blabla blocks Vtech ontwikkeling

Balans

Voor sommige kinderen en volwassenen kunnen digitale spelletjes dusdanig verslavend zijn dat er steeds minder ruimte en interesse overblijft voor andere activiteiten. Denk aan huiswerk maken, dingen samen met anderen doen, sporten,… Ook sociale contacten en zelfs de nachtrust kunnen in het geding komen.

aapje snurtkIn het opvoeden past een breed scala aan leuke en leerzame activiteiten die spelenderwijs bijdragen aan de ontwikkeling van allerlei vaardigheden van onze kinderen. Kijk naar jonge dieren en zie hoe zij met duidelijk plezier spelen en intussen alles leren wat ze voor later nodig hebben.

De ontwikkeling van kinderen

De hersenen van kinderen ontwikkelen zich beter en maken meer verbindingen. Spelen is van nature ‘ingebakken’ bij zoogdieren en als het voor andere dieren belangrijk is, dan geldt dat op zijn minst ook voor mensenkinderen. Door kinderen van jongs af aan diverse spelmogelijkheden te bieden, ontdekken ze hun wereld op een veilige en positieve manier. En ook kunnen ze allerlei vaardigheden ontwikkelen en hun talenten ontdekken. Voor een brede harmonieuze ontwikkeling is spelen dus echt onontbeerlijk!spelen kinderen binnen playmobil ontwikkeling

Kortom: bied je kinderen en jezelf de mogelijkheden en de ruimte om lekker te spelen. In elk geval een half uur per dag! Het is niet alleen leuk n gezellig, maar ook mega goed voor de ontwikkeling van je kids.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!

 


Delen vinden we super lief