Delen vinden we super lief

Een gezin met opgroeiende kinderen, of ze nou klein zijn of al in de pubertijd, stelt ons voor veel plezier, maar ook voor voor nogal wat ongekende uitdagingen en uitglijders. Dit is een drukke periode in het leven. Want het vergt nogal wat organisatietalent om alles in goede banen te leiden; het werk, je sociale leven en het sociale leven van de kinderen dat qua afspraken goed bijgehouden moet worden. Rhodiola rosea biedt hulp…

Misschien volg je nog een studie ernaast, ben je lid van een vereniging, sport je. We willen veel, we genieten ervan, maar soms is het zo druk, dat het ook belangrijk is een stapje terug te kunnen doen. Even terug naar jezelf. Even de drukte laten voor wat het is.

burn out, moederschap, werk

Te veel drukte kan omslaan in stress

In de drukke levens van jonge gezinnen met kinderen, kan er een moment zijn dat de drukte omslaat in stress. Er zijn veel verschillende vormen van stress. Factoren die stress veroorzaken noemen we ‘stressoren’. Ze worden onderverdeeld in ‘externe’ en ‘interne’ stressoren.

Externe stressoren worden veroorzaakt door situaties die zich voordoen in je omgeving, zoals te laat komen bij de voetbaltraining van je zoon of een vervelende opmerking van je baas. Interne stressoren hebben te maken met je eigen gevoel. Bijvoorbeeld het gevoel van schaamte voor iets, of het gevoel van machteloosheid in een bepaalde situatie.

Accepteer dat er soms sprake is van overmacht

Om stress te verminderen is het belangrijk te bedenken waardoor stress wordt veroorzaakt. Neem hiervoor de tijd! Als je weet welke stressoren de boosdoeners zijn, is het al te gemakkelijk om te zeggen dat je dergelijke situaties moet voorkomen. Want vaak is dat niet eens mogelijk, maar ook niet nodig.

zwemlessen, zwembad

Als je te laat komt bij de voetbaltraining omdat je in de file staat, heb je dat niet zelf in de hand. Hetzelfde geldt voor situaties die een gevoel van machteloosheid geven. De kunst is om rustig te blijven en te accepteren dat er in zo’n situatie sprake is van overmacht. Dingen die je kunt proberen om meer rust te vinden zijn bijvoorbeeld:

 • Opruimen
 • Sporten
 • Wandelen, zwemmen of fietsen in de natuur
 • Yoga, mindfulness en meditatie
 • Zo goed mogelijk voorbereid zijn op afspraken
 • Minder tijd besteden aan sociale media
 • Gezond leven

Rhodiola rosea, wonderplant uit schaarse grond

Er bestaat een bijzondere vetplant die oorspronkelijk groeit in koude, bergachtige gebieden van noordelijk Amerika, Noordoost Europa en Noord-Azië in schrale, rotsachtige grond. De plant heeft gele bloemetjes en de wortels van deze plant worden al eeuwenlang gebruikt in de kruidenkunde. Het is de Rhodiola Rosea en daaraan worden bijzondere eigenschappen toegekend die vooral te maken hebben met de hersenen en de geest:

Rhodiola rosea

 • Rhodiola rosea is goed voor de hersenfuncties;
 • Het stimuleert het zenuwstelsel;
 • Rhodiola rosea helpt bij aanpassing aan (emotionele) stress;
 • Het is goed voor een evenwichtige gemoedstoestand;
 • Het draagt bij aan een regelmatig slaappatroon;
 • Rhodiola rosea brengt rust bij onrust.

Rhodiola helpt het lichaam en de geest bij het herstel van de balans

De Rhodiola rosea is een vetplant met een veelzijdige werking. Doordat het een adaptogeen is, werkt het kruid stimulerend bij vermoeidheid en kalmerend bij rusteloosheid. Adaptogenen helpen het lichaam en de geest bij het herstel van de balans. Rhodiola kan ook helpen om te focussen en ordenen. Het is daarom een prettig en functioneel kruid om te gebruiken als je een studie volgt.

Ook draagt Rhodiola rosea bij aan een regelmatig slaappatroon. Dit is weer belangrijk om in allerlei omstandigheden stevig met de voeten op de grond te kunnen blijven staan. Via verschillende wegen zorgt deze natuurlijke rustgever dus voor een goede gemoedstoestand. Supplementen van de Rhodiola rosea zijn in hectische tijden zeker de moeite van het proberen waard!

Liefs OlivetteDelen vinden we super lief